Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Животновъди, банскалии, трактори, добитък на жълтите павета – искат си Бойко

Сред плакати "Бойко - кръстник на свиневъдите" бившият премиер призова "Който ме обича и уважава", да се прибира

335 коментара
Животновъди, банскалии, трактори, добитък на жълтите павета – искат си Бойко

Правителството на Бойко Борисов приключи предсрочно мандата си на 21 февруари, когато парламентът гласува подадената преди ден оставка след близо петчасов дебат, който бившият премиер реши да пропусне, но накрая се появи и за "сбогом" хвърли "бомба" с разкритието, че Ахмед Доган бил готвил атентат срещу него. През това време пред парламента се беше събрал организиран от ГЕРБ митинг в подкрепа на Борисов и партията му, на който дойдоха животновъди с прасета и друг добитък, жители на Банско начело с кмета си, представители на фирма "Титан" и техни служители, както и партиен актив.

От общо 215 депутати в залата, оставката на правителството бе приета с 209 гласа "за", 5 "против" и един "въздържал се".

При пристигането си в парламента Борисов бе посрещнат с бурни аплодисменти от депутатите от ГЕРБ.

Демонстрирайки държавническо поведение, той заяви, че ще помоли протестиращите в негова подкрепа да не ходят пред централата на БСП на "Позитано", защото това е "долна провокация".

"Уважаеми дами и господа народни представители, благодаря, че приехте нашата оставка, която вчера депозирахме, с което се надявам всякакви спекулации да приключат. Всеки, който от тук насетне започне да прави каквото и да било, свързано с обществения ред, няма да го приемем за наш симпатизант, ще считам, че той е провокатор. Да се надяваме оттук нататък държавата да може тези, които вие платихте, с камъните и качулките, аз не ви обвиних, а вие знаете, че вашите хора от ДАНС ги пратиха. Благодаря на всички, които са ни подкрепяли, и тези, които не са ни подкрепяли и ви моля всички да се опитаме да запазим и гражданския мир, и нормална работа на държавата през двата-трите месеца или колкото решите там", каза Борисов.

"Ние винаги сме били хора на реда. Всеки, който провокира, няма да го смятаме за наш симпатизант. Говоренето за ходене на "Позитано" е долна провокация. Ще отида при протестиращите и ще ги помоля да си разотидат", каза Борисов. Което и след това наистина направи, но след като взриви публичното пространство с твърдението си, че бил "поръчан" от Доган и зададе ченгеджийския тон на предстоящата предизборна кампания.

Отвън на жълтите павета се бяха събрали около 2000 човека, сред които животновъди, тютюнопроизводители и жители на Банско, предвождани от кмета Георги Икономов и др. Те дойдоха малко преди 12.00 часа с гайди, трактори, камион с прасета и знамена на ГЕРБ. От Столичната община обясниха, че са дали разрешение за протест на съюза на животновъдите.

Борисов излезе пред поддръжниците си, придружаван от заместника си Цветан Цветанов и част от министрите.

Тълпата ги посрещна с възгласи "Бойко! Бойко!", "Искаме си Бойко!". Пръв думата взе Цветанов, който се обърна към "скъпите ни приятели" с благодарности от сърце, че изразяват гражданската си позиция с открити лица без маски и не насаждат омраза, както това е станало преди два дни на Орлов мост.

"Най-важното е да запазим търпение и да се съобразим с волята на хората, които отиват да гласуват. Нека да бъдем хората на разума, на бъдещето и тези, които ще упражним конституционното си право с гласуване", каза той. След два месеца вие ще дадете отново мандат на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, завърши Цветанов и подаде мегафона на Борисов.

"Който ме обича и уважава, от тук ще си отиде вкъщи"

След кратно объркване на копчетата на мегафона, включвайки полицейска сирена вместо високоговорителя, първите чути думи на бившия премиер бяха "полицейска работа" – по адрес на мегафона.

Обръщението му бе съвсем кратко: "Искам да благодаря на тези, които са дошли с машините и с животните. Искам да помоля следното – мирничко, тихичко, отивайте си. Всеки, който ме обича и уважава, от тук ще си отиде вкъщи. Всеки, който отиде на "Позитано", ще считам, че е провокатор и работи срещу нас и срещу мирната ни държава. Молбата ми – благодаря ви, разбрахме, изборите са тези, на които хората определят своята подкрепа", каза Бойко Борисов.

След това направи почетна обиколка зад огражденията на парламента, за да се здрависа с присъстващите, които не спряха да свиркат и да крещят: “Искаме си Бойко“.

"Бойко - кръстник на свиневъдите"

Демонстрацията започна малко преди 12 ч. с пристигането на над 30 автобуси от различни градове в страната. С гайди, знамена на ГЕРБ, които организирано се раздаваха на присъстващите, те започнаха да скандират. Изви се и хоро под съпровода на няколко гайдари.

Камион с прасета и надписи на кабината "Бойко - кръстник на свиневъдите" и "Бойко, ако теб те няма, няма да ни има и нас" и украсен със знаменца на ГЕРБ, бе паркиран до катедралата "Св. Александър Невски". По неофициална информация на Mediapool от полицията, водачът на камиона искал да пусне животните пред парламента, но бил спрян.

До паметника "Цар Освободител" бяха паркирани и 5 трактора в очакване да пристигнат още селскостопански машини.

Мирослав Найденов: Приберете животните да не се стресират и мръзнат

Пред поддръжниците на кабинета първи се появи вече бившият земеделски министър Мирослав Найденов, чиято оставка неведнъж е искана от земеделци. Посрещнат с възгласи "Миро, Миро, искаме си Бойко", той помоли фермерите да махнат прасетата от площада, за да не мръзнат и да не се стресират животните. Някои по-възрастни присъстващи се умилиха и коментираха, че Найденов бил жалостив не само към хората, но и към животните.

"Бойко, Банско те подкрепя"

Преди да дойдат животновъдите, на жълтите павета вече имаше поддръжници на Борисов, които събраха подписка в негова подкрепа и утеха. Представители от Банско издигнаха лозунг "Бойко, Банско те подкрепя". Те бяха предвождани от кмета на Банско Георги Икономов - основен поддръжник на подкрепеното от правителството искане на "Юлен" АД за разширяване на ски зоната в Пирин.

Голяма част от протестиращите банскалии бяха същите, които преди два дни бяха пред екоминистерството и приветстваха бурно решението за разширяване на ски зоната и допълнителното застрояване на парк "Пирин". Същите тромби надуваха и сегашните демонстриращи в подкрепа за Борисов. Към Народното събрание се присламчи и рехавият протест на сдружение "Антимафия", които преди това бяха пред президентството.

Движението пред парламента бе спряно. По неофициална информация на Mediapool от МВР, там са били разположени и спецчастите за борба с безредиците, за да предотвратят евентуални провокации, като тези преди два дни на Орлов мост, когато се стигна до сблъсъци и 15 души бяха ранени от полицейски палки.

В подкрепа на Борисов бяха пристигнали и представители на Асоциацията на тютюнопроизвродителите.

И фирма "Титан" на площада

В тълпата бе забелязан дори Димитър Борисов-Гърнето, шеф на фирмата "Титан" и собственик на футболния отбор ЦСКА, който по времето на ГЕРБ взе концесия за чистотата в София. Димитър Борисов обясни пред журналисти, че изразявал гражданската си позиция. Той бе придружен от немалка групичка крайно-десни привърженици на "червените", чийто фенски бус с мегафони само преди два дни се включи в шествието против правителството в София.

Освен шефа на "Титан", на митинга бяха дошли и служители на фирмата - чистачи, които се разпознаваха в тълпата.

БСП: "Платена любов" към ГЕРБ

БСП окачествиха акцията в подкрепа на Борисов като “платена любов” към ГЕРБ и заявиха, демонстрантите ще се отправят от парламента към "Позитано" 20.

Мая Манолова се позова на информация от свои организации в различни части на страната, където се плащало на хора да пристигнат в София в 17.00 часа с автобуси.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов отрече партията му да има нещо общо с това и заяви, че "кукловодите на подобни сценарии" са "червените пионки" и много добре знаели как става това. "Категорично възразяваме, че имаме общо с организация на мероприятия пред "Позитано". Ние нямаме нищо общо с такъв митинг", каза Ципов пред бТВ

Зърнопроизводителите се разграничиха

Асоциацията на зърнопроизводителите се разграничи от акцията на животновъдите и заяви, че няма да изкара хора и техника по столичните булеварди.

“Според нас в момента най-важно е да се запази спокойна политическата обстановка в страната“, каза пред Mediapool председателят на Асоциацията на зърнопроивзодителите Ангел Вукодинов. “Не сме си променили негативното отношение към политиката в областта на земеделието, провеждана от правителството, но е добре, че се платиха субсидиите на земеделците, за да може да се осигури реколтата“, посочи още той.

Само преди три дни Държавен фонд "Земеделие" преведе над 840 млн. лв. на фермерите, чиито директни плащания бяха забавени и зърнопроизводителите заплашиха със стачка в сряда. Така спешно им бяха дадени парите от фискалния резерв в понеделник, а на 20 февруари бе емитиран държавен дълг, който да покрие излишъка във фиска.

“Ако някой от нашите членове иска да протестира в подкрепа на кабинета на Борисов, това е негово право, но ще го прави от свое име, а не от името на организацията“, обобщи Вукодинов.

За разлика от животновъдите, които през тази и миналата година бяха едни от най-субсидираните в сектора, зърнопроизводителите след дългогодишно толериране останаха на заден план. Само за миналата година повече от 140 милиона лева бяха преведени по сметките на животновъдите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

335 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #335

    perekly-"Блаженни са низшите духом"

  2. Анонимен
    #334

    А двамата братя Яневи, гайдарите, видяхте ли колко "спонтанно" се бяха събрали - единият от Асеновград, другият от Смолян, пременени в народни носии, а......

  3. Анонимен
    #333

    Не разбрах дали ГЕРБ ще става СЕРБ, т.е. Селяни за Еврапейско Развитие на България.

  4. Анонимен
    #332

    Да живее новото турско робство,подкрепено от мазния Бисеров,съселчето и кривата паст! Ура,другари!

  5. Анонимен
    #331

    Някой може ли да провери колко са поп Кръстьовци са писали по долу?????????

  6. Анонимен
    #330

    до 319
    Тиквата се кри поне 3 часа, докато пристигнат прасетата и тракторите пред Парламента. "Стълпотворението" от прасета не надвишаваше 1000 души, 5-6 реда зад огражденията, които ги ПРИВИКАХА да СИ искат бойко. А, колко бяха тези, които НЕ ГО ИСКАТ? Защо се пъчи пред тези, които СИ го искат? Нека излезе и говори с тези, които НЕ ГО ИСКАТ. Там е куража.
    И, ако тогава не си бил в детската градина, омразният ви Костов излезе пред парламента (заедно с министрите си) и разговаря с ХИЛЯДИТЕ ОЗВЕРЕЛИ

  7. Анонимен
    #329

    ВСИЧКИ ПРАСЕТА В БЪЛГАРИЯ СИ ИСКАТ БОЙКО И ТОВА ГО ПОКАЗАХА ВЧЕРА ПРЕД ПАРЛАМЕНТА!!!!!!

  8. Анонимен
    #328

    Боко продължава да харчи наши пари, за да си плаща за фалшива подкрепа.Всички общински работници и служителите на ''Озеленяване'' -община Пловдив, вчера бяхме докарани под строй пред НС, за да защитаваме Боко.

  9. Анонимен
    #327

    Как така камиони и трактори дойдоха на жълтите павета?!?! За тях няма ли забранителни знаци??? Няма ли полиция,която да ги спре,но ако караш без включени фарове ще те разкъсат?!

  10. Анонимен
    #326

    Другарят Костов,съм предрекъл,че ще дойде на власт след 50 години ! Ако е жив-разбира се !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.