Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Зимното поддържане на пътищата поскъпна със 17 млн. заради новите договори

Някои общини пък са без пари за чистене на снега

3 коментара
Зимното поддържане на пътищата поскъпна със 17 млн. заради новите договори

Зимното поддържане на републиканските пътища за този сезон поскъпва със 17 млн. лв. заради новите договори с фирмите, които са за четири годишен период.

 

Бюджетът за 2012 г. за зимно чистене на пътищата е 52 млн. лв., докато през последните две години беше по 35 млн. лв., каза Димитър Петков, директор на дирекция "Бюджет и финанси" в агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Той обясни, че на основание на новите договори за зимно почистване фирмите са защитили по-високи цени заради поскъпването на горивата и материалите.

 

Няма да се използва пясък срещу замръзването на снега, а специални химикали, което допълнително е оскъпило услугата, обясни Петков. Министерството на околната среда и водите забрани опесъчаването на улиците през зимата, за да не се повишава запрашаемостта в градовете.

 

За всичките 28 области вече има избрани фирми за зимно почистване на републиканските пътища. GPS-системи ще бъдат монтирани на почистващите машини, за да може АПИ да контролира количеството и качеството на свършената работа, каза Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на АПИ.

 

В края на седмицата ще е ясно кой ще чисти магистрала "Люлин"

 

До края на седмицата ще е ясно кой ще чисти магистрала "Люлин" през зимата, съобщи Лазаров.

 

Търгът се проваляше на два пъти досега, защото се явяваха две вместо изискваните по закон три фирми. На третия опит, след като на няколко пъти удължавахме срока, се явиха пет кандидати, каза той.

 

Фирмата победител ще чисти магистралата до края на април от сняг. След това ще бъде обявен нов търг за целогодишно чистене на "Люлин", като договорът ще бъде по нов принцип за ниво на поддържане на магистралата.

 

По-скъпото зимно чистене е за сметка на кърпене на дупките

 

Поскъпването на зимното почистване на републиканските пътища е за сметка на средствата за кърпене на дупките, посочи Димитър Петков.

 

Бюджетът на пътната агенция за 2012 г. е без промяна спрямо тазгодишния и остава 240 млн. лв. Предвидените средства за капиталови разходи са 75 млн. лв. От тях 25 млн. лв. са за основен ремонт, а 10 млн. лв. за ново строителство на пътища.

 

Значителна сума тази година ще бъде заделена за проектиране на пътища за основен ремонт – 10 млн. лв. С тях, както и с още 2 млн. евро от техническа помощ по оперативна програма "Регионално развитие" ще се подготвят пътните проекти за следващия програмен период 2014 - 2020 г.

Общини без пари за чистенето на снега

 

Някои общини обаче нямат достатъчно средства за чистенето на снега и искат увеличаване на държавната субсидия. Това поискаха няколко кмета на общини в Силистренска област, предаде БНР.

 

На прага на зимата повечето общини в района имат неразплатени задължения за снегопочистване и аварийни дейности още от 2009 г. и са в затруднено финансово положение. С най-много дългове е община Силистра, съобщи кметът Юлиян Найденов.

 

Имаме задължения към доста фирми, които в предишни години са чистили снега, като към момента неразплатени са 212 хил. лева, каза Найденов.

 

Държавната субсидия на общината за посрещане на зимата е 49 хил. лева и не е променяна от доста години. В същото време цените на горивата, материалите и труда са се увеличили, а заради специфичните зимни условия в района на практика са необходими над два пъти повече средства през зимата, посочи Найденов. Той иска държавната субсидия да бъде актуализирана.

 

От всички общини в Силистренска област единствено Главиница влиза в новия зимен сезон без стари задължения.

 

Справяме се с зимното чистене на Монтана с отпуснатата държавна субсидия, като дофинасираме дейността със собствени средства, каза кметът на Монтана Златко Живков.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #3

    Необходимо е да се дадат доста повече пари за зимно поддържане на пътищата! Който си мисли, че това е лесно, и се извършва без пари, е в голяма заблуда.Това е най тежката и опасна работа! Нужна е добра организация, набор от трактори, песъкоразпръскватели, булдозери и грейдери,за да се справят с сняг от 30-40 см.дебелина.Това е найстина тежка работа за справяне с стихията на зимата. Стига лайци да си дават мнението и да пишат простотий!

  2. Анонимен
    #2

    Ох котьо!Голямо лапане пак ще падне!Ох бабачко!Кеф,голям кеф!

  3. Анонимен
    #1

    За какво подържане на пътищата в БГ изобщо става дума!Дупките са ровове,мантинелите изкривени и ръждясали ако ги има,пясъка от три зими си стои по асфалта, канавките пълни с боклуци и земя, банкетите с 30см по-високи от асфалта , водата не се оттича и замръзва по платното! За какво се плаща в договорите на тези фирми-само да пръскат пясък и парите на данъкоплатците.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.