Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Изготвен е график за удължаване живота на V и VІ блок

12 коментара
Изготвен е график за удължаване живота на V и VІ блок

АЕЦ “Козлодуй“ е разработила план-график с дейности по продължаване на експлоатация на двата си действащи реактора. В момента те имат лицензи за работа до 31 октомври 2017 г. за V блок и до 2 октомври 2019 г. - за VІ-ти. За тогава е разчетен и експлоатационният ресурс на руските реактори ВВЕР-1000, които са започнали работа съответно през ноември 1987 г. и август 1991 г. Проектният срок за безопасна експлоатация на енергоблоковете е определен на 30 години, а за корпуса на реактора - на 40 години.

Удължаването на живота на двете мощности ще стане в девет етапа, съобщи в петък по време на парламентарния контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Това е един от основните приоритети на екипа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, допълни той.

В изготвения план-график има фиксирани задачи и срокове, като крайната ни цел е удължаване на живота на двата реактора при максимална защита на националния интерес и в тази област срещаме пълно съдействие, сътрудничество и добра воля от руските ни партньори, посочи министърът.

Подготвен е списък на важни за безопасността конструкции, системи и компоненти, подлежащи на ремонт и техническо обслужване на пети и шести блок, адаптирана обща методология за оценка на остатъчния ресурс на оборудване и конструкция на двата блока, работна програма за оценка на остатъчния ресурс от системите за безопасност.

Министърът съобщи, че са разработени техническите задания за комплексното изследване и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръжението на двата блока, които са в процес на съгласуване.

Взето е и предварително решение за процедура за възлагане на обществена поръчка чрез договаряне с обявление. Предстои то да се разглежда на заседание на Съвета на директорите на централата, както и получаване на разрешение от Българския енергиен холдинг за започване на процедурата.

Трайков обаче не съобщи на колко се оценява необходимата за удължаването на живота на реакторите инвестиция. Според предишния негови изявления това ще стане ясно през 2013 г. Самата програма се планира да се осъществи в периода 2014 - 2019 г.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. един
    #13

    казва се/ пише се: "... удължаване НА живота...", а не: "... удължаване живота...". Второто е гнусен граматически паразит, привнесен от руския език, в който има падежи и затова няма нужда от предлог. Неизползването на предлози в българския език беше особено популярно сред военните и милиционерите през периода на социализЪма. Много от видните комунистически дейци също говореха и пишеха по този начин. Тъпо е, когато 20 г. по-късно журналисти пишат така.

  2. Българин
    #12

    Не ги кори журналята,толкова си могат,милите!Все пак,в mediapool са много добри професионалисти.Още си спомням едно заглавие в "24 часа" отпреди десетина години:"Автобус уби 6 в дере".Впрочем,оттогава и не го чета този вестник.

  3. italy
    #11

    stroish go 30-40 godini, lapa 20-30 mlrd evro, pyk eksploataciqta - pak 30 godini. 4e to mai mnogo kqr ot atomna energetika nqma. to edin samolet moje da leti pove4e ot 30 godini, abe sovalkite gore dolu i te taka. Bahti reaktorite, mnogo para za 30 godini, tova kolko vreme e za edna dyrjava?

  4. поназнайващ
    #10

    Mediapool, пишета по подробно и по ясно, че на разни тъпаци като italy да им стане ясно за какво става въпрос.

  5. Zashto BEH oshte ne
    #9

    Zashto BEH oshte ne e zakrit

  6. МИ6
    #8

    А бе вие луди ли сте!!! Каква е тази мания за избягване на всяка цена на български думи?! Или не сте българи? Да не би да сте живяли и учили в ссср? ЗАДАЧИ,ЗАДАЧИ,ЗАДАЧИ,ЗАДАЧИ........Ейииииииии......

  7. МИ6
    #7

    Много точно!

  8. поназнайващ
    #6

    Mediapool, пишета по подробно и по ясно, че на разни тъпаци като italy да им стане ясно за какво става въпрос.

  9. shout
    #5

    Tyrsi se rabota na rykovodstvoto mu. Podhodiashti svobodni kutiiki v podobavashti firmi.

  10. 666
    #3

    "Това е един от основните приоритети на екипа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, допълни той." -от статият не разбрахме, какво точно ще први МИЕ.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.