Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕК ни готви наказателна процедура заради облекчения лов на мечки

Брюксел разследва промените в Закона за лова, инициирани от депутата Емил Димитров

16 коментара
ЕК ни готви наказателна процедура заради облекчения лов на мечки

Европейската комисия подготвя наказателна процедура срещу България заради промените в Закона за лова и опазване на дивеча, регламентиращи отстрела на кафява мечка, съобщиха във вторник от Сдружение за дива природа "Балкани". Текстовете бяха внесени през лятото на 2010 г. от депутата от ГЕРБ Емил Димитров и още няколко народни представителя от мнозинството и бяха приети от парламента в края на годината.

От тогава разрешенията за отстрел на мечки се издават от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) вместо от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Първоначално в промените беше предвидено към агроминистъра да минат и разрешенията за лов на дива коза, но Емил Димитров сам го оттегли.

Проблемът с прехвърлянето е, че в ролята му на принципал на ловните стопанства, земеделското министерство има финансов интерес от трофейния лов на мечки, но няма отношение към опазването на ценни животински видове, каквато е кафявата мечка. До влизането си в парламента през 2009 г. Емил Димитров държеше на концесия две от най-големите ловни стопанства в страната – "Елен" в Етрополе и "Шерба" в Долни Чифлик. След изборите той прехвърли бизнеса на майка си Елеонора Димитрова.

Печалбата от отстрела на мечки дори бе изтъкната от Емил Димитров като мотив за приемането на промените. Трофейният лов носи печалба от 30 000 – 50 000 евро за мечка, каза той по време на дебатите в парламента. В момента около 50 мечки са убивани всяка година от бракониери и това е пропусната полза за държавата, заяви Димитров.

Друг мотив на вносителя бе, че популацията на кафявата мечка е станала прекалено голяма и видът трябва да бъде обстрелван повече. Научна обосновка на това твърдение обаче не съществува. Димитров и колегите му внесоха поправките през лятото на 2010 г. след два инцидента с мечки в смолянско, при които един човек беше убит от стръвница, а друг сериозно пострада.

Природозащитните посочиха тогава, че инцидентите са зачестили не заради ръст в популацията на мечките, а заради икономическата криза, в която доходите на хората са намалели и те търсят препитание в събиране на гъби, билки и горски плодове, и така навлизат в ареалите на мечките.

"Въпреки писмата, с които информирахме депутатите, че приетата поправка противоречи на европейското законодателство, и становищата изказани пред комисия "Земеделие и гори”, поправките в закона бяха приети. Те регламентират задължителна ловна квота между 3% и 6% от популацията на кафявата мечка да се разпределя от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов", се казва в становище на сдружение "Балкани" от вторник.

"Проблемен се оказва терминът "ловен вид", тъй като кафявата мечка е приоритетен за опазване вид в общността и не може да се третира като ловен вид в рамките на ЕС. Регулиране на числеността на мечката е възможно по линия на изключенията (дерогации) с цел намаляване на конфликта с хората и предотвратяване на щети причинени от мечки, но това не може да бъде третирано като лов", обясняват от сдружението причините за готвената ни наказателна процедура, която може да приключи с осъдителна присъда и глоби за страната ни.

"Въпросът е кой ще плати глобата наложена на България? Виновният депутат и неговите последователи в парламента или по традиция българския данъкоплатец ще плаща за мераците и грешките на управляващите го?", питат природозащитниците.

Според експерти от организацията щетите, нанесени от мечки, се причиняват от малък на брой проблеми животни. Проблемните мечки най-често са млади индивиди с територии в близост до населени места, а квотите раздавани от земеделския министър основно се ползваха за отстрел на трофейни мечки в най-добрите територии за вида, твърдят от сдружение "Балкани". Според тях става дума за доминиращи мечки, които си избират най-малко рисковите райони и изключително рядко са "стръвници”.

След жалбите на няколко неправителствени организации заради приетите промени Европейската комисия изпрати запитване до земеделското министерство и на база на неговите отговори преценява следващия си ход. Според неправителствения сектор това при всички положения ще е откриването на наказателна процедура. От земеделското министерство коментираха, че такава информация при тях не е постъпвала, но обещаха да проверят докъде е стигнала проверката на ЕК.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

16 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #16

    Явно защитниците на природата от "жълтите павета" много обичат мечките. За съжаление нямат такива чувства към братята си от родопите. Има нещо извратено в тука...

  2. Анонимен
    #15

    Подхода на нашите богати роднини към нас с мечките е аналогичен на този с циганите. Мечката е била доста популярен вид в земите на западноевропеските държави. Например столицата на Швейцария Берн, носи името си от мечка, но сега мечка там може да се види само в зоопарка. Так е и в съседнит естрани. Всички мечки са избити до крак много отдавна. Също като историята с циганите сега заплашително ни размахват пръст, че намалява популацията на мечките у нас, която ние и без техните съвети сме опазили.

  3. Анонимен
    #14

    Като цяло, екипът министри на Бойко Борисов е добър, но Мирослав Найденов е голям боклук! Проявява склонност за дебелашка експлоатация на природата - говори, че малко гора се сечала, трябвало още (?!??), като настървен ловец (т.е. убиец на диви животни) посяга на все по-оредяващата българска фауна. Май трябва Найденов да бъде отстрелян!

  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #13
  5. Анонимен
    #12

    По-скоро хората няма да приемат тези промени като възможност за започване на нов бизнес. Прекалено опасно и изискващо много умения е това занимание, за да привлече нови хора заради евентуалните приходи. Струват ми се малко неоснователни икономическите притеснения. Колкото до етичните- отдавна законите на природата не важат, когато става въпрос за местности в близост до населени места, така че естественият подбор надали действа.

  6. Анонимен
    #11

    ПЪРВО ДА СПАСЯТ БИКОВЕТЕ В ИСПАНИЯ И ФРАНЦИЯ, КЪДЕТО НЕПРЕКЪСНАТО СЕ УБИВАТ ЗА РАЗВЛЕЧЕНИЕ НА ТЪЛПИТЕ ГОЛЯМ БРОЙ НЕВИННИ ЖИВОТНИ, НАПОМПАНИ С ХОРМОНАЛНИ ПРЕПАРАТИ, ЗА ДА СТАВАТ ПО АГРЕСИВНИ, А НА КЪРВАВИТЕ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ ПИСЪСТВАТ И ДЪРЖАВНИТЕ ГЛАВИ И ДЪРЖАВНИЯ ЕЛИТ, В ГЕРМАНИЯ ФРАНЦИЯ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ГОДИШНО СЕ ИЗБИВАТ ГОЛЯМИ КОЛИЧЕСТВА ДИВИ ЖИВОТНИ

  7. Анонимен
    #10

    Ну погоди Преди Волкът им беше эвро крив, сега - Медведь савецка. Нема угодия Анонимен 16:51 | 18.09.2012 Това ще да е свързано с пляскането на Руската мечка, дето е замислил Невдянков!

  8. Анонимен
    #9

    Предлагам закон за отстрел на едрите зеленчуци - Тиква!

  9. Анонимен
    #8

    положението е толкова зле, че хората не смеят да излезат от селата. Или ако има по-смели, те се оглеждат като че ли те са мечки. Ако на природокуковците им трябват "научни доказателства" да отидат в селата които се споменават в статията и там ще им дадат толкова много доказателства, че няма да са в състояние да "опазват" дълго време...

  10. Анонимен
    #7

    Това ще да е свързано с пляскането на Руската мечка, дето е замислил Невдянков!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.