Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

И строежът до тракийското светилище край “Белинташ” се оказа незаконен

Собственикът Асен Кикьов ще бъде глобен с 5000 лв.

3 коментара
Местността Белинташ

И строежът “Къща за гости” в охранителната зона на тракийско скално светилище “Белинташ” край Асеновград се оказа незаконен и е издадена заповед за спирането му. Това установила извършена проверка на служители на районната дирекция за национален и строителен контрол в Пловдив, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Само преди дни ведомството нареди да се премахне незаконен строеж в археологическия резерват “Яйлата” край Камен бряг, тъй като е незаконен. Това стана след сигнал и протести срещу фиктивен ремонт на “рибарска хижа” по документи, но на практика се оказа луксозна резиденция с площ от 250 кв.м.

Собственик на имота край Асеновград, в който се строи незаконната къща за гости, е Асен Веселинов Кикьов. Той и строителят ще бъдат глобени от 1000 до 5000 лв., а строителният надзор на обекта ще бъде санкциониран от 1000 до 10 000 лв., съобщават от МРРБ.

Проверки на мястото на строежа, както и на документите, издадени от община Асеновград и регионалния исторически музей, показали, че инвестиционните проекти не са съгласувани с Министерство на културата, каквито са изискванията на Закона за културното наследство.

Съставен е акт за спиране на строежа. След изтичане на седемдневния срок за възражения по него ще бъде издадена заповед за спиране на строежа.

Проверката по случая започна на 18 май по разпореждане на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева.

Строежът на къщата за гости попада в охранителната зона на недвижима археологическа културна ценност “Тракийско скално светилище Белинташ” съгласно заповед на министъра на културата от 2 юни 2010 г. Светилището е от “национално значение” и има статут на археологическа недвижима културна ценност.

Това е втори опит за строителство в района след като през 2009 г. Венета Чингарова, собственичка на пловдивската фирма “Филиполон”, се опита да строи църковен храм с хотелски комплекс, но опитите ѝ претърпяха провал.

Тракийското светилище Белинташ е на 27 км от Асеновград и е смятано за вълшебно място, изпълнено с много мистерии. Популярно е още и с името “Камъка на знанието” и “Българският Стоунхендж".

Поради разположението на скалата - при равноденствие Слънцето изгрява над върха, разположен в близост до скалата, а именно Сини връх и залязва над Караджов камък, древните траки са правили връзка с Космоса от тук. За тях това било изключително свещенодействие и не позволявали на никого да се докосва до магията на скалите.

Преди 30 години започва засилена изследователска дейност на този район и са открити доста артефакти, смятани за уреди за наблюдение на небесните тела преди хиляди години (според изследователите някои от намерените оръдия са на повече от 6000-7000 години).

Някои от съзвездията са нарисувани на самите скали – орион, лъв, мечка, слънцето и луната. Освен това още в началото на скалното образувание има начертани различни фигури, наподобяващи различни туристически карти.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #3

    образУвание идва от образувам /в скалите/, а не от образОВАНИЕ /ЕВ.ПИСМЕНОСТ/

  2. Анонимен
    #2

    не бъди толкова критичен, мат'риала не е лошо написан от човек с третокласно образУвание

  3. Анонимен
    #1

    "Освен това още в началото на скалното образОвание" ?!?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.