Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Заваляха стари и нови идеи за поевтиняване на лекарствата

Рецептата на министъра: Цените да не се натискат силово, а с политическа воля

90 коментара
Заваляха стари и нови идеи за поевтиняване на лекарствата

Макар че комисията по здравеопазване в парламента даде двуседмичен срок на министър Стефан Константинов да предостави информация за образуването на цените на лекарствата и предложения за намаляването им, вече заваляха стари и нови идеи как да се случи това.

Здравният министър бе извикан от депутатите в четвъртък да даде обяснения за ценообразуването на лекарствата, което премиерът Бойко Борисов обяви за непрозрачно. Парадоксът е, че и Стефан Константинов, и депутатите от ГЕРБ не признават проблеми със сегашната лекарствена политика, на няколко пъти променяна по време на техния мандат. По време на заседанието не бе засегнат въпроса дали се допуска облагодетелстване на определени български фармацевтични компании и има ли "здравен октопод".

В същото време от редиците на ГЕРБ се чуха гласове за увеличаване на публичните разходи за лекарства. Според зам.-председателя на здравната комисия Даниела Дариткова промените в Закона за лекарствените продукти, направени миналата година тепърва започват да се прилагат и е необходимо време, за да се види техният резултат, а натрупаните проблеми идват от съществуващото преди това законодателство.

Нужна била политическа воля да се договорят отстъпки с фирмите

Според здравния министър Стефан Константинов най-важният фактор за свалянето на цените е възможността от тази година НЗОК да договаря отстъпки от цените на лекарствата. Тази теза се споделя и от депутатите от здравната комисия на ГЕРБ.

“Трябва да се каже дали бихме намерили политическа воля да обясним на големите производители на лекарства, че искаме да намалим цените на медикаментите за България, добави министър Константинов пред депутатите.

В четвъртък сутринта обаче той коментира пред бТВ, че ако държавата под натиск свали много цените на лекарствата, това може да накара фармацевтичните компании да се изтеглят от българския пазар и да се появи недостиг на медикаменти. Затова той очаква, че това ще се случи в преговорите между НЗОК и компаниите, които едва сега започват.

Отстъпки обаче ще се договарят само за 100% плащаните от НЗОК лекарства, които са единствени в група без никаква конкуренция. Договарянето на отстъпки в лекарствена група с много медикаменти, би било в нарушение на правилата, по които лекарствата у нас се реферират с тези в другите държави. Затова засега ефектът от подобни отстъпки остава спорен.

“Дойдох, за да чуя някакви предложения от законотворците за намаляване на цените на лекарствата. Дискусията беше по-скоро политическа и опознавателна“, коментира министърът.

Зам.-председателят на здравната комисия Даниела Дариткова заяви, че българинът плаща за лекарства повече от собствения си джоб в сравнение с гражданите на ЕС и това трябва да се промени.

В останалите държави членки съотношението на публичните към частните разходи за лекарства е 80 към 20, а в България 44 на сто от цената на лекарствата се поема от държавата и НЗОК, а останалите 56 процента са за сметка на пациентите. Това обаче на практика означава увеличаване на бюджета за здравеопазване – било на здравното министерство, било на НЗОК като при касата това едва ли би било постижимо без увеличение на здравната вноска. Въпреки, че за това съотношение на публични към частни разходи за лекарства се знае от години, в мандата на ГЕРБ досега не е правено предложение за подобна промяна.

Менда Стоянова не иска да чуе за намаляване на ДДС

По време на дискусията синият депутат Ваньо Шарков постави въпроса за надценките и ДДС върху лекарствата. Сега търговците на едро имат право на надценки между 6% и 10%, а търговците на дребно - средно на 20%. Към това се добавя и 20% ДДС върху лекарствата. Досега от Синята коалиция на няколко пъти в този и миналия мандат предлагаха ДДС върху лекарствата да се намали, но това не се приемаше.

Сега, в разгара на скандала с ценообразуването от Синята коалиция отново внесоха предложение за сваляне до 9% на ДДС върху лекарствата и учебниците.

Министърът коментира, че това е въпрос на политическо решение, а депутати от ГЕРБ дадоха да се разбере, че това по-скоро няма да бъде прието. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че ДДС е основният приходоизточник в бюджета. “Ако ние тръгнем да намаляваме ставките на ДДС на една или друга стока, означава, че трябва да търсим компенсиране на приходите от други данъци. Приходите в бюджета трябва да се гарантират и те се гарантират от данъци. Различните ставки на ДДС за съжаление водят до неравнопоставеност на различните браншове, до изкривявания“, посочи тя и допълни, че диференцираната ставка в туризма не е довела до резултат.

Дариткова също бе по-скоро скептична за приемането на тази мярка.

Въпреки недоволството срещу високите надценки на лекарствата по време на заседанието не се чу нито едно предложение за тяхното намаляване. Шарков предложи НЗОК да не плаща за лекарства, ако в аптеките те се продават на цени по-високи от тези в позитивния списък. В момента тази аномалия обаче съществува само в определени аптеки, когато производител осъществява едновременно търговия на едро и дребно и може да си спести някоя от надценките по веригата.

Ако се забрани на касата да плаща по-високите цени обаче, това може да лиши от безплатни лекарства хората в по-малките населени места, където няма толкова много аптеки.

Според независимия депутат Цвета Георгиева трябва да се забрани възможността производител да има и аптеки, а от Българския фармацевтичен съюз отправиха дежурното си предложение – да се забранят веригите аптеки. И двете предложения обаче по-скоро биха оскъпили цените на лекарствата, тъй като големите вериги аптеки купуват големи количества и поддържат по-ниски цени, а когато са собственост на производител продават лекарства без някоя от надценките.

Здравният министър Стефан Константинов отчете, че през миналата година са били проверени 1624 лекарства от позитивния списък и са били намалени цените на 842 от тях. Така той отхвърли обвиненията, че от две години цените на лекарствата не се намаляват.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

90 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #90

    Къде е заровено кучето в т.нар.скандал - между вестникарските или фармацевтичните октоподи?Може ли някой да ми обясни?Щото аз не разбирам?

  2. Анонимен
    #89

    Ето моята идея - вкарайте Донев в затвора и сложете таван на цените на лекарствата. просто се учете от Турция.

  3. news
    #88

    Не знам защо, при договаряне на цените на лекарствата с българските производители не се постави условието - да продават на нашия пазар лекарствата, които произвеждат по най ниската цена, на която продават тези лекарства извън страната (без ДДС разбира се). Тогава, ако някоя фирма реши да намали цените си в друга държава, дори у нас вече да е договорила по-висока цена, да бъде задължена да я свали адхок, в противен случай да дължи на държавата разликата в цената на продадените у нас лекарства и глоба,

  4. Анонимен
    #87

    Хора в страната стават безобразия/като това е най-меката дума/, но разберете проблема не е във високите цени, а в НИСКИТЕ доходи.В тази посока трябва да се разсъждава.Всичко друго е хабене на енергия и копаене на една дупка за да се запълни друга.А това е целта на правителството.Да си дъвчим нерешимите проблеми докато мине мандатчето, пък после.....

  5. Анонимен
    #86

    Айде сега да се направи журналистическо разследване след лекарствата за цената на храните, захарта и газа в Б-я и страните от ЕС! За да се докаже с факти, че управлението на ГЕРБ и Борисов е управление на мутрите, олигарсите, монполите и мафията! Как така за една година цената на захарта се увеличи с 100%??? Кой олигарх прави стотици милиони от това? С такова увеличение в литекс могат да си позволят да плащат не на Стоичков приятеля на Борисов, а на Меси и Роналдо взети заедно. Тоест ние ще им плащаме

  6. emma
    #85
  7. emma
    #84

    Какво ще им се кланят на монополистите в условия на свободен пазар?Отварят за внос всички възможни механизми,предимно от ЕС за да се избегнат лицензите и регистрациите и тогава да видим Донев как ще скътава по 100 млн. на година.Лошото е,че май и аптеките са негови на този червен боклук.

  8. Анонимен
    #83

    Крайно време е да се диференцират ставките по ДДС.Както е в много страни.Нищо не пречи ДДС на лекарства, основни храни и стоки свързани с културата и изкуството да бъдат намалени двойно за сметка на техника, автомобили, жилища и т.н.

  9. Анонимен
    #82

    майкъл някой да познава старец столетник, който да е стигнал дотам благодарение на "лекарства"?

  10. Анонимен
    #81

    майкъл моята идея е най-добра: не пийте "лекарства", бе кретени!точно те ви разболяват-това са силно токсични отпадни химични продукти, които ви се пробутват с особено нагла и агресивна реклама и с мерзкото посредничество на "учени" лекари..

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.