Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Индустрията иска президентско вето върху новия модел за цената на тока

На среднощна комисия парламентът ще гласува оспорвани енергийни поправки, за да поевтини електроенергията за бита

20 коментара
Снимка: БГНЕС

Индустриалните предприятия поискаха от президента Росен Плевнелиев да упражни правото си на вето и да спре промените в Закона за енергетиката, които се очаква да бъдат приети на второ четене в парламентарната комисия по енергетика на заседание от 20 часа тази вечер. Вероятно текстовете ще бъдат вкарани в пленарна зала в петък за окончателно гласуване, за да може да влязат в сила от 1 юли и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране законно да не излезе с решение за цената на тока от 1 юли, каквито са сегашните законови изисквания, а да стори по-късно и да обяви 5-процентно поевтиняване на тока.

Това ще са едни от най-скоростно правените корекции на закон, от чието внасяне в парламента на 18 юни до тяхното окончателно приемане ще са минали само десет дни. Поправките се приемат без оценка за въздействието им върху задлъжнелия помежду си отрасъл, което бе оправдано от председателя на енергийната парламентарна комисия Рамадан Аталай със спешната нужда от приемането им. Внасянето на корекциите без обществено обсъждане и консултации както с енергийните фирми и доставчици, така и със стопанските потребители, бе остро осъдено от тежките индустриални производства у нас.

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и Българската минно-геоложка камара БМГК) написаха писмо до Плевнелиев, парламентарният председател Михаил Миков, енергийния министър Драгомир Стойнев, Аталай и дори до главния прокурор Сотир Цацаров, с което им обръщат внимание, че в отиващите към публикуване в Държавен вестник поправки “няма ясна оценка на очакваното икономическо и социално въздействие, няма дори съобразяване с предложените мерки от страна на международните институции, поканени от служебния кабинет да одитират българската енергетика“.

Организациите посочват още, че президентската институция остава единствената, която може да спре поправките, които се правят уж в полза на домакинствата, но ефектът от “провеждането на такава непрозрачна и погрешна политика ще доубие българската енергетика, ще доразруши българската индустрия, ще ни лиши от икономическа и социална перспектива“ и ще се отрази не по-малко зле и на битовите потребители в бъдеще.

Тежката индустрия обръща още внимание, че поправките се приемат в условията на неструктурирани комисии в парламента, неясен политически кабинет на министъра на икономиката и енергетиката, без публично обявен негов експертен екип, с прясно назначени членове на ДКЕВР, с прибързани и спорни назначения в ръководството на БЕХ, без заявена и обсъдена с браншовите съюзи ясна икономическа, индустриална и енергийна политика и програма на правителството“. Според асоциациите това е всичко друго, но не и очакваният адекватен парламентарен и правителствен подход към индустриалната и енергийна сигурност и стабилност, предвидимост и растеж.

“Философията на бързо предлаганите законови промени е ясна. Подхвърляйки на българските домакинства 5% намаление на цената на електроенергията за бита, цели се отпушване на износа на евтината електроенергия от АЕЦ “Козлодуй“, прехвърляне тежестта на т.нар. цветни добавки от преноса към индустрията и осигуряване на инвеститорите в зелена енергия държавно гарантирани приходи, които са дългосрочно устойчиви на политическата и стопанска конюнктура. Резултатите обаче са дългосрочно разрушителни както за АЕЦ “Козлодуй“, така и за операторите на електроразпределителните мрежи, за топлофикациите и за качеството на енергоснабдяване на индустрията, бизнеса и домакинствата“, пише в писмото.

“Резултатът от тези намерения ще бъде ускорена деиндустриализация на страната, фалит на останалите малко на брой големи индустриални предприятия, свиване на приходите в бюджета и на износа, нова вълна безработица. И без човек да е експерт е ясно, че няма как 800 МВт индустрия в България да поеме на гърба си 2 000 МВт, в пъти по-скъпа електроенерия от възобновяеми енергийни източници“, посочват още големите предприятия.

Индустриалците допълват, че “системната и последователна погрешна политика на няколко поредни парламента и правителства към ключовия за страната ни енергиен сектор създаде сложно за разплитане кълбо от законови и регулаторни, технически и системни, търговски и договорни, инвестиционни и репутационни проблеми“.

“В годините се оформи устойчива парламентарна група на ВЕИ и на търговците на електроенергия. Тази коалиция няма цвят, но има много сериозно присъствие и влияние и в настоящия парламент. Доказателство за това са философията, приоритетите и бързането за законови промени в енергийния сектор. Дори и при разпускане на парламента, бизнесът и доходите на ВЕИ-инвеститорите ще остане гарантиран“, обръщат внимание от БФИЕК, БАМИ и БМГК.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

20 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. lili
    #20
  2. Анонимен
    #19

    Индустрията МОЖЕ да поеме по-скъпа електроенергия. Просто ще си намали печалбите. Не разбрахте ли, че дойде времето бедния и гладен народ да започне да лапа, а богатите да спрат да печелят на гърба на народа!!!

  3. Анонимен
    #18

    Та значи българския капиталист иска да продължава да продава на НЕК скъпо генерираната о собствената му централка ел енергия а да купува за завода са от НЕК ефтина и аз обикновенния гласоподавател като краен потребител да му плащама за обогатяването. Да сега разбирам кой плаща кафето и вечерната разходка .....

  4. Анонимен
    #17

    Президентското вето е задължително срещу популизма на орешарките !

  5. Анонимен
    #16

    Енергийният сектор е в хроничен финансов дефицит. Причините за това са отделна тема. Но днес от него неможе да се изстиска оптимизация на разходи. Тогава, откъде ще дойде намаление на цената на тока за бита? Домакинствата потребяват 2/3 от тока, бизнес и индустрия - останалата 1/3. Ако намалиш 5% при бита, качваш поне 10% при бизнеса. А той освен тежка индустрия и експорт, е и малък бизнес - производство на хляб, мляко, сирене, кремвирши, стоки и услуги за бита, за общините и пак за бизнес и индустрия.

  6. Анонимен
    #15

    Към 10 - част от представителите и милионерите с ВЕИ са точно в парламента. Пардон.

  7. Анонимен
    #14

    Защо не вземат мерки с огромната корупция и ясна база, при кжоято се изчислява износа - това трябва дае решението, а на да унищожават икономиката и фирмите

  8. Анонимен
    #13

    do 11 - пак съм аз - но колкото и да си прав, поевтиняването на и без това скъпия ток е наложителна мярка заради многото бедни и безработни в момента

  9. Анонимен
    #12

    до 11 - много си прав

  10. Анонимен
    #11

    Подкрепям индустрията. Намалянето на тока е не е мярка, това е популизъм. Бизнес - работни места - доходи, това е формулата. Тка всякакви консумативи - ток, вода, телефон, ще се заплащат без проблем. Не може да сме такива слепци и глупци и да повтаряме една измислена "мантра" - намалете тока. И стотинка за ток да не плащаме, ПАК СИ ОСТАВАМЕ БЕДНИ ! Аз искам да работя, за да мога да си заплащам всичко, което ми е нужно да имам. Толкова е просто и лесно !
    Ако ние, гражданите, не се обединим около подобно

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.