Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Заменки на тройната коалиция продължават със "завишени цени" при ГЕРБ

Случаят край Несебър е от спрените през 2009 г. 3000 преписки, вътрешният министър не бил ходатайствал за него

130 коментара
Мирослав Найденов (в средата) дава обяснения за заменката в Несебър. Сн. БГНЕС

Скандалните заменки на тройната коалиция на атрактивни имоти в курортите продължават със “завишени цени” и при управлението на ГЕРБ. Случаят с препродажбата на 29 дка дюни край Несебър, който избухна навръх Нова година, е един от тях, като са реализирани още няколко такива сделки.

 

Това стана ясно от думите на министъра на земеделието Мирослав Найденов в четвъртък на пресконференция на междуведомствената комисия, която разследва случая. Министърът обеща след справка да отговори колко от над 3000 спрени от ГЕРБ заменки на тройната коалиция са фактически довършени от правителството на Бойко Борисов по нови цени.

 

“След като поех управлението, ние инициирахме промяна на наредбата и всичките няколко хиляди преписки към юли - август 2009 година бяха стопирани до приемането на новата наредба в края на 2010 г. В нея се завишиха всички такси и цени”, каза Мирослав Найденов.

 

Той обясни, че случаят с продажбата на 29-те дка край Несебър е един от тях. На 12 юни 2009 г. тъстът на шефа на футболния съюз Борислав Михайлов – Димитър Петров - подава заявление за купуване на имота. Тогава данъчната му оценка е била 11 320 лева. Ние категорично отхвърлихме тази оценка и направихме нова, която вече е 581 212 лв., а заедно с всички такси надхвърля 1.143 млн. лв., обясни министър Найденов.

 

Нов прочит на препродажбата на над шест пъти по-висока цена

 

Земеделският министър представи и ново обяснение за последвалата на следващия ден препродажба на имота на шест пъти по-висока цена. Според Мирослав Найденов некоректно се представя последвалата препродажба на имота, защото очевидно трябвало да се прави разлика между продажбата на земя и готов инвестиционен проект с разрешение за строителство.

 

Сделката за дюните край Несебър на бюрото на премиера на 14 януари

Междуведомствената комисия, която нищи случая със сделката за продажбата на 29 дка дюни край Бургас трябва да приключи проверката до 14 януари. По другият понеделник докладът по случая трябва да бъде представен на премиера, каза министър Мирослав Найденов.

 

В комисията влизат представители на министерствата на земеделието, на екологията, на регионалното развитие, както и на неправителствени организации “За да остане природа в България” и “Зелени Балкани”.

Още

Това твърдение обаче се разминава с представените до момента факти. Защото родителите на трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова - Димитър и Елена Петрови - към момента на продажбата не са имали разрешително за строеж. Според главния архитект на община Несебър Валентин Димов то е издадено на вече новия собственик “Сле груп” в последния работен ден преди Коледа на 21 декември.

 

В крайна сметка купувачите Димитър Петров и “Сле груп” трябва да отговорят какви са намеренията им и какво ще правят с терена, каза министър Найденов. И двамата купувачи обаче в момента мълчат и с тях практически е невъзможно да бъде установена връзка. На посочения във фирмените регистри телефон на “Сле груп” отговарят, че двамата управители Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов ги няма и “нямат идея, кога ще се появят” и дали ще има официално съобщение за медиите.

 

Междувременно стана ясно, че Стоянов и Богданов са съдружници с Тодор Бояджиев, на чиято дъщеря кум е вътрешният министър Цветан Цветанов.

 

Министър Найденов заяви, че министър Цветанов по никакъв начин не е ходатайствал за продажбата на този имот. “Как си го представяте това да стане?”, попита учудено Найденов. Той уточни, че покрай Нова година дори не са се виждали с министър Цветанов, успели само да си разменят есемес.

 

И други подобни казуси

 

В същото време земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че изникват и други подобни казуси с продажбата на земя в защитени територии, без да посочи примери.

 

За това пък сайтът “Биволъ” извади поредната продажба на земи от горския фонд на Министерството на земеделието на занижена цена на подставени лица и последвала препродажба на много по-висока цена на приближен до властта инвеститор.

 

На 19 ноември 2010 г. Министерството на земеделието продава терен от близо 9 дка на фирмата "Крим 2002" за 316 666 лв., което е по 35 лв на кв/м. Фирмата е собственост на Огнян Стефанов и Илиян Балабанов. Последният, според бургаски медии, е сочен за дясната ръка на кмета Николай Трифонов, като срещу него дори има подаден сигнал в комисията по корупция в парламента.

 

Близо година по-късно на 20 септември 2011 “Крим 2002” продава същия терен на тройно по-висока цена на "Форт Нокс" за 900 000 лв. Собственици на "Форт нокс" са Георги Иванов, украинецът с български паспорт Станислав Пархоменко и фирма "Вариант София" на Владимир и Игор Кукой.

 

В момента върху закупения имот има красива гора, която скоро ще се превърне в общежития от социалистически тип, каквито "Форт Нокс" вече са настроили на много места по Черноморието, пише “Биволъ”. Изданието припомня, че настоящият президент Росен Плевнелиев прави първата копка на техен обект в София през януари 2010 г. като строителен министър. Инвеститор в офис сградата на бул.”Цариградско шосе” в столицата, която трябва да е умалено копие на “Бурдж ар Араб”, е "Форт Нокс", а консултант е "Линднер Иммобилиен Мениджмънт", която се ръководеше от Плевнелиев, преди да стане министър.

 

Земеделският министър Найденов отказа да коментира тази сделка, защото, по думите му, днес “сме се събрали по друг повод”.

 

Промени в законите, въпреки че и действащите не се спазват

 

За да няма повече такива случаи, е необходимо да се направят промени в Закона за устройство на територията и междуведомствената комисия ще излезе именно с такива предложения, каза министър Найденов.

 

Финансовата страна на сделката за дюните край Несебър не ни интересува, тя е пример за несъвършенството на законодателството, позволяващо вземането на тези решения, каза и Тома Белев, председател на природозащитната организация “Зелени Балкани”, по чийто сигнал тръгна разплитането на сделката.

 

Той посочи, че има общини, чиито общи устройствени планове (ОУП) са само в чекмеджетата на главните архитекти. Така, въпреки че изготвянето на ОУП на морските общини беше финансирано със заем от Световната банка, те остават скрити за обществото и не е ясно какво предвиждат. Освен че няма публичност на ОУП, те са и необжалваеми, посочи Белев. Затова природозащитниците настояват първо да има публичност какво предвиждат ОУП и второ - достъп до правосъдие, каза Тома Белев.

 

Другият проблем е свързан с неприлагането на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие вече пета година. Става въпрос за липсата на кадастрална карта на крайбрежието, на която да бъде нанесена публичната държавна собственост, която не може да бъде обявена за частна. Именно в тази карта трябва да влязат плажовете, дюните и брегоукрепителните мероприятия, но вече пета година тя не е направена, посочи Тома Белев.

 

Картата трябва да бъде изготвена от Агенцията по кадастъра, която е на подчинение на Министерството на регионалното развитие. Липсата на финансиране е причината да няма такава карта, каза Александър Лазаров, изпълнителен директор на Агенцията по кадастъра пред Mediapool.

 

"Агенцията по кадастъра трябва да си свърши работата и да приеме специализирана кадастрална карта с всички дюни”, призова Тома Белев.

 

Според земеделския министър в момента Агенцията по горите не може да откаже продажбата на имот от държавния горски фонд при заявен интерес, ако кандидатът е представил всички необходими документи. Конкретно за случая за дюните край Несебър на Министерството на земеделието са им предоставени документи, че това е урбанизирана територия, а не дюни и за това те са окомплектовали преписката и са продали имота на десет пъти по-висока цена от тази, дадена по времето на тройната коалиция, обясни министър Найденов. Това е причината по думите му да се довършат всички сделки от предишните управляващи, но на завишени цени. Има много, които се отказаха след като вдигнахме цените, каза министър Найденов без да даде конкретни примери.

 

Според съветника на Найденов Симеон Главчев Законът за горите бил такъв, че не може да се откаже на инвеститор покупка на имот от държавния горски фонд, ако той представи всички необходими документи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

130 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #129

    Е Петко Р. Славейков е абсолютно прав за този министър! Цитат: .... а,мърша,ще кажа само туй и ще завърша...

  2. Анонимен
    #128

    До 122 Що се учудваш. И Цецо и Боко си бяха и в БКП и в НДСВ. Картофи.

  3. Анонимен
    #127

    Дрън-Дрън.! Тоя министър си е перкулясъл. И пилетата са с повече ум. КОЙ ГЛУПАК ЩЕ ПОХАРЧИ НАД ЕДИН МИЛИОН ЗА ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОЕКТ, АКО НЕ Е СИГУРЕН ,ЧЕ ТЕРЕНА Е ЗА НЕГО !!! И в никакъв случай този проект НЕ СТРУВА ТОЛКОВА.НАЙ МНОГО ДА Е ДО 150000лв.Да не говорим,че Петров ги няма тия пари,а никой няма да му ги даде (в т.ч и банка) без гаранция със земята. ПРОСТО РАЗЧИТАХА НА КОЛЕДА,НО БЕЛЕВ ИМ ВИДЯ СМЕТКАТА. И БРАВО! НАГЛЕЦИ ТЪПИ!

  4. Анонимен
    #126

    Всичко завишават, че започнаха и лакомо да крадат. Спряха ни чуждестранните инвестиции, спряха ни икономическото развитие. Не авторитет ще изгубят, ами гласа на хората.

  5. Анонимен
    #125

    ГЕРБ само са завишили комисионите май и карат по старому...

  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #124
  7. Анонимен
    #123

    До т.нар Явор - ти си от Герман(село в околностите на София)като ти чета напъните!

  8. Анонимен
    #122

    Щом "далаверата" е от 2007 г., означава, че Цецо Физкултурника си е "имал приказката" и с "тройната коалиция"...

  9. Анонимен
    #121

    А някой да е чувал или да му хруманало да проверява регионалните ДАГ за корупция и ракет?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.