Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ивайло Калфин е кандидатът за президент на БСП

Бившият външен министър печели вътрешните избори още на първи тур

0 коментара
Ивайло Калфин е кандидатът за президент на БСП

Бившият външен министър и настоящ евродепутат Ивайло Калфин бе избран още на първи тур от пленума на БСП за кандидат за президент на партията. Преди това половината претенденти декларираха, че се оттеглят от борбата. Пръв това направи бизнесменът Георги Гергов. В събота червените трябва да излъчат своя претендент за вота през октомври. Така Калфин остана да си оспорва позицията с лидера на т.нар. ”ляво крило” в БСП и Янаки Стоилов, бившия конституционен съдия Георги Близнашки, лидерa на БСП-Банкя Стефан Василев и президентския съветник Иво Атанасов. Изборите бяха проведени с тайно гласуване.

След като кандидатът на БСП-Пловдив Георги Гергов се оттегли, отвод си направиха и бившият посланик на България в Египет Иван Гайтанджиев, депутатът Петър Курумбашев, бившият евродепутат Атанас Папаризов и Татяна Дончева, която е лидер на "Движение 21". Тя напусна пленума и не дочака вота.

Ивайло Калфин получи 72 гласа от пленума, а вторият – Янаки Стоилов – 35. Президентският съветник Иво Атанасов беше подкрепен само от 7 души, а Близнашки и Василев – от петима. След вота Калфин заяви, че ако спечели изборите, ще работи за изграждане на дългосрочната визия за развитието на България. Той добави, че тази визия трябва да бъде приета в съгласие с гражданското общество, което трябва да получи и по-голяма роля в управлението.

”Левицата ще стъпи на два успешни мандата на президента Първанов, но от тук нататък тази институция за нас трябва да погледне доста напред. България мина 20 години преход, ние постигнахме основните задачи, които си беше поставила страната, и от тук нататък страната ни трябва да търси по-дългосрочна визия и тази визия според мен е свързана с икономическите и социалните въпроси на хората”, каза още Калфин.

Янаки Стоилов от своя страна благодари на всички, които са го подкрепили. "От гледна точка на формалната организация изборът беше точен, но това, което аз заявих, е, че ако този избор се провеждаше в цялата партия смятам, че имах големи шансове да успея", добави той. Според него, независимо че решението е на пленума, при евентуална загуба на изборите, отговорността трябва да е лична – на лидера на партията.

Иво Атанасов от своя страна обяви, цитиран от "Дневник", че е склонен да се включи в кандидат-президентска двойка с Калфин, защото на предишните избори евродепутатът е показал, че трудно може да мобилизира твърдия електорат.

Пленумът обсъди и платформа за президентските избори. В нея е записано, че бъдещият президент на България трябва да е "активен и действен", "лидер на обединението на нацията", "гарант на демокрацията" и "държавник със стратегическа визия за България", съобщава вестник ”Дневник”.

В платформата се дава и положителна оценка на двата президентски мандата на Георги Първанов и Ангел Марин. "Двата мандата показаха и капацитета на институцията, и възможностите да се преодоляват тяснопартийните интереси", отбелязват социалистите. Според БСП, президентът е утвърдил при три различни правителства ролята на институцията за очертаване на националните приоритети в различни обществени сфери.

"Георги Първанов показа, че без да надхвърля правомощията си, държавният глава може да ангажира институциите с реалните проблеми на хората, да действа като коректив на едностранните управленски решения за развитието на страната, да предлага алтернативи и да съдейства активно за стратегическите приоритети", е оценката на БСП.

Според тях кандидатът им ще бъде "носител на оптимизма и надеждата, че България може да бъде по-добра”.

Преди началото на заседанието на Националния съвет на партията Татяна Дончева коментира, че лидерът на БСП Сергей Станишев си брани поста срещу ”попълзновенията" на Георги Първанов, като издига хора, близки до държавния глава.

Според нея тактиката на бившия премиер цели при загуба на президентските избори, вината да е в хората на Първанов и той да не понесе отговорност за това. Тя обясни, че има реален риск партията да спре да съществува за следващите десет години.

Дончева добави, че е втора по рейтинг в БСП след Стефан Данаилов и е единственият кандидат, който може да вземе някакви гласове извън БСП. Тя заяви, че е имало препоръка към местните организации да не я номинират. ”Аз, разбира се, приех нещата много смехотворно - не виждам това да е драма за някого”, коментира още Дончева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.