Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кабелни войни в центъра на София

93 коментара
Кабелни войни в центъра на София

Абсурдна акция по "изчистване" на центъра от висящи кабели се разиграва пред очите на столичани от около две седмици. Главни действащи лица в нея са Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и доставчиците на кабелна телевизия и интернет. Първите изпълняват заповеди за премахване на "незаконни въздушни кабелни мрежи" по начин със спорна ефективност, а вторите вървят след тях и възстановяват прерязаните кабели.

Потърпевши от цялата ситуация са граждани, фирми и учреждения, засегнати от лошото изпълнение на иначе похвалната инициатива – да стане София по-красива и безопасна.

"Една седмица стояхме без телефони, факс и пос терминал за разплащане по банков път, до нас на няколко банки им срязаха оптиката и нямаха никаква връзка с външния свят поне за ден, станахме свидетели на страхотни скандали". Разказът е на служителка във фирма – доставчик на интернет за района на столичния бул. "Дондуков", която е станала "жертва" на акцията на ДНСК по отстраняване на "въздушни кабелни мрежи".

Кабелите на фирмата към клиентите ѝ също са били срязани, но компанията е успяла да възстанови връзката в рамките на 24 часа и не дължи неустойки. Това обаче е било свързано с непредвидени разходи, които се оказват прекалено големи за малката фирма.

Рязането на кабели в центъра на София е засегнало не само обикновените граждани, но и сградите на Националната опера, Комисията по досиетата, офиса на "Атака", "Славянска беседа", сградата на театър "Сълза и смях", на НАТФИЗ, банки и т.н.

По закон, кабелите за интернет, телефон или телевизия трябва да минават под земята, а не по въздух и по фасадата на сградите. Изискването е от далечната 2003 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) контролира и санкционира операторите, които не са прекарали кабелите си под земята, но няма право да нареди премахването на вече прокарани. Това е в правомощията на ДНСК, тъй като те на практика се явяват незаконен строеж.

Дирекцията издава първите 26 заповеди за "изчистване" на столичния център от висящите жици през август 2010 г., но реалното им изпълнение започва в края на февруари 2011 г., малко след репортаж на "Господари на ефира" за опасните жици.

Съгласни сме, че висящите кабели по сградите и дърветата са грозни, но не сме съгласни с начина, по който ДНСК се зае да решава проблема, казаха потърпевши пред Mediapool. По думите им не е имало никакво предупреждение за изпълнението на заповедите за премахване на "незаконните" кабели.

Те заявиха, че на места не съществува физическата възможност кабелите да се прекарат през шахтите и каналите, тъй като са или прекалено стари или задръстени, или въобще не съществуват. Повечето шахти пък са на БТК, която иска от доставчиците по около 0.30 лв. за всеки метър от кабела на конкурентната фирма.

Това е изключително скъпо, коментираха доставчици и определиха цената като злоупотреба с монополно положение. Ние ползваме мрежата на "Улично осветление" АД, която взима приблизително 0.08 лв. за метър кабел, което е 4 пъти по-евтино от таксата на БТК, казаха от един от доставчиците.

Потърпевшите от рязането на кабели в центъра се оплакаха още от непрофесионалния начин на работа на ДНСК и избраната фирма – изпълнител. По думите им техниците рязали не само кабелите за интернет и кабелна телевизия, но и за телефони, СОТ, охранителни камери, дори и на топлинните датчици за парното. Екипите на ДНСК оставяли изкъртена мазилка след себе си.

От строителния контрол коментираха, че знаят за проблема с прерязаните кабели в повече, но това било неизбежно. Жиците висят по сградите на големи снопове и техниците не винаги се ориентират коя за какво е, а обитателите нямат желание за съдействие.

Заповедите за премахване на незаконните кабели са издадени от ДНСК на името на неизвестен извършител, тъй като нито един доставчик не ги е припознал. Затова и няма как да получат лично уведомление за рязането, обясниха от дирекцията. Графикът за рязане е бил разлепен на сградите, а самите заповеди са публикувани на страницата на ДНСК.

Доставчиците отвръщат на удара

Бъркотията обаче не свършва дотук. Екип на Mediapool засече техници на пл. "Славейков", които вече възстановяха обратно "въздушните" кабели, отстранени преди това от ДНСК. На въпрос знае ли фирмата им, че извършва нарушение, те отвърнаха, че ДНСК е в нарушение като реже кабелите им.

Заради това неуважение на законите не може да се види ефектът от работата на ДНСК, коментира инж. Милка Гечева, шеф на дирекцията пред Mediapool, след като разбра за бързата реакция на операторите по възстановяване на връзката.

Ще искаме съдействието на КРС да идентифицира доставчиците, които са минали след нас и пак са прокарали кабели, като техни собственици, защото сега ги водим на неизвестен извършител, каза тя. След това ДНСК ще им наложи глоби – една за незаконен строеж и една за незаконно ползване. Първата е от 5 до 50 хил. лева за юридически лица, втората от 1000 до 10 хил. лева. Ще определим най-високия размер заради арогантността на тези хора, закани се Гечева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

93 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Someone
    #93
  2. фил
    #92
  3. И.Иванов, Швеция
    #91
  4. lako
    #90
  5. Методиев
    #89
  6. БКПБСП
    #88
  7. N
    #87
  8. жана д`арк
    #86
  9. Мими
    #85
  10. Да ги РЕЖАТ !!!
    #84

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.