Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Зам.-главният прокурор допусна, че делата "Николов – Стойков" са сгрешени

Цветанов пък призна, че част от критиките към съда са необосновани

35 коментара
Галина Тонева

Ден след като шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер се възмути от краха по делата срещу близките до БСП бизнесмен Марио Николов и Людмил Стойков, зам.-главният прокурор Галина Тонев допусна възможността колегите ѝ да са направили гаф в хода на разследването.

Както Mediapool вече съобщи, основната причина за "сгромолясването" на делото за пране на пари по аферата "САПАРД" на втора инстанция се оказа разделянето на случая в две производства – за източване на 7.5 млн. евро от програмата и за тяхното изпиране.

Причината е, че изпратените от Германия уличаващи доказателства срещу четирима от българските подсъдими са вкарани само в едното дело, а четиримата са разделени в две. Освен това се оказва, че обвинения на базата на събраните данни от германските разследващи у нас така и не са повдигнати.

Тонева не коментира конкретно тази информация, но призна, че е възможно при разглеждането на казуса от Софийския апелативен съд (САС) да са били събрани нови доказателства, които да са послужили за оневиняването на Николов и компания. Такива действително бяха събрани, тъй като магистратите установиха, че банковите преводи, чрез които се твърдеше пране на пари, всъщност не са наредени от никого от подсъдимите.

"Не е нормално в една институция доказателства да са приети от една инстанция за достатъчни, а на друга – не. Как да обясним на студентите по право коя инстанция е права - първа или втора", заяви междувременно и вътрешният министър Цветан Цветанов по време на форум за борба с корупцията.

На репликата му веднага реагира председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев, който кратко отбеляза: "Третата."

Делото за пране на пари срещу Николов, Стойков и още четирима предстои да бъде разгледано именно от ВКС, тъй като държавното обвинение протестира оправдателните присъди, обявени от САС миналия петък.

Въпреки традиционния си опит да внуши, че вината очевидно е в съдебния състав, оневинил подсъдимите, министър Цветанов този път даде "заден" и нетипично за стила си допусна, че понякога оправдателните присъди се дължат на слаб професионализъм. Дори стигна дотам да признае, че може би част от критиките към съда са били необосновани.

Само преди ден обаче премиерът Бойко Борисов директно обвини председателя на състава на САС Калин Калпакчиев, че е отговорен за оправдаването на Николов и Стойков, припомняйки в присъствието на Джовани Кеслер, че съдията е бил един от най-острите критици на Цветанов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

35 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #35

    Галин Тонева или Галина Тонев- най- правилното е Галина Тонеффф

  2. Анонимен
    #34

    Zam-glavniat pro...or NIAMA PRAVO da se proiznasja po resheniata i po delata na drugite pro...ori. Pro...orite pritejavat FUNKCIONALEN IMUNITET i ne nosjat otgovornost ZA SVOITE RESHENIA.

  3. Анонимен
    #33

    А прокурорите кой да ги радследва. Би трябвало да ги разследва ДАНС и да им бъдат повдигнати обвинения за умишлено бездействие и щети в особено гтолеми размери. Освен това повечето имат по един два хотела и т.н. Това кой ще го разследва?

  4. Анонимен
    #32

    Smart za vsichki Sadiii Pro...ori v BG

  5. Анонимен
    #31

    ....................... "аз вярвам че си права, когато съгрешиш дори!" ....................... По Христо Радевски, цитат от "Към Партията"

  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #30
  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #29
  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #28
  9. Анонимен
    #27

    Никакви грешки няма , това нещо се нарича престъпление . Хората които го извършват /дори и прокурори / , се наричат престъпници . Престъпник е и Галина Тонева , понеже прикрива умишленото престъпление на подчинените си . Въобще в българия прокурорите са банда престъпници , а главния прокурор е главатар на банда , а изглежда зам.главните прокурори са главорезите в бандата . На всичкото отгоре и към тази банда трябва да прибавим министър председателя и силовия му вицепремиер , понеже всячески се мъчат да отклонят общественото внимание от - престъпната българска прокуратура .

  10. Анонимен
    #26

    22 е доста прав; от казуса "Филчев" знаем и че главният прокурор може да извърши убийство и да му се размине, какво остава за нагласяването на някое дело. А ходът, с който е провалено делото, е блестящ - такова нещо никой от възпитаниците на милиционерската школа не би могъл изработи.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.