Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Калин Георгиев получи награда "за спазване на човешките права"

96 коментара
Калин Георгиев получи награда "за спазване на човешките права"

Главният секретар на МВР Калин Георгиев бе отличен във вторник от вътрешния министър Цветан Цветанов за изключителни заслуги и "за спазване на човешките права" по случай честването на 132-годишнината от създаването на силовото ведомство. Както на всеки свой професионален празник висшето ръководство на полицията се самоокичи с куп звания и награди на пищна церемония в сградата на столичната ул. "Шести септември" под бурните аплодисменти на огромна част от директорите и началниците в системата.

Очаквано, по време на церемонията изобщо не стана дума за нарастващия брой присъди срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), нито за острите констатации за ширещото се у нас полицейско насилие в последните доклади на Държавния департамент на САЩ и редица чуждестранни и родни организации като "Амнести интернешънъл", Българския хелзинкски комитет, "Отворено общество" и други.

Вместо това Цветанов връчи пистолет като награда дори на заместник градския прокурор на София Роман Василев "за укрепване на правовата държава" и за съществения му принос в реализирането на показните акции на МВР "Всичко коз", "Недосегаемите" и "Вносителите", насочени срещу банди, занимаващи се с икономически престъпления.

Любопитна подробност е, че Василев води прокурорската проверка за доходите на тъста и тъщата на вътрешния министър, която в момента чака резултатите от допълнителната данъчна ревизия по случая.

Обвинителят бе наказан миналата година с "порицание" заради репликата си по време на ареста на бившия военен министър Николай Цонев: "Ще бъдете арестуван и обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник... колеги, както за всеки един престъпник, както трябва - долу на земята, на колене!"

Само преди месец името на Василев бе забъркано и в друг сериозен скандал, когато шефът на парламентарната подкомисия за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Христо Бисеров обяви пред Mediapool, че зам. градският прокурор е разписвал разпореждания за подслушване вместо министър Цветанов в нарушение на Закона за СРС. И Василев, и Цветанов обаче, категорично отхвърлиха това твърдение.

Прокуратурата пък официално обяви, че думите на депутата от ДПС не отговарят на истината. Информацията обаче бе потвърдена от адвоката на Цонев Васил Василев, който заяви, че за това има данни в материалите по делото за корупция срещу клиента му, което се гледа от Софийския градски съд. В крайна сметка изказването на Бисеров не провокира никаква проверка в МВР или в държавното обвинение

По време на награждаването в силовото ведомство почти не остана полицейски шеф без отличие, като ръководството последователно награди директорите на ГДБОП, "Криминална полиция" и "Гранична полиция" – Станимир Флоров, Ангел Антонов и Захарин Пенов. Не бе пропусната и шефката на "Български документи за самоличност" Мария Костадинова, въпреки огромните проблеми, пред които бяха изправени стотици хиляди граждани миналото лято заради подмяната на личните карти и паспортите.

Награди получиха и началниците на общо 10 от 28-те областни дирекции на полицията в страната, като направи впечатление, че от ръководството на най-натоварената - СДВР, бяха отличени само зам.-шефовете Ивайло Спиридонов и Христо Терзийски. Зам.-директорите на "Охранителна полиция" и ГДБОП Алекси Стратиев и Валентин Трифонов също бяха почетени от министъра.

Изолирани от всеобщото връчване на ордени, плакети и звания останаха единствено шефовете на пожарната и "Охранителна полиция" Николай Николов и Милчо Енев. Всъщност Енев е единственият човек от висшето ръководство на МВР, който досега присъства на повечето представяния на доклади за полицейско насилие от различни правозащитни организации.

Благодарение на него с темата бе запознат и заместник вътрешният министър Веселин Вучков, който инициира безпрецедентна обществена дискусия за промяна на Закона за МВР и наредбите към него, за да се ограничи униформения произвол. До момента обаче, все още ведомството не е лансирало никакви конкретни предложения за законопроект.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

96 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #96

    Другите избори няма да можете да ги купите а и може да стане като 1997 пред парламента

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #95
  3. Анонимен
    #94

    Мутрите в Униформи сами си раздават медали и пистолети за добро изпълнение на поръчките

  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #93
  5. Big Papa
    #92
  6. мила
    #91
  7. Sin
    #90
  8. edward
    #89
  9. Румен
    #88
  10. Фани
    #87

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.