Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Иновациите за бизнеса минават на ваучери

2 коментара
БГНЕС

Инвестициите в иновации на бизнеса ще се финансират с ваучерната схема по оперативна програма “Конкурентоспособност” през следващия програмен период 2014 – 2020 г. Това съобщи министърът на икономиката Делян Добрев по време на форум “Индустрия и иновации”.

Средствата по оперативната програма за следващия програмен период със сигурност няма да бъдат по-малки от сегашните 1.17 млрд. евро, като се надяваме дори да са повече, каза министър Добрев.

От цялата сума за иновации - “примерно 400 - 500 млн. евро” една част ще се раздават под формата на ваучери, каза Добрев без да конкретизира.

Идеята, е фирмите, решили да инвестират в иновация, да получат ваучер за определена сума. С него отиват в научен център или университет, където си поръчват разработката. Програма “Конкурентоспособност” я плаща, обясни бъдещата схема за подпомагане министър Добрев. Според него по този начин ще се гарантира, че ще се правят иновации в полза на бизнеса, които ще помогнат за неговата конкурентоспособност.

Между няколко основни сектора ще бъдат разпределени парите от оперативна програма “Конкурентоспособност” през следващия програмен период. Освен за иновации, другата голяма сфера е енергийната ефективност, посочи министър Добрев. Причината е, че в момента производството е енергоемко и тези разходи трябва да се свалят за да сме конкурентоспособни.

Само преди дни стана ясно, че в момента бизнеса не проявява голям интерес към енергийната ефективност, след като едва двайсетина фирми бяха подали документи по сега отворената за 300 млн. евро по “Конкурентоспособност”. Максималната стойност за финансиране на един проект е 2 млн. лв.

Евросредства през следващия програмен период ще има и за експортно-ориентираните сектори, които произвеждат продукти с висока добавена стойност, каза министър Добрев. По думите му в момента България прилича на страна от третия свят – изнасяме суровини и земеделска продукция , а внасяме готови продукти. Целта е това да се промени, като страната ни започне да изнася продукти с висока добавена стойност за страни извън Европейския съюз, каза министър Добрев.

В началото на следващата година пилотно ще стартира и схема за иновации по програма “Конкурентоспособност” с възможност за електронно кандидатстване, съобщи още Делян Добрев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #2

    Моля, не обиждайте страните от третия свят - на тях като им писне, я революция ще спретнат, я - военен преврат. Това наше население има да расте много за да достигне до подобни нива на самооценка и самоорганизация. Дотогава гледайте ББ или Биг Брадър - изборът е ваш

  2. В и К
    #1

    Безобразие, какви са тези български думи в заглавието? Така е далеч по-тренди: Иновациите фор бизнеса пасират он ваучери ПП. Дали не е време да се прокара един по-затегнат закон за българския език в медиите, със солени глоби за тези, които го тъпчат с чуждици?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.