Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Камерън се кани да изнудва ЕС за нов статут на Великобритания в съюза

Търси се начин и за ограничаване на достъпа на европейски граждани до социалната система на страната

22 коментара
Дейвид Камерън

Британският премиер Дейвид Камерън смята да извоюва по-благоприятни условия за членството на страната си в Европейския съюз, като заплаши останалите страни-членки с блокиране на подготвяните във връзка с кризата на еврото промени в съюза. Сред изключенията, които Камерън се надява да получи е и ограничаването на достъпа на имигранти от други-страни членки до британската система за социални помощи и здравни услуги.

Намеренията на Камерън предизвикаха остри критики и обвинения в икономическо безумие.

Повече правомощия за британския парламент

В интервю за ББС британският премиер даде да се разбере, че в момента Лондон подготвя  специален план за промяна в отношенията си с Брюксел, като целта е да върне на британския парламент част от суверенните пълномощия, преминали под юрисдикцията на органите на ЕС. Великобритания се готви да излезе от редица общи сфери на дейност на ЕС, за да засили позициите на националния парламент.

Според Камерън до пет години във Великобритания ще бъде  организиран референдум за членството на страната в ЕС. По данни на най-новите социологически изследвания, ако утре  на референдум бъде поставен въпрос дали Великобритания да остане в състава на ЕС, 51 на сто от гласоподавателите ще гласуват "против".

Запитан дали Великобритания трябва да напусне ЕС, Камерън отговори: "Не смятам, че ще е правилният ход за страната. Моята политика, подходът ми са движени единствено, чисто и просто от националния интерес. Какво е подходящото за Великобритания? Какво е добро за работещите? Кое е полезното за британския бизнес? Кое е добро за бъдещето на нашата страна?"

Британският премиер обаче даде да се разбере, че като коз ще използва правомощията си да одобри или блокира промени в основни закони на ЕС, свързани с мерките за укрепване на валутния съюз, банковата система в еврозоната и фискалната дисциплина на 27-те.

"Те се нуждаят от промени, което означава, че променят естеството на организацията, към която принадлежим. В този смисъл ние имаме абсолютното право - и не само право, но и власт, защото ще трябва да ни помолят за тези промени".

Нови изключения за Великобритания

Премиерът обясни, че би искал страната да получи и изключение от Директивата на ЕС за работното време, ограничаваща броя часове седмично, които един служител може да работи.

"Има много неща, от които е по-добре да не сме част. Личното ми мнение е, че Директивата за работното време изобщо не биваше да се въвежда, защото засяга неща като например как работят болниците ни, вместо просто да помогне на бизнеса и търговията на единния пазар", каза той. По думите му е "напълно приемливо" страната му да отправя искания в замяна на това, че другите държави в ЕС за още по-тясна интеграция.

Освен това британското правителство трябва да потърси начини да затрудни имигранти от Европейския съюз да пристигат във Великобритания и да искат социални помощи, смята британският премиер. Думите се свързват по-конкретно с опасенията, че хиляди имигранти от Румъния и България ще пристигнат във Великобритания през 2014 година, след като изтекат преходните споразумения, сключени при присъединяването на двете страни към ЕС през 2007 година.

Сега министрите ще търсят начини да направят по-трудно пристигането на имигранти от ЕС, които да искат социални помощи или да търсят достъп до здравни услуги, каза Камерън пред ББС.

"Разбира се, сред основните причини една страна да стане членка на ЕС са т. нар. ключови свободи - за движение на стоки, услуги и хора. Вече обаче има ограничения върху движението на хора, например при извънредна ситуация. Дали трябва да търсим аргументи дали да бъде по-трудно за хората да идват във Великобритания и да искат социални помощи? Да, честно казано, трябва. Така че има области, дори при свободното движение на хора, където искаме да направим промени", каза британският премиер.

Заплахите към ЕС са "икономическо безумие"

Британският премиер Дейвид Камерън беше обвинен от бивш британски еврокомисар в "икономическо безумие", задето си въобразява, че може "да опре пистолет в главите" на европейските си партньории, съобщава в. "Гардиън" в понеделник.

Бившият британски еврокомисар Питър Манделсън предупреди Камерън, че "ще остане разочарован, ако си мисли, че може да опира пистолет в главите им, за да започне да предоговаря членството на Великобритания в ЕС и да диктува кога то ще приключи, особено когато според тях не защитава интересите на Европа като цяло, а британското право на изключения".

Ако бъде принудена да избира между защитата на еврото и британските интереси, Европа ще избере еврото, предупреди той.

Според него торите са обхванати от лудост по въпроса с Европа. "Би било акт на икономическо безумие да се започне 2013 г. поставяйки тази огромна и неопределена въпросителна над нашето членство в ЕС и над търговските и инвестиционни привилегии, които то ни носи. Сигналът, който изпраща към света е, че сме на път да излезем от европейския единен пазар и че онези, които инвестират във Великобритания, за да търгуват на този пазар, трябва да си помислят втори път", изтъква лорд Манделсън.

Неговото предупреждение съвпадна с думите на министъра на външните работи в сянка Дейвид Алегзандър, че Камерън рискува постави под въпрос британските отношетния с най-големия си търговски партньор в момент, когато страната отчаяно се стреми да си осигури растеж.

Камерън е готов за втори мандат

Същевременно премиерът Дейвид Камерън заяви, че иска да остане на поста си до 2020 година, посочвайки, че списъкът от набелязани реформи е достатъчен, за да му осигури работа за още един мандат.

Изявлението дойде на фона на обтегнатите тношения между коалиционните партньори – Консервативната партия (КП) на Камерън и партията Либерални демократи (ЛД) на Ник Клег - заради противоречия, свързани с мерките за икономии, политически реформи и други въпроси.

Премиерът заяви, че не отстъпва по въпроси като разрешаване на хомосексуалните бракове или защита на разходите за чуждестранна помощ и призова недоволните в партията "да спрат да се оплакват".

Определяйки "огромния списък от реформи" като достатъчен "да осигури работа за всички ни", Камерън отбеляза, че иска "да се бори, за да спечели следващите избори" и да получи нов мандат.

Следващите общо избори във Великобритания са планирани за 2015 година.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #22

    ДО16-ММдаа,това е вярно,ако не са били алчните и глупави англичани да снабдяват Османската империя с оръжие,ние много отдавна смещели да се освободим.Сами !Ето нещо интересно!През 1929г в Лондон Се празнува 10г от края на ПСВ.дизраели или лорда с извратеното си чувство за хумор поканил и ВЛАДИМИР ВАЗОВ с мисълта ,че ще го уязви,защото ние сме губеща войната страна!/ВЛ.ВАЗОВ е водил битката при Дойран с 1 БЪЛГАРСКА дивизия срещу 2френски,2англииски,1гръцкаи 1 сръбска.Познайте кои са побегнали първи

  2. Анонимен
    #21

    От 300 години Великобритания мрази българите и България !! Политиката им за тази част на Европа винаги е била в подкрепа на враговете на България. Четете историята и ще разберете, че Д.Камерън просто следва една отдавна зададена линия. Нищо ново, но сега времената са други !

  3. Анонимен
    #20

    15-ти по-добре от теб, трудно би го написал някой. А, идеята ти за реднека е просто блестяща. Тук ще се опитам да дам и аз своя скромен принос, като предложа един нашенски, достатъчно тъп реднек, който да свърши работата - фатмака с пагони, изрязани от стари капачки за буркани - Пиночет.

  4. Анонимен
    #19

    М.Н. Крайно време е в самия Европейски съюз да се организира референдум - искаме ли Великата Британия да продължава да бъде член на съюза и да хленчи, или е по-добре да й се даде един шут и вън от съюза да си живее щастливо! Най-после да удовлетворим г-н Камерун и да спре да се оплаква!

  5. Анонимен
    #18

    Свобода за Шотландия! Този тип заплашва Шотландия и затова говори против нас!

  6. Анонимен
    #17

    Камерън и островната му държавица да не изнудват Европа а да хващат пътя и да се оправят сами. Щом не им изнася да напускат и да не дават акъл на другите, че то се видя колко добре се справят във "Велика Британия".

  7. Анонимен
    #16

    Крайно време и ние всички българи-патриоти да изревем: СВОБОДА И НЕЗАВИСИМОСТ ЗА ШОТЛАНДИЯ! Никога не ще забравим епопеята на свободна Българи и на онези които защитаваха душманите ни - лорд Биконсфийлд и всички обратни около него! Никога не ще забравим и г-на прасчо Уинстън, както и мирните британски бомби върху главите ни и пресветата мъдрост! И винаги ще знаем кой служеше и служи на САТАНАИЛ!

  8. Анонимен
    #15

    Що се мъчат тия британци с тоя европейски съюз бе!? Що не вземат да си разрешат оръжията наново , да си махнат универсалното здравно осигуряване , да си затворят лудниците , да изсипят 1 милион на улицата и да свирнат на някой реднек през океана да ги издърпа на буксир по-близо до Америка ... няма да можеш да им различиш калния остров от държавата на американските диваци...

  9. Анонимен
    #14

    истинските рекетьори на и в ЕС! Де Гол беше абсолютно прав - за Британия място на континента няма! Както и за Турция между впрочем!

  10. Анонимен
    #13

    Британците стават много досадни с техните нескончаеми искания за изключения. Като не им харесва в ЕС, да излизат и да си правят каквото си искат на острова. Както е казал народът, петима Петка не не чакат. Та така и с Камерънеца.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.