Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Зам.-агроминистърът Преслав Борисов "помолен" за оставка, наследява го жена

30 коментара
Зам.-агроминистърът Преслав Борисов "помолен" за оставка, наследява го жена

Заместник-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов е бил помолен от премиера Бойко Борисов да си подаде оставката, заяви министър-председателят в петък в кулоарите на парламента, сред като часове по-рано от пресслужбата на Министерския съвет потвърдиха за наличието на оставката, но без да посочат причините за нея. По-късно министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов каза във Враца, че наследник на поста на Преслав Борисов "ще е жена, много качествена кандидатура", но името ѝ ще бъде съобщено следващата седмица.

"Не харесвах работата му. Имаше и свои причини, също, да не иска да изпълнява тази длъжност. Помолих го да си подаде оставката и той го направи", лаконично обясни премиерът.  В края на юли 2009 г., когато още не беше ясен дори съставът на правителството, лично той предложи назначението на Преслав Борисов. Това стана на среща с фермери, на която Борисов ги попита в типичния си стил: "Искате ли Преслав за зам.-министър" и след няколко "да" в една от заседателните зали на парламента отсече: "Той ще ви е зам.-министър" като “първия от втория ешелон".

Дори министър Мирослав Найденов беше обявен за поста си след това и то след като номинираната от Бойко Борисов Десислава Танева, която дотогава бе шеф на компанията "Мил Инвест", се оттегли заради нападки за конфликт на интереси и стана шеф на парламентарната агрокомисия. Още тогава в кулоарите на парламента се заговори, че Преслав Борисов попада в същата хипотеза заради бизнеса на баща си. 

Слухът за махането на зам.-министъра плъзна преди ден, когато от Министерството на земеделието и храните заявиха, че Преслав Борисов пожелал да напусне по “семейни причини“.

Конфликт на интереси и съмнения за лобиране обаче са истинските причини за уволнението, пише в. “24 часа“.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обаче отрече пред журналисти Борисов да е бил уволнен заради конфликт на интереси, причината била проблеми с работата му.

По думите на Найденов премиерът не бил доволен от Преслав Борисов и му отправил забележки, но заместникът му решил, че не може да вдигне летвата.

В никакъв случай не може да става въпрос за конфликт на интереси, не може да му се приписва и лобизъм, тъй като законите минават през парламента, заяви агроминистърът. Желанието било да се раздвижи ресорът му, който е един от най-тежките и трябвал "по-оперативен човек". В отговорностите му влизат фонд "Земеделие", през който минава европейското финансиране за фермерите, държавните земи и агростатистиката.

Найденов коментира и казуса със секретаря на ведомството си - Симеон Манасиев, чиито родители пък имали голяма свинеферма. Според министъра при него също няма конфликт на интереси и "не може назначенията в министерствата да се съобразяват с работата на родителите".

Преслав Борисов е син на един от най-крупните зърнопроизводители в Добруджа Пламен Борисов, който обработва около 40 000 дка. Бащината фирма "Дефко" е собственик и на най-голямата зърнобаза в Североизточна България, в която са вложени 4 млн. евро. Брат му Мартин Борисов пък оре над 10 000 дка ниви във Врачанско.

Тази информация бе разпространена в четвъртък анонимно от регистрирана в gmail.com поща до редакционните е-мейли на повечето медии.

Зам.-министър Преслав Борисов подготвил лобистки промени в закона за земята, с които се забранява строеж на ветрогенератори върху земи от първа до четвърта категория, твърдят запознатите. Така целта била цената на нивите в Добруджа да не поскъпва, за да бъде изкупена от фамилията му.

Срещу ограничението се обявиха от КРИБ и инвеститори. Още повече, че в промените няма подобни забрани за строеж на хотели или бензиностанции. Въпреки това законопроектът бе внесен в парламента. Според неофициална информация преди дни той е изтеглен.

Според източници от земеделското министерство в момента екипът на Преслав Борисов подготвя и промени в закона за търговия със зърно. Според тях само собственици на зърнобази ще имат право да сключват сделки. Така търговията ще бъде ограничена пак в полза на семейния бизнес.

Зърнопроизводители от Добричко, чиито имена обаче не се посочват, се съмняват и че обявената продажба и отдаване под наем на държавни ниви като антикризисна мярка също ще бъде използвана от фамилията на Борисов. За процедурата отговаря именно той.

Слухове свързват името му и с лобиране за проекти на фирми по европрограмите. Дори се говори, че тарифата е 10%, за да бъде приет и платен един проект преди другите. Преди ден обаче от фонд "Земеделие" категорично отрекоха зам.-министърът да се е намесвал в работата им, пише още в. “24 часа“.

Защитници на Борисов твърдят, че той е жертва на конфликт с министър Мирослав Найденов. От известно време в министерството се говорело, че се търси повод зам.-министърът да бъде уволнен. Сред мотивите е и проваленият договор за т.нар. ортофотокарта. През есента бяха купени сателитни снимки за милиони от германска фирма, които после се оказаха с лошо качество. Това забави обновяването на картата, за което Брюксел заплаши със санкции.

Крупни фермери пък недоволствали от Борисов заради промените при очертаването на земите за евросубсидиите на площ. Сега това ставало директно в системата на фонд "Земеделие", без да се виждат границите на съседите. Така нямало как да се заявят свободни парцели, които никой не е декларирал. В минали години по този начин били източени милиони.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

30 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #30
  2. работещ в ИАСАС
    #30

    Никои от Вас не познава БИСТРА ПАВЛОВСКА и си личи по писанията за нея,Същата е много умна ,интелигентна,говори отличен английски,друг е въпроса ,че нее агроном

  3. семенарков
    #29

    Махнаха зам. министъра, но Бистрето Павловска е още там. Тъпа и некадърна, мисли, че може, но уви......л Да лицемерничи можел Накара да напуснат най добрите от ИАСАС и затри приятелката си и седна най безобразно на нейния стол. Е то бива ама чак пък толкоз........ Да и се потърси сметка за слънчогледите които пусна и ние сега разваляме. Бистре ще си намериш и ти майстора....

  4. одобряващ
    #28

    С такива дейсвия вече започваме да приличаме на нормална държава.Утре пък може и пътищата си да оправим.

  5. зевзек
    #27

    Нищо ново под слънцето.И тези са като онези, които изгубиха изборите.Догодина ще видим на местните избори какво ще стане, разбира се, ако още сме живи след техните антикризисни мерки.В края на краищата и Б.Б. се оказа с екип юпита-дупета като царя. Сега чакаме 800 дни да се оправиме.

  6. хичо
    #26

    Той и самия Министър не е цвете за мирисане.Ветеринарите имат един форум във вестник"Струма".Там има написани такива неща за него,половината да са верни -корупция,протекции над фирми и др.

  7. boby1945
    #25

    веднага става неудобен и подозрителен на тъпаците и зяпачите наоколо...... Ако този човек не разбира от политика в земеделието кой разбира?Шефът на пожарната в Добрич?

  8. znam
    #24

    Смятам, че и без него държавата ще си работи /доколкото може, разбира се/. Друг извод няма! След като за броени седмици шефове на най-висши постове идват и си отиват като в някаква кръчма. Ми то и квартален магазин не се управлява така!!!

  9. Паисий
    #23

    Докторе, позабравил си малко правописа и словореда, но пък си запазил любовта към лозунгите.

  10. STEFAN D-r D TCHOLAKOV-SV
    #22

    ЙОРАН ВАЛЕН и МЕН – тайно регистрираните ПРОДЪЛЖАВА .... --- - ПОСТАВЯМ ПОЕТИЧНА ИМПРЕСИЯ НА ШВЕДСКИ И БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. - Стихотворението е нещо като ирония на времето. Кое време и за кой, можете да ме попитате ? - Прочетох там в книгата „Бялата книга за комунистите и шведската секретна полиция, който са регистрирани в Швеция за периода 1969 – 1998” на страница 88 и 89 шведският гражданин Йоран Велен, който си е видял своето секретно досие при това само част

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.