Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Еврокомисията оповести умерено критичен доклад за Румъния

3 коментара
Румънският премиер Виктор Понта и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу

Както се очакваше, публикуваният в сряда доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка за Румъния е умерено критичен.

В документа се отчита, че през последните шест месеца страната е постигнала известен напредък по част от поставените въпроси, но все още съществуват тревоги по отношение на независимостта и стабилността на съдебната система, съобщи БТА от Брюксел.

"Въпреки че спазването на конституцията и решенията на Конституционния съд беше възстановено, независимостта на съдебната система и нестабилността, с която се сблъскват съдебните институции, представляват съществен източник на безпокойство. Комисията получи множество сигнали за сплашване или тормоз на лица на ключови институции", посочи говорителят на ЕК.

Комисията препоръчва изборът на нов главен прокурор на Румъния и на главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията да заслужи доверието на обществото, както и избраните да покажат независимост, почтеност и професионализъм, за да постигнат резултати в борбата с корупцията. "Неотдавнашните назначения бяха отхвърлени от румънския президент. ЕК научи, че ще има нов процес на селекция. Ще бъде важно да участват достатъчен брой качествени кандидати и процесът да бъде открит и прозрачен", подчерта Грей.

ЕК отбелязва, че министрите и депутатите трябва да бъдат отговорни и да дават пример за почтеност. Марк Грей посочи, че народните избранници би трябвало да се оттеглят от постовете си в случаите, когато има доклад на Националната агенция по прозрачността, който ги обвинява в несъвместимост или конфликт на интереси. "Също така са необходими по-ясни правила за членовете на парламента, които се сблъскват с проблеми, свързани с прозрачността или с корупция", добави той.

Остава още много да бъде направено, се казва в документа. Комисията допълва, че следващият доклад за Румъния ще бъде представен преди края на тази година.

В отговор на въпрос на пресконференция при представянето на доклада за Румъния говорителят на комисията Марк Грей уточни, че следващият доклад за България по механизма ще бъде оповестен през декември.

През юли миналата година ЕК съобщи, че ще представи следващия доклад за България в края на 2013 г., но предвиди доклад за Румъния по-рано, заради напрежението около опита за отстраняване на румънския президент Траян Бъсеску.

На 18 януари Бъсеску отказа да назначи предложените от министъра на правосъдието кандидати за ключовите постове на главен прокурор и главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията, следвайки становището на Висшия съвет на магистратурата. Тези два поста са решаващи за продължаване на борбата срещу корупцията и се нуждаят от безупречни кандидати, подчерта многократно Европейската комисия.

Другият основен критичен момент в доклада е продиктуван от изменението в статута на депутатите и сенаторите, одобрено от парламента на Румъния на 22 януари, което предвижда свалянето на имунитета на парламентаристите да може да става само с "конкретни и основателни мотиви" на прокурорите.

Марк Грей добави, че представеният днес доклад може да бъде много полезен на румънските власти, тъй като предлага "много ясна ориентация за това какво трябва да се направи". "Надяваме се, че 2013 г. ще доведе до по-стабилна политическа среда и до спазване на препоръките", отбеляза Марк Грей.

Той посочи, че от гледна точка на ЕК докладът представлява "окуражителен знак", така че да не се стига повече до "политическия хаос от миналата година". "Имате ново правителство, нов парламент с много ясен мандат. И двете институции, особено правителството, поеха публично ясния ангажимент да се борят с корупцията, да осигурят спазване на правовата държава и независимостта на правосъдната система. Ето че в този момент им се предоставя възможност да направят това", добави говорителят на ЕК.

От своя страна премиерът Виктор Понта заяви, че докладът на ЕК съдържа някои "фактологически грешки", които е можело да бъдат отстранени, "ако Брюксел си беше сътрудничил с Букурещ".

За първи път докладът на ЕК беше представен без предварително да бъде изпратен на румънските власти за съгласуване. Представители от Брюксел обясниха, че причините за това е изтичането на информация в предишни години, когато докладът излизаше в пресата още преди официалното му публикуване.

Марк Грей заяви днес, че следващата седмица ще се състои среща между председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и румънския премиер Виктор Понта по искане на Понта, на която ще бъде обсъден представения днес доклад на комисията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. люк
    #3
  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #2
  3. Анонимен
    #1

    Да затварят комунистическите заводи дето цапат красивата природа и да борят яко корупцията! Хубаво да се отворят за чуждите инвеститори! И да чакат... доклад от Брюксел

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.