Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Енергийният холдинг се закрива като “паразитна структура“

57 коментара

Съществуването на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) не е целесъобразно, той не изпълнява задачите, за които е създаден, заключихме, че е “паразитна структура“ и се преминава към друг вид структура на управлението на държавната политика. Това обявиха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Два дни, след като заговори за "нови далавери" в енергетиката, в петък министър-председателят съобщи решенията си за сектора. Не бе казано обаче какво следва нататък, след отстраняването на изпълнителния директор на БЕХ Галина Тошева. Още с идването си на власт Борисов се закани да разформирова холдинга и да уволни Тошева, но после размисли и тя оцеля на поста, макар че останалите членове на борда бяха махнати.

Неясно засега бъдеще

Първоначалните очаквания, че холдингът има капацитет да управлява държавната енергетика, се оказаха неточни, обясни Трайков. И той, и Борисов не казаха какви са вижданията им за бъдещата структура на управление на държавните енергийни компании, обещавайки това да стане следващата седмица.

В енергийния мастодонт, създаден с решение на предишното правителство през есента на 2008 г., влизат АЕЦ “Козлодуй“, “Националната електрическа компания“, която управлява и проекта АЕЦ “Белене“, Електроенергийният системен оператор, “Булгаргаз“, газовият оператор “Булгартрансгаз“, ТЕЦ “Марица Изток 2“ и Мини “Марица Изток“. На този етап не е ясно как ще се управляват те, като трябва да се имат предвид европейските правила за разделянето на собствеността в енергийната и газовата мрежи.

Докато се реши това, холдингът ще има “служебно правителство“, съобщи Трайков. Начело ще е зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова, която и в момента е в борда на директорите. Тя ще върши работата на Тошева, а като нов член в управата ще влезе друг заместник на Трайков – Евгени Ангелов.

Консултантски услуги за 300 лв./час

Борисов пък заяви, че е бил смутен от сключваните от БЕХ консултантски договори, някои от които стигат до 300 лв. на час. “Служителите там са си създавали материални стимули и са си раздавали заплати от 5-6 хил. лв, а не са изпълнявали основните си функции“, каза премиерът.

Той се закани и на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), където “13 души, назначени на квотен принцип от БСП, НДСВ и ДПС, на които за това, че не са си вършили работата, държавата им плаща общо по 80 хил. лв. месечно“.

Само председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев бе назначен от ГЕРБ на мястото на Константин Шушулов, чийто втори мандат изтече в началото на октомври 2009 г. Тогава Трайков заяви, че Семерджиев, който беше шеф на “Булгартрансгаз“, е експертно, а не партийно назначение.

Очаква се приемането на законови поправки за намаляване на състава на ДКЕВР и съкращаване на мандатите на членовете му.

Проверки на инвестиции и цени

Министър Трайков съобщи по-рано през деня, че на ДКЕВР ще бъдат дадени около 100 000 лв. за да извърши регулаторен одит на държавната НЕК и на електроразпределителните предприятия, управлявани от чешката ЧЕЗ, австрийската ЕВН и немската Е.ОН. Проверката трябва да отчете реални ли са заявените от инвеститорите вложения в мрежата, които документално са отчетени в балансите на дружествата и влизат в ценообразуването на тока.

Самият Бойко Борисов сподели, че и като премиер, и преди това като столичен кмет не е забелязал особени инвестиции и се закани да обиколи всяко място, дори "всеки стълб", където ЕРП-ата твърдят, че са инвестирали.

Според Трайков ще се види и защо регулаторът е преценил, че НЕК трябва да купува енергията по 71 лв. и да я продава за 88 лв. при положение, че реалните му разходи за доставянето ѝ на средно и ниско напрежение са 90 лв.

Тези одити трябва да се превърнат в гарант за истинността на цените или да открият дефектите, стана ясно от думите на Трайков. Той не се ангажира със срок, в който ще е готов този доклад и дали той ще се вземе предвид при формирането на цените от 1 юли 2010 г. На тази дата по закон се определят тарифите на електроенергията с едногодишен период на действие.

Министърът обаче заяви, че в най-скоро време пълната либерализация на електроенергийния пазар, при която вече няма да има регулирани от държавата цени и за бита, трябва да се случи в действителност, а не само на хартия. Това трябва да е факт с със създаването на енергийна борса и актуализация на правилата за търговията с ток, каза Трайков.

На мушката и AES, и “Енел“

Премиерът допълни, че “крайният потребител трябва да получава ток на по-ниски цени, ако не бяха приватизационните договори (с ЕВН, Е.ОН и ЧЕЗ, които държат по 67 на сто в дружествата, а по 33% са на държавата – бел.ред.), и дългосрочните договори на НЕК с американци и италианци“.

Той визира 15-годишните контракти с инвеститорите в ТЕЦ “Марица Изток 1“ - американската AES, и в ТЕЦ “Марица Изток 3“ - италианската “Енел“, която наскоро обяви, че ще продава мажоритарния си дял в българската централа.

И Борисов, и Трайков заявиха, че държавата ще иска преразглеждането на тези договори. “Трябва да се разруши порочната практика, добре са дошли чуждите инвеститори, но българинът не се радва на това, че на българската АЕЦ се плащат по 62 лв. за мегават, а на италианци и американци – по 137 лв.“, каза Борисов.

“Сиреч, затваряме два блока на АЕЦ “Козлодуй“, за да плащаме два пъти по-скъпо на чужди инвеститори“, обобщи той решенията, които са вземани от кабинета "Сакскобургготски".

Премиерът обеща да се търси намаляване на цената на тока, “за да не изтича всичко това в БЕХ, МЕХ и другите, вместо да е народът“.

Трайков каза, че има такива възможности навсякъде по веригата – мините, електроцентралите, намаляването на студения резерв, при който блокове не работят, но заради това, че се държат в режим на готовност, НЕК плаща на централите такса “разполагаемост на мощности“.

По думите на министъра, ако НЕК е била вложила всички 600 млн. лв., дадени за неизгодни договори, в ЕРП в Чехия, е щяла да печели. Той изрази недоумението си как всички по веригата на ценообразуването на електроенергията, освен НЕК, получават по-ниски ставки и успяват да печелят, а НЕК, чиито ставки са като в средноевропейските страни – не.

Семерджиев, който също присъстваше на пресконференцията, заяви, че ДКЕВР ще следва политиката на правителството за ограничаване на разходите на енергийните дружества и вече е започнало проверки в НЕК, ЧЕЗ – по жалби на стопански потребители, и в Е.ОН, която се оказало, че не е изпълнила в голяма степен инвестиционната си програма.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

57 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. mimi
    #58

    Пълна ревизия на БЕХ и дружествата му на финансовата политика и на подписаните договори за доставки и за инвестиции и международна дейност.

  2. ББ
    #57

    Крадци!Даваме ги на прокурор.

  3. С.С.
    #56

    Гениално тъпа статия, която и авторът и даже не би чатнал, ако си я прочете.Научете се да пишете смислено преди да хванете перото. В противен случай по-правилно ще да е да хванете нещо друго!

  4. znam
    #55

    Тези пичове из разните измислени институции к`ви многохилядни възнаграждения си раздават, когато минималната заплата в България е 240 лв., а минималната пенсия - 135 лв.?! Масовите заплати са между 300 и 500 лв.! Къде живеят тези нагли гадини? Защо си го позволяват?

  5. ToTo
    #54

    Браво! Точно Мая Христова, дето преди да стане заместни-министърка е била консултант на енергийните дружества със ставка по 300 лв на час и Семерджиев, който е разписвал договорите за застраховки в Енергия ще управляват енергетиката! Черешката е и Трайчо, дето сутринта дръпна защитна реч за ЕОН и ЕРП-тата. Ще я втасаме! ББ не си ли дава сметка тия защо се бутат на първа линия като се размириса темата - за да маскират по-бързо своята лапаница!

  6. Yan
    #53

    И освен всичко това до момента се получава следната ситуация:1. Купува се електроенергия от на загуба от държавата.2. Продава се електроенергия на държавните институции: училища, болници, учреждения и др. на високата цена.И какво излиза: народа плаща тройна цена- веднъж губи държавата, втори път плаща битовия потребител и трети път плаща за разликата в държавните институции. И това ако не е корупция здраве му кажи!!!!

  7. КОПИ-СТЕФАН ЧОЛАК
    #52

    Чрез медиите до българофобите:9 april 2010 15.57 "Георги Ифандиев" - [email protected][email protected] Георги „Гоце” Първанов, член на БКП и агент на ДС, назначен за президент на НРБАнгел Марин, потомствен член на БКП, офицер на престъпния комунистически режим, гуден за вицепрезидент на НРБ Цецко Цачев (Цецка Цачева), секретар(ка) на първична партийна организация на престъпната БКП, поставен(а) за председател(ка) на Народното събрание О Т В О Р Е Н О П И С М Оот Георги Менелаев Ифандиев[1]

  8. ПРОЦЕНТКО
    #51

    ДКЕВР и ДАНС.Те не са ли паразитни структури?Каква,впрочем е ползата от ДКЕВР.Демонопилирайте пазара,приемете АНТИМОНОПОЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО,и това решава проблема.За ДАНС,дори и най-големите им защитници няма да могат да посочат дори и микроскопична ползичка от съществуването му,и от мириадния бюджет,който така и не става ясно,за какво се пръска.

  9. унсс-софия
    #50

    от къде ще лапа, а ....

  10. Глух плъх
    #49

    Бойковизъм, кво да праиш?"Даже в най-мощните капиталистически страни използването на електрическата енергия се натъква на границите, очертани от частната собственост"Бойко Борисов, 2010? А, не. Бухарин "Икономика на преходния период" 1920.Евтин ток за народа чрез национализация на енергомощностите следваше да осигури и ГОЭЛРО, но му трябваше помощта на ЧК. Че къде без ЧК, другари милиционери, физкултурници и пожарникари?;-)))))))))))))))

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.