Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕК слага таван от 300 хил. евро за фермерските субсидии

Повече финансиране за "зеленото" земеделие

0 коментара
ЕК слага таван от 300 хил. евро за фермерските субсидии

Постепенно намаляване на земеделските субсидии, които надхвърлят 150 хил. евро годишно, и ограничаването им до 300 хил. евро, изплащането на парите според създадените работни места и инвестиране на повече средства за екологично земеделие, са част от предложенията на Европейската комисия в проект за реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП) от 1 януари 2014 г. Те бяха представени в сряда и трябва да бъдат одобрени от правителствата в ЕС и от Европейския парламент в следващите две години.

Основни елементи в новата политика ще бъдат постигането на екологични цели, по-голяма самостоятелност на държавите-членки при управление на програмите за развитие на селските райони, както и развитие на иновациите, каза еврокомисарят по земеделие Дачиан Чолош. Според него селскостопанските помощи вече ще се изплащат само на "активни" фермери и така ще се спре финансирането на летища и голф игрища, каквато практика има в момента.

В момента основна част от ОСП са директните плащания, за които се изразходват 40 млрд. евро годишно от бюджета за селско стопанство, който възлиза на 55 млрд. евро.

Еврокомисията предвижда от 2014 г. 30% от субсидиите да се изплащат само на фермери, които използват технологии, запазващи околната среда. Като пример Чолош посочи фермерите да засаждат поне три различни култури в земите си с цел диверсификация на земеделските продукти. Ще се подпомага и опазването на природни резервати

Реформираната ОСП ще ни позволи да насърчаваме иновациите, да повишим конкурентоспособността на селското стопанство в икономически и екологичен аспект, да се борим с изменението на климата и да подпомагаме заетостта и растежа, каза Чолош пред Европарламента.

Той допълни, че в бюджета на ОСП ще има специален пакет "Земеделие на познанието", който да стимулира науката и иновациите. Брюксел предлага и удвояване на бюджета за научни изследвания и иновации в областта на селското стопанство

Предвижда се и създаване на кризисен резерв от 3.5 млрд. евро, който да се задейства при трудни ситуации за пазара.

Тъй като нестабилността на цените на храните е заплаха за конкурентоспособността на селскостопанския сектор в дългосрочен план, са предвидени средства за подпомогне на публичната интервенция, създаването на застрахователни и взаимоспомагателни фондове.

Предвидено е и финансиране за браншовите и междупрофесионалните организации, за да намалеят посредниците между производителите и потребителите. Планира се още отпадането на квотите за производство на захар след 2015 г., тъй като са изгубили значението си.

За да подкрепи "подмладяването" на земеделието, където в момента две трети от фермерите са над 55-годишни, ЕК предлага въвеждане на нова помощ за създаване на стопанства, достъпна за фермери на възраст под 40 години през първите пет години от техния проект.

Малките предприятия ще бъдат подкрепяни със "стартов комплект“, чието финансиране може да стигне до 70 000 евро за период от 5 години.

Още преди да бъде публикувано, предложението на Еврокомисията предизвика редица критики. Според някои държави-членки ЕС трябва да се възползва от високите цени на храните в глобален план и да съкрати средствата за ОСП, особено в условията на икономическа криза.

Според екоорганизации пък намеренията за позеленяване на земеделието не са достатъчни. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.