Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Еколози: Кабинетът подарява коледно 60 млн. лв. на офшорки

Брюксел сезиран за държавна помощ с позволяването на строежи в защитени зони

23 коментара
Еколози: Кабинетът подарява коледно 60 млн. лв. на офшорки

Кабинетът прави коледен подарък за 60 млн. лв. на офшорки с поправките в закона за горите, които ще позволят на собственици на ски съоръжения за строят в защитени зони. Това заявиха от партия "Зелените" на пресконференция в петък. Тя е сезирала Европейската комисия, че с корекциите държавата ще се лиши от такси за разрешителни за строеж в този размер, което представлява нерегламентирана държавна помощ.

Промените в закона, предизвикани от искане на собственика на лифтовете на Витоша и одобрени от правителството, предвиждат нови ски писти, лифтове и ски влекове да се строят с отстъпено право на строеж и без промяна на предназначението на земята.

Така фирмите си спестяват 60 млн.лв., които иначе трябваше да дадат за разрешителни за строеж, каза Живко Богданов от "Световен фонд за дивата природа" (WWF). Тези промени са идеална форма на държавна помощ, която може да бъде санкционирана от Европейската комисия, допълни той.

Пропуснатите за бюджета ползи са изчислени според площта на планираните ски-курорти в страната – проектът на "Витоша ски" за по-голям курорт над София, под връх Мальовица в Рила на бизнесмена Христо Ковачки, под връх Ком в Стара планина на "Главболгарстрой", проектите под връх Перелик в Родопите, Супер Боровец и ски-зона Добринище.

Общата планирана площ за писти, скисъоръжения и сгради в шестте проекта е малко над 10 000 дка , които умножени по минималните нормативни цени за изключване на земя от горския фонд, правят 54.9 млн. лв. "Витоша ски", която заплаши правителството, че остави планината без ски съоръжения през зимата, ако не бъдат на правени поправките, ще спести близо 4.5 млн. лв., ако поправката бъде приета, а проектът ѝ в бъдеще бъде одобрен, изчисляват от Зелените.

Промените в закона за горите са коледен подарък за офшорни компании и отворена врата за ограбване на българската природа, заяви Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие", а Андрей Ковачев от "Зелените" поиска оставката на земеделския министър Мирослав Найденов.

С тези промени ще бъдат създадени фиктивни влекове, като претекст за сеч на гората, допълни Ковачев.

Новото правило би привилегировало инвеститорите в ски курорти, защото други, като фирмите, занимаващи се с възобновяеми енергийни източници например ще трябва да плащат за изключване на земята от горския фонд, за да строят, посочиха още от партията.

Те припомниха, че Брюксел вече проверява България заради замените на гори и земеделски земи в предишните години. Според Андрей Ковачев, новите поправки са "механизъм за застрояване на заменените в миналото гори" - фирмите могат дори да върнат на държавата замененото и директно да строят, защото собствеността вече няма да е нужна, посочи той.

Промените в закона ще влезнат за гласуване в парламента в началото на следващата година.

Те обаче са защитени от премиера Бойко Борисов, според когото е било крайно врезе да се направят, "защото има маса спекулации по тази тема, затова е най-добре да има закон, който да регламентира териториите, където са ски пистите, да не се получават такива проблеми като тази година". По време на правителственото заседание в сряда, на което бяха одобрени поправките, той обяснява на останалите членове на кабинета, че ски курортите ни "дърпат много силно напред, това е огромна реклама и във всички случаи това не им харесва на конкурентите". "Втора, трета година правим финали на световни купи и на европейски купи.

"Между другото трябва да започнете да назовавате с истинските имена и някои, разбира се, еколозите са наши основни партньори, еко организациите, които са в подкрепа на това, че защитаваме природата и я развиваме и екологията толкова много през последните години, но там има такива сдружения, които биват финансирани именно от конкуренцията на българските курорти. Нека всеки да отиде в Австрия, да отиде в Швейцария и да види колко ски писти и лифтове има там и да ги съпостави с нашите. Значи там може, а в България не може", коментира Борисов

"Така че понеже са кресливи някои от тях въобще няма да им се плашите и ще ги назовавате с истинските имена и най-вече когато говорят такива неща пратете да снимат как е в Европа. Колко километра лифтове има в Алпите, колко имат в Пирин, в Пампорово или колко имат в Боровец и ще видят разликата, защото ски спортът е скъп спорт", допълва премиерът.

"Така, че госпожа Караджова, Найденов, Нейков излизате и говорите истината. Истината е най-добрата ви защита, защото те са шумни и като кажат, че ще изсекат гората и дърветата, не е вярно. В Алпите да не са ги изсекли, а хиляди писти, хиляди хотелчета, хиляди работни места, милиарди и милиарди евро приходи. Това е абсолютна спекулация със страховете на хората. Всеки знае какво беше Банско преди двадесет години и как изглежда сега като център и като икономика", приключва обсъждането на законовите поправки Борисов.

Тезата, че твърденията на Зелените са "породен опит за подвеждане на българското общество и всяване на страх от одобрените изменения в Закона за горите", изказаха и от гражданска коалиция "Природата за хората и регионите” в петък.

Според тях измененията на Закона за горите не водят до изсичане и застрояване на заменените гори, тъй като има мораториум върху строителството в тези територии, а за защитените зони има допълнителен контрол по законите за защитените територии, за опазване на околната среда, за биоразнообразието, както и Плановете за управление на природните и национални паркове и НАТУРА 2000.

Не е налице каквото и да е ощетяване на обществения интерес от приетите промени, защото всички тези територии са и остават публична държавна собственост. Освен това законът изрично регламентира, че не се изисква промяна на предназначение на трасета на електропреносните дружества и други линейни обекти, се посочва още в съобщението на коалицията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

23 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Третият
    #23

    Правилно Ламбо, идва редът и на другите планини защото Пирин и Витоша са само началото. А относно това дали така не се дава нерегламентирана държавна помощ на избраниците на сегашната власт и как ще наруши конкурентността в бизнес средата е досадна подробност и дълъг процес, докато през това време и туризмът ще се затрие и банките ще фалират. Но на кой му пука - важното е, че временните печалби ще се получат и самолюбието на властниците задоволено.

  2. Анонимен
    #22

    Третият: Не е вярно че държавната помощ ще повлече допълнителни санкции за България. Ако ЕК каже, че това е държавна помощ единствената санкция ще бъде, че България ще трябва да си възстанови помощта т.е. да си поиска от съответните фирми 60 млн. лв. Това че щяла да страната да бъде осъдена да плаща глоба за милиони е пълна измислица (в смисъл че нищо такова не е предвидено в член 107 от договора за ЕС и в Регламент 659/1999г.) Този мит го измисли самият Бойко Борисов за оплюе БСП за заменките (уточнявям

  3. ЛАМБО
    #21

    Да оставим подарените от ББ и ГРОБ тези 60 милиона на Цеко Минев и другите Олигарси

    Да оставим настрана това, че ББ и ГРОБ след време пак ще НИ вдигат пенсионната възраст, ще НИ спират детските и ще НИ повишават осигуровките, оправдавайки се че в хазната не влизат достатъчно пари

    Сега най-важното ...
    По този начин Цеко и други олигарси ще бетонират всички гори и планини, които още не са бетонирани
    Те ще продължат да се водят гори и паркове, но само на хартия

    Няма да има гори, няма да има чиста

  4. Третият
    #20

    Прави ли ви впечатление, че в тази стенограма" всички избягват постоянно въпроса за "нерегламентираната държавна помощ", за която ще последват и други санкции за страната, освен тези за нарушенията на екологичното законодателство. И само нещастният Миро Найденов плахо опровергава защото вече е обречен да се оправдават с него, като си отиде след изпълнение на поръчката за приемане на поправките в този закон.

  5. Анонимен
    #19

    БОЖЕ,СПАСИ БЪЛГАРИЯ ОТ БОЙКО БОРИСОВ!!!БОЖЕ,ДАЙ РАЗУМ НА ОГЛУПЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД!

  6. Анонимен
    #18

    Борисов нагло лъже хората и обслужва интересите на МуТРИТЕ!!!

  7. Анонимен
    #17

    Трябва ли да бъде спрян проекта на Витоша ски? http://polls.bg/poll/id/trabva_li_da_bade_spran_proekta_na_vitosha_ski-1110

  8. Анонимен
    #16

    Не съм запозната с другите обекти, но идеята за Перелик е да се строят само съоръжения.На същото разстояние от Смолян е Пампорово.Бях там през празничните дни - разкошно време, слънце, сняг ...и празни писти и съоръжения.И това да се повтори на единственото все още съхранено място?

  9. Анонимен
    #15

    Тия анти еколози пак се пънат с фантасмагории.

  10. Анонимен
    #14

    Търгашите излъгаха Бойко и той им клекна.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.