Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Изборите излязоха с 13 млн.лв. повече от предвиденото

25 коментара
Изборите излязоха с 13 млн.лв. повече от предвиденото

Един от основните аргументи за провеждането на местните и президентските избори в един ден - а именно, че така ще се спестят пари на държавата - се оказа несъстоятелен. Това става ясно от справка, предоставена от Министерството на финансите по молба на Meidapool. Справката отчита финансовия разход на ангажираните с вота ведомства.

Документът, с който Mediapool разполага, сочи, че вместо обявените през юли миналата година от Симеон Дянков разходи в размер на 26 млн. лв., провеждането на вота е излязло точно с 13 млн. лв. отгоре.

На 1 юли 2011 г. вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков каза, че президентските и местните избори, които ще се проведат на 23 октомври, ще струват 26 милиона лева и заради това, че двата вота ще се проведат на една дата, ще бъдат спестени 8 млн. лева.

Министър Дянков каза още, че ако изборите бъдат проведени на отделни дати, те ще излязат на държавата 34 милиона.

Тази теза бе поддържана до последно и от министър-председателя Бойко Борисов, който в изборната нощ оправда множеството изборни неуредици и нарушения с желанието на правителството да “спести милиони левове”.

Според разписната план-сметка вотът "2 в 1" трябваше да излезе с 9 милиона лева над планираните 26 милиона и общата сума трябваше да е 35 милиона лева, което надхвърля с милион прогнозираната от Дянков цена за отделно провеждане на двата вида избори.

Според отчета на МФ, изготвен в началото на януари тази година, окончателно са похарчени почти 39 263 417лева. Което е с над 4 млн. лева над разписаната план-сметка.

МВР похарчило с 2 млн.лв. повече от предвидените

Въпреки, че като най-голямо перо бе предвидено Министерството на вътрешните работи, което получи 4 млн. лв. от предварително отпуснатите 35 млн. лв., от справката на МФ става ясно, че ведомството на Цветанов е изхарчило над 6 млн. лева.

Помолени за уточнение, от пресцентъра на МВР посочиха пред Mediapool, че първоначално предвидените пари не са стигнали поради извънредния труд, положен от полицейските служители, заради удължаването на изборния ден на 23 октомври и вота "2 в 1", който причинил всичко това.

От МВР добавиха още, че в самото началото те са поискали 6 млн. лв., но са им били отпуснати с два милиона по-малко.

Излиза, че министър Цветанов, който бе председател на предизборния щаб на управляващата партия ГЕРБ и е бил напълно наясно с нуждите за осигуряване на вота, предварително е знаел, че вотът "2 в 1" няма да излезе по-евтино, независимо от мантрите за спестовност, които се излизваха в публичното пространство.

С надвишени лимити и МВнР и обществените медии

Отчетът на МФ показва, че и Министерството на външните работи е надвишило предвидените му разходи за организация и провеждане на изборите.

Още при одобряването на първоначалната план-сметка преди вота, постоянният секретар на МВнР Ради Найденов, който е председател на работната група за организиране на изборите в чужбина, съобщи, че министерството е поискало с 10-15% повече, но ще търси начини да се вмести в орязания бюджет.

Като аргумент от МВнР посочиха, че президентските избори зад граница през 2006 г. са стрували 680 000 лева. Одобрени за разходи на МВнР обаче бяха 500 000 лева. В крайна сметка отчетът на ведомството на Николай Младенов сочи, че изразходвани за вота през октомври са 618 000 лева.

Сметната палата и Българското националните радио пък са надвишили лимита си средно с по около 65 000 лева.

Министерство на образованието, което отговаря за предоставяне на помещенията за гласуване, е употребило средствата си до стотинка. Ведомството е изхарчило всички отпуснати му 14 000 лева.

ГРАО и Министерство на отбраната дори спестили

Единствените две институции, които не са успели да похарчат отпуснатите им средства се оказват Министерство на отбраната и дирекция ГРАО към МРРБ, която отговаря за съставянето на избирателните списъци, които на този вот се оказаха сериозен проблем.

Така от отпуснати 80 000 лв. за организация на изборите в българските военни контингенти, Министерство на отбраната е употребило едва 11 000 лева. От 800 000 лв., предвидени за ГРАО, дирекцията е спестила 12 000.

Допълнителните финанси се приспадат от бюджета на всяко ведомство

От Министерство на финансите обясниха пред Mediapool , че за надскочените разходи няма да се “додават” допълнителни средства. Набавянето им щяло да става за сметка на бюджетите на самите ведомства.

Спестените пари на Министерство на отбраната пък отишли за покриване на недостига на възнаграждения на членовете на СИК, чиято обща стойност излезе малко над 1.5 млн. лв.

Оскъпяването дойде заради часовете положен извънреден труд от членове на секционните избирателни комисии в София, които получиха по 60 лева отгоре. За балотажа на 30 окотмври членовете на СИК-овете получиха по 10 лева над предвиденото им възнаграждение, като "бонусът" трябваше да ги мотивира да не напуснат заради неразбориите около първия тур на вота.

Основното перо за организация и провеждане на изборите е малко над 28 млн. лв., което се разпределя от Министерския съвет и отива за ЦИК и за провеждането на изборите във всички общини.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

25 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #25

    Опаааа, ами каква стана тя? Това хайванче 2 2 не може да събере, а бюджета на държавата прави. Ужас!

  2. Анонимен
    #24

    Благодарност на №21 за "Хрониките"!Що за финансов министър си е избрал Мутрьо-сметките за едни избори не може да направи,сложил го да управлява финансите на държавата?А може би това е и целта на занятието?Къде са милиардите от резерва?

  3. Анонимен
    #23

    Нали и ББ носи душица, макар и малка. Трябва да гепи нещо човечето, докато все още може.

  4. Анонимен
    #22

    Хубава работа, ама герберастка. Пицата е постна само за некои, други преяждат със сьомга.

  5. Анонимен
    #21

    ПРОЧЕТЕТЕ В "ХРОНИКИ" НА Л.МАНОЛОВА,КАКВО ТОЧНО Е КАЗАЛ ПРАИМ.МИНИСТЪРА НА АНГЛИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ,БЪЛГАРИТЕ И БАНДИТА БОЙКО!П-О-Т-Р-Е-С-А-В-А-Щ-О!!!ЦЯЛА ЕВРОПА НИ ГЛЕДА СЕИРА С ТОЗИ МАФИОТ!!СРАМ И ПОЗОР!

  6. Dante Alighieri
    #20

    Ами как да не са излезли по-скъпо от предвиденото, нали се наложи да плащат повече на циганите в смесените райони, па и другарите взеха повечко тоя път...Мене ме съмнява да не са излезли и над 13 милиона отгоре?

  7. Анонимен
    #19

    Поотделно изборите щяха да бъдат по-евтини и по-честни. Второто е по-важно и не се мери с пари. А защо всеки се занимава със сегашното управление - защото от него зависи ситуацията в България. Какво са правили Д.Попов, Ф.Димитров, Л.Беров, Ж.Виденов, Р.Инджова, И.Костов, С.Сакскобургготски, С.Станишев, няма особено значение, миналото не може да се измени

  8. Анонимен
    #18

    стихотворение на Христо Ганев: „Когато чистим старите обори, добре ще е по-малко да говорим, преди да ги превърнем в храм, от митинги и речи оглушахме и тъй както преди от страх мълчахме, сега да помълчим от срам!”

  9. Анонимен
    #17

    "...Един от основните аргументи за провеждането на местните и президентските избори в един ден - а именно, че така ще се спестят пари на държавата - се оказа несъстоятелен..." А едно фалшифициране на два отделни вота е къде по-сложно и по-скъпо. Та ГРОБарите са направили сметката от името на държавата и от свое собствено име. Хехе, и те душа носят...

  10. Анонимен
    #16

    Пак търсите под вола теле.Поотделно изборите ще бъдат много по-скъпи. Икономическият експерт Кольо Парамов издигна солидна защитна стена срещу враговете на ГЕРБ. Той отказа да коментира "червените" критики, като посъветва лидера на БСП Сергей Станишев да коментира грешките от премиерския си период вместо тези на сегашните управляващи. "Станишев трябва да направи ретроспекция на своето управление, а не да се занимава с това на ГЕРБ. След това, което се случи на България, управлението на Бойко Борисов е най-необходимото в този момент", отсече Парамов в телефонно включване от Великобритания за тв предаването "Насреща Люба Кулезич".

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам