Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Килиите на "Московска" 5 ще станат музей на ДС

Он-лайн експозиция ще допълни представата за репресивния апарат на БКП

12 коментара
Снимка: БГНЕС

Държавната агенция "Архиви" възнамерява да направи Музей на Държавна сигурност (ДС), който да се помещава в сградата на агенцията на ул. "Московска" 5.

Председателят на агенцията доц. Мартин Иванов съобщи във вторник, че идеята е експозицията да се помещава в част от мазетата на сградата, където в миналото са били арестантски килии.

Сградата е била използвана от Столично управление при МВР и от Комитета за Държавна сигурност, а от 1972 г. е прехвърлена на Централния комитет на БКП, който я стопанисва до 1992 година.

"В масовото съзнание "Московска" 5 остава като един символ на тоталитарната репресия", каза Иванов.

Около физическия музей ще бъде изградена и он-лайн експозиция, която ще бъде по-богата. От агенцията искат да заложат на личните истории и вече са обявили, нa eлектронна поща - [email protected] , която желаещите могат да изпращат свои спомени и материали, свързани с репресивния апарат на Държавна сигурност.

Освен личните истории, в музея ще бъдат изложени различни предмети, както и мултимедия.

Желанието на Мартин Иванов е музеят да бъде открит до една година, като след това ще продължи обогатяването му.

Все още не е ясно как ще се финансира проектът, но след окончателното изчистване на идеята от агенцията ще се опитат да привлекат целево финансиране извън бюджета.

"Ще се обходят всички възможни донори", каза Иванов.

От агенцията обясниха, че целта не е да се направи на Музей на ужаса или да се възхвалява ДС, а да се създаде "български разказ", който да представи конфликтите в паметта за ДС на фона на историческата истина в документите.

Агенцията вече е привлякла екип от четирима души – Весела Ножарова, Георги Господинов, Диана Иванова и Юрий Вълковски, който да разработи цялостната концепция за музея.

Мартин Иванов каза, че ще се търси и голям обществен дебат, който да оформи параметрите на проекта за музея.

За попълването на експозицията ще се ползват документи от агенцията, от МВР, от граждански организации и архива на в. "Анти".

Музеят на ДС ще допълни комплекса, който бе започнат с изграждането на Музея на социализма.

Той бе открит миналата седмица и се състои от скулптурен парк с територия от 7 500 кв. м, където засега са изложени 77 произведения на монументалната скулптура и струва 3.5 милиона лева държавни пари.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #12

    Мисля, че хората, които ще правят концепция, трябва да са добросъвестни специалисти по нова история! Разбира се, че е необходим обществен дебат, защото "живи са още тези, които са ги видели", както някога е написал по друг повод, преди векове, Патриарх Евтимий.

  2. Анонимен
    #11

    стига с тези музеи

  3. Анонимен
    #10

    Голям грях е да се харчат пари за глупости, когато има толкова много бедни, болни и страдащи хора!

  4. Анонимен
    #9

    Отново простотии в държавата!!!Тоя Иванов не е на себе си!!! Кой ще плаща за глупостите ти бе, байно??!!ЗА ВСИЧКО СИ ПОМИСЛИЛ,НО КОНЦЕПЦИЯТА ТИ ЗА ЦЕНАТА И ОТКЪДЕ ЩЕ ДОЙДАТ ПАРИТЕ Е МЪГЛЯВИНА.В КРАЙНА СМЕТКА ЩЕ ОПРЕШ ДО ДЪРЖАВНИ БЮДЖЕТ,А АЗ КАТО ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЪМ КАГЕГОРИЧНО ПРОТИВ.ТАКЪВ ТЪП МУЗЕЙ НЕ МИ ТРЯБВА.КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ПОЧНЕМ ДА ГЛЕДАМЕ НАПРЕД,ЗАЩОТО НЕ НИ ЧАКАТ ХУБАВИ ДНИ,ОБЩО ПОГЛЕДНАТО И КАЗАНО.

  5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #8
  6. Сандокан
    #7

    Е, най-после. И браво на Мартин Иванов. Няма да питам защо демократите Веселин Методиев, Панто Колев или Георги Бакалов не го направиха от 1992 до сега.

  7. Анонимен
    #6

    Присмял се хърбел на щърбел... В България сме по гръмки и помпозни явления. Сякаш сме научили нещо ново да не вярваш...

  8. Анонимен
    #5

    Ало №4 - Не пиши глупости, защото Цвъчко ще ти отреже ташунките. Нали и той е от ДС. Ами Никито Младенов - детето на полка, пардон рожбата на чекиста и други знайни герои.

  9. Анонимен
    #4

    В другите страни от десет години сградите на бившите ДС са превърнати в "Музей на терора"

  10. Анонимен
    #3

    Нищо чудно. След като Боко издигна музей на господаря си Тодор Живков с всичките му скулптури и картини от зловещия болшевизъм, защо сега Цецо да не издигне музей на благодетеля на семейството си-Григор Шопов, чудовищната фигура на Държавна сигурност. Това ли е най-необходимото в момента? А и въобще? Възраждане на паметта за болшевизма?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.