Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Икономедиа" отхвърля претенции на "Алфа банк" към изданията й

65 коментара

"Икономедиа" влезе в сблъсък с българския клон на гръцката "Алфа банк", след като банката обяви, че поема контрол над компанията и издаваните от нея медии, и вкара свой изпълнителен директор.

Спорът е заради просрочени според банката задължения на "Икономедиа", които били станали изискуеми. Компанията обаче твърди, че датата, на която банката е предприела фактическото обезпечаване на вземанията си, задълженията са погасени.

"Икономедиа" издава вестниците "Капитал", "Капитал Дейли", интернет сайта "Дневник" и няколко специализирани издания. Собственици на "Икономедиа" са Теодор Захов (49%) и Иво Прокопиев (51%).

Според Търговския регистър "Икономедиа" е взела три кредита от "Алфа Банк" – клон България. Двата са от 2007 г. съответно за 4.590 млн. евро и 4.410 млн. евро и трети – револвиращ за оборотни средства от 29.06.2011 г. - за 350 хил. евро.

От същата дата има и споразумение между банката и кредитополучателя за преструктуриране на дълговете (виж прикачения файл).

Банката обаче праща уведомление до управителите на "Икономедиа" на 21 септември т. г., че вземанията ѝ стават незабавно изискуеми поради неизпълнение на задължението по обслужването на кредитите. Според "Алфа Банк" към този момент задълженията на кредитополучателя са съответно 120.139 хил., 114.710 хил. и 317.221 хил. евро. Или грубо около 550 хил. евро.

Ръководството на "Икономедиа" реагира на действията на банката с официална позиция, в която се казва, че за тях то е научило от Търговския регистър.

"Решението на банката е изненада за нас. Към момента на подаване на иска "Икономедиа" е изплатила в пълен размер всички дължими суми според договорения погасителен план. В потвърждение на това, към вчерашна дата в Централния кредитен регистър, кредитите ни фигурират като редовни", се казва в позицията, като е приложено извлечение.

"Предприели сме необходимите правни действия, за да защитим нормалното функциониране на "Капитал", "Дневник" и останалите ни медии. Предоставили сме на Търговския регистър неоспорими факти за недопустимостта и незаконността на искането на "Алфа банка – клон България", се казва още в позицията.

"Независимо от необоснования акт, сме готови конструктивно, както и досега, да положим всички възможни усилия по търговски начин да разрешим спора с банката".

"Като коректен партньор се въздържаме на този етап да разкриваме детайли от отношенията си с "Алфа банка". Ако се окаже обаче, че зад предприетите действия се крие опит за превземане на "Икономедиа" и подчиняване на редакционната политика на медиите, каквито индикации, за съжаление, имаме, ще се противопоставим с всички правни и публични средства", завършва изявлението на ръководството на "Икономедиа". То прилага и молбата до Агенцията по вписванията да не вписва искането на "Алфа банк" (виж възражението).

Mediapool потърси мнението на "Алфа банк - България" за спора. "На този етап нямаме коментар. Казусът е юридически и когато имаме какво да отговорим публично, ще го направим веднага", каза Ирина Джамбазова, пиар на банката.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

65 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Nastradin Hodja
    #65

    Форумци на "Дневник" настояват личните им данни, вкл. IP адреси, да бъдат предварително изтрити от базата, ако ще се сменя собственика.

  2. Анонимен
    #64

    НИЩО,ГАЛЯ ПРОКОПИЕВА ЩЕ СЕ ОБАДИ НА ЮЛИАНА ПЛЕВНЕЛИЕВА И ЩЕ ГИ СПАСЯТ ОТ ФАЛИТ

  3. Анонимен
    #63

    Ами най-накрая се случи това, което отдавна се очакваше. За Пропокиев това е добре, защото ако се освободи от вестниците си, няма да се набива на очи и няма да му търсят сметка. Затова той реши да смаже вестник "дневник" и да го направи сайт, който само пуска малко по-добре написани новини. В капитал останаха само няколко имена, останалите са зелени журналисти, които им се диктува какво да пишат. Затова и нивото на вестника е толкова ниско.

  4. Анонимен
    #62

    61, не съм казал, че Бойко е стойностен!

  5. Анонимен
    #61

    60-"Бойко обаче го разбра, че е боклук и го отсвири" - Понеже той е много стойностен затова се гушна с Иренчето Кръстеве и Делян Пеевски, чиито фалирали парцали се подхранват от КТБ с държавните праи вложени в нея.

  6. Анонимен
    #60

    Много се радвам за Прокопиев и манипулативните му заводски многотиражки. Първо се мазни на Костов, после се мазни на царчето, после на тройната коалиция, след това хвали и Герб. Бойко обаче го разбра, че е боклук и го отсвири. Сега разчита, че Кунева ще го извади от тинята. Боклуците рано или късно си намират майстора!

  7. Анонимен
    #59

    До 19 Благодаря за тази информация. Ще внимавам да не правя дарения на фондация Америка за България.

  8. Анонимен
    #58

    До #№#№43 Напротив, документите в Капитал показват, че дължимото е изплатено с повече от два месеца закъснение.

  9. Анонимен
    #57

    откога да запорираш сметките на мутри в бели якички - длъжници е престъпление?

  10. Анонимен
    #56

    абе, тая мутра Прокопиев какво я защитават. роден 1972 гг, а откога е милионер. Да не би да е забогатял честно, от какво, от журналистика. ай сиктир, сега си получава заслуженото

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.