Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кабинетът оповести кризисно поевтиняване на тока до 5% от юли

50 коментара
Кабинетът оповести кризисно поевтиняване на тока до 5% от юли

В условията на масови протести срещу правителството, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев (БСП) обяви кризисно поевтиняване на тока с до 5% от юли. Това се случи непосредствено преди срещата на премиера Пламен Орешарски с представители на протестиращите, които недоволстват не от сметките си за ток, а от олигархията, която дърпа конците на управляващите. По-рано сутринта Орешарски анонсира предстоящо понижение на тока, което, ако не можело да стане от 1 юли, щяло да се случи от 1 август.

Тази вест едва ли ще понижи градуса на общественото недоволство, провокирано от назначението на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски за председател на ДАНС и прераснало в протест срещу задкулисни договорки и бизнес интереси, които дърпат конците и на настоящото, на предишното правителство.

Не е ясно дали кабинетът "Орешарски" ще просъществува до юли, когато ще тръгне "евтиният" ток, тъй като, освен силния външен натиск, партията -мандатоносител БСП е разклатена отвътре заради избора на Пеевски.

“Обещахме да предложим нов прозрачен и справедлив модел за ценообразуване на тока. Работихме денонощно и вече сме готови с него. До края на тази седмица законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание. Очаквам от 1 юли новите цени на тока да са факт“, каза Стойнев пред журналисти.

Това означава за по-малко от две седмици корекциите да бъдат приети от депутатите, след това ДКЕВР да изготви проект на решение за цените, което да се обсъди публично, ако се следва досегашната процедура по определяне на цените, да се разгледат възраженията на енергийните фирми и вече окончателно да се обявят тарифите. Досега само процедурата в ДКЕВР продължаваше три месеца.

Стойнев, който все още няма назначен зам.-министър, който да отговаря за енергетиката, представи седем мерки, които ще доведат до поевтиняване на тока.

Първата е намаляване на студения резерв. Това ще стане като държавата организира търгове по пределна цена за изкупуване на електроенергията, която ще се определя от ДКЕВР, обясни Стойнев.

Втората мярка е ограничаване на изкупувания ток от заводските централи по преференциални цени.

Третата мярка е оптимизация на печалбата на дружествата в енергийния сектор, включително на електроразпределителните дружества. Това ще стане чрез ограничаване на нормата на възвращаемост, каза Стойнев, без да посочи дали държавата ще определи каква да бъде тя. Според сегашния метод на ценообрадзуване за всеки период ДКЕВР на база определени разходи на дружествата определя норма на възвръщаемост. От електроенергийните дружества преди десетина дни коментираха, че никога не са получавали заложената в регулаторната рамка 12 на сто печалба, а тя е била около 5.3 на сто средногодишно.

Четвъртата мярка е намаляване на разходите на ЕРП, както и намаляване на признатите загуби. Свиването на разходите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" означава спад на инвестициите им в електропреносната мрежа, за която те и без това твърдят, че на много места, особено планинските - е в лошо състояние. Признатите загуби на предприятията пък вече бяха намалени с извънредното поевтиняване на тока от 5 март с 6-7 на сто.

Петата мярка предвижда оптимизация на цените на всички по веригата.

Шестата мярка е отпушване на износа. Това ще стане чрез създаване на възможности за работа, така че скъпият ток да се продава в чужбина, а евтиният – в България, обясни Стойнев, без обаче да конкретизира как ще стане това. Той каза, че заради неправомерните действия отпреди година и половина износът на ток е блокиран и това е довело до загуби от над 1 млрд. лева. Министърът обаче не обясни какви са неправомерните действия, а само каза, че сегашната такса за пренос от над 17 евро за мегатавчас прави българската електроенергия непродаваема на външния пазар.

Седмата мярка е приходите от въглеродни емисии да се използват за намаляване на цената на тока, произвеждан от възобновяеми енергийни източници.

Предстои новият модел за ценообразуване на електроенергията да бъде обсъден утре от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

“Някои хора може би ще ги заболи много от тези мерки. Може би ще докарат още хора на протестите. Но ние сме поели ангажимент да въведем нов, справедлив модел на ценообразуване на електроенергията и ще го направим“, обеща министър Стойнев.

Представените от него мерки не предлагат цялостен модел за решаване на проблема с колапса в енергийния сектор и съвсем не е сигурно дали предстоящото поевтиняване на тока, макар и очаквано от хората, които през зимата се разбунтуваха срещу високите сметки, няма да е с цената на по-нататъшно усложняване на ситуацията в системата.

 

Малко по-късно на среща с граждански организации премиерът Пламен Орешарски каза в отговор на въпрос, че няма да се закрива "Българският енергиен холдинг" (БЕХ), въпреки че според експертите на Европейската комисия и Световната банка под шапката на компанията-майка БЕХ държавните енергийни дружества крият всички не прозрачни процеси. Макар да призна, че БЕХ не е успял да изпълни задачата, за която бе съзадде - експанзия на външинет пазари, той нячало да бъде закрит, защото вече бил консолидирал големи капитали. По-скоро обаче причината е в планираната облигационна емисия на БЕХ за 250 млн.евро, по която холдингъ почули мостово финансиране за погасяването на заем на НЕК за 195 млн. евро, който бе теглен от БНП-Париба за подготовката на АЕЦ "Белене".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

50 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #50

    Днес като получих фактурата хич не беше свалена цената,а направо са я вдигнали.

  2. Анонимен
    #49

    вдигнаха преджарително с 20% и сега казват,че свалят с 5

  3. Анонимен
    #48

    тока бива.защо никои не споменава нищо за ГОРИВАТА спрямо заплатите???????

  4. Анонимен
    #47

    Jack Daniels: Хей алнкоолу. Хората не се интересуват от тока. Искат ви главите! Палете колите и дим да ви няма в Москва.

  5. Анонимен
    #46

    Тия вече ги тресе яко шубе! Обаче поразиите,които ще направят -ще ги плащаме пак ние.

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #45
  7. Анонимен
    #44

    За да се държат на власт червените са готови да съсипат енергетиката,да съсипат България, както и са го правили вече!

  8. Анонимен
    #43

    ЕК Директива 2006/32

    17 Юни 2013 г.

    Идеално време за публичен Годишен Отчет от страна на акционерно дружество Топлофикация за Приходи и Разходи, за Проблеми и евентуални Решения.

    От страна на дружеството акционери,
    притежавано и надзиравано с любов
    от Столична и и пр. общини, разбира се,
    за благото на столични и прочее граждани.

    Идеално време, Юни месец и нататък, до Зимния сезон,
    Топлофикация да си оправи неразбориите с услуги "парно", практикувани с упорита служебна некомпетентност или

  9. rotos
    #42

    Нещо не минава номера!!! Късно е чадо, мавдалото падна. БСП - марш от властта! Олигарски марш от властта! Гея, Бея и Злодея - власт на Куково лето!

  10. Анонимен
    #41

    НАРОДЕН КОНТРОЛ Да публикуват Всички свои Договори с Клиенти купувачи. Това е Пазарът. "Доставките" без договор са нередни, шашми, лъжи, измама. Да публикуват Всички свои Приходи от Клиенти, инвеститори, спонсори, дарители. Всички Приходи. Иначе е шашми, лъжи, измама. Разхищение и кражби. Корупция. още инфо Петиция Против Корупцията www.svobodata.com 37 Мерките: 1. Е хубаво търгове, резултатът трябва да е оптимална цена, ама тогава защо пак споменават цена определена от ДКЕВР? Псевдо-търгове ще са май. ...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.