Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Инспекторатът потвърди нарушенията на Янева по делото "Софийски имоти"

76 коментара
Инспекторатът потвърди нарушенията на Янева по делото "Софийски имоти"

Инспекторатът към ВСС потвърди нарушенията, извършени от новоизбрания председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева по делото "Софийски имоти", за които Mediapool писа в началото на юни. Резултатите от проверката, с която главният инспектор Ана Караиванова първоначално отказа да се занимава, определяйки разкритията за забавеното от съдията дело като "поръчка", бяха публикувани на сайта на институцията. В тях обаче не фигурират препоръки за наказание на Янева.

Според данните, описани в доклада, е установено, че въпросното дело срещу бившия изпълнителен директор на дружеството Тошко Добрев и още 13 подсъдими е било разпределено на Янева на 22 юли 2010 г. Въпреки 2-месечния срок, в който тя е трябвало да го насрочи или върне на прокуратурата, казусът остава без движение цели 5 месеца.

В края на декември 2010 г. Янева прекратява процеса и връща обвинителния акт на прокуратурата, като се мотивира с наличие на съществени противоречия. Страните са уведомени за решението ѝ чак в последните дни на януари и началото на февруари тази година.

"Прави впечатление периодът между датата на разпореждането на съдията-докладчик – 20 декември 2011 г. и изготвянето на призовките (съответно 26 и 27 януари 2011 г. и 4 февруари 2011 г.) - повече от един месец", сочи проверката.

От инспектората отбелязват, че 45 дни е твърде дълго време за призоваване, след като в случая става въпрос за адрес в София. Необяснимо остава и защо при оформянето на призовката не са отразени причините за този продължителен период.

Следващото необосновано забавяне на делото е закъснялото му изпращане в Софийския апелативен съд (САС), където прокуратурата е протестирала връщането на обвинителния акт. Янева е изпратила материалите в САС повече от седмица след изтичането на срока за обжалване от страна на последния уведомен подсъдим. Това е станало на 22 март, но вместо тогава делото да бъде свалено един етаж по-надолу в софийската Съдебна палата, това става 8 дни по-късно.

Четвъртото нарушение е, че и до днес процесът срещу Тошко Добрев не е насрочен. Янева е задължена да направи това до два месеца след като получи папките по случая от апелативния съд. Тези два месеца изтекоха на 12 юни.

Освен че бави близо година едно от делата за сделките на "Софийски имоти", се оказа, че като пълномощник на баща си Янева е купила два имота от дружеството. Осем години по-късно при нея попада делото срещу шефа на скандалното общинско дружество Тошко Добрев, от когото тя с пълномощно е купила имот през 2002 година на цена под данъчната му оценка.

Макар че в заключенията на съдебния инспекторат няма предложение за наказание на Янева, това може да стане с внасянето им във Висшия съдебен съвет (ВСС). Практиката на ВСС е да наказва магистратите, провинили се в неспазване на сроковете, със забележка или порицание, а в краен случай с намаление на заплатата.

Миналата седмица Янева заяви пред журналисти, че няма да си направи отвод по делото, независимо, че защитата на Тошко Добрев поиска това. Освен това Янева не смята да подава оставка от поста председател на СГС.

По отношение на по-сериозния проблем, за конфликта на интереси при Янева, инспекторатът към ВСС няма право да се произнася. Наскоро формираната комисия за конфликт на интереси, която има право да я провери, още не е започнала работа. Все пак се очаква тя да бъде изслушана в понеделник във ВСС, като е поканена да донесе и документите, с които е сключила две сделки със "Софийски имоти" като пълномощник на баща си Яне Янев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

76 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. анонимен
    #76
  2. Янева Обратната
    #75
  3. N
    #74
  4. правист
    #73
  5. одреман
    #72
  6. emma
    #71
  7. BG
    #70
  8. Средна възраст
    #69
  9. Дедо Боре
    #68
  10. bg
    #67

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.