Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Комисионната на държавата от борсовата търговия с дървесина отива за с. Бисер

Найденов нарече Корнелия Нинова лъжкиня, тя го дава на съд

9 коментара

За първи път в петък на Софийската стокова борса се търгува дървесина. Пуснати бяха 100 хиляди куб. м. за около 5 милиона лева, съобщи директорът на борсата Васил Симов, цитиран от БНР. Цената за един кубик дървесина е между 30 и 80 лева.

В момента на Софийската стокова борса се търгуват дървесни трупи, които още не са отсечени – те ще бъдат отсечени и ще станат дървен материал за огрев и преработка едва през април 2012 г., обясни Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

 

На първата сесия за продажба на дървен материал присъства и министърът на земеделието Мирослав Найденов. В четвъртък депутатът от БСП Корнелия Нинова заяви, че сделките са нагласени и правилата за търговия с дървесината, предложени от Найденов, противоречат на закона. Затова БСП е подала сигнал до прокуратурата.

 

“Това, което говориха вчера, госпожа Нинова най-вече, е поредният балон. Точно тя да е специалист по антикорупционни практики, тя, която беше изгонена от нейното правителство, мисля, че звучи несериозно. Това е все едно да поканите някой талибан като специалист по антитероризъм”, коментира Найденов в петък.

 

Внесените гаранционни депозити за фирми, които участват на днешната борсова търговия с дървесина, са 28, каза още Симов. Те ще играят за различни количества и видове дървесина, както в края на сесията ще има окончателни резултати.

 

Очаква се сделките в петък да са на стойност около 5 млн. лв. “Комисионната, която ние ще платим като държава в лицето на шестте държавни горски предприятия, е по 0.2 % или 10 000 лева”, съобщи министърът и заяви, че тези комисионни ще бъдат предоставени като дарение на бедстващите след наводненията от миналата седмица региони. По думите на Мирослав Найденов, мит е, че комисионната ще бъде около 2 млн. лв.

 

“По времето на госпожа Нинова комисионните в сделките при горите бяха около 30 %. И тя сега, смятайки, че около 5 милиона днес ще се завъртят тук, 30 % са около 2 милиона, които тя спомена вчера. Много съжалявам, тези пари, са раздавани по нейно време. В момента ние сме го регламентирали 0.2 % и това е минимумът, на който може да се работи. Години наред мотото в горите беше цитираното от госпожа Плугчиева – Гора голяма, заплата малка, тоест те са разчитали на допълнителни доходи. Ние искаме тук всичко да е ясно, пред очите на цялото общество, така че ще продължим в тази посока”, каза Мирослав Найденов.

 

“Не съм си намерила името на улицата, за да му позволявам да ме унижава”, отговори в парламента Нинова на обвиненията на Найденов и съобщи, че го дава на съд за клевета. “Ще има още оставки – Нели Нешева се освобождава за 12 000 лв., а Мирослав Найденов в момента злоупотребява с кризата с дърва и извън закона, нерегламентирано обогатява свои приближени фирми с около 2 млн. лв”, каза левият депутат.

 

“Заради нашия сигнал до прокуратурата днес Мирослав Найденов панически заяви, че заемаме такава позиция, защото сме се облагодетелствали от дървената мафия и сега затова сме против системата, която той въвежда”, каза Нинова и допълни: “Тъй като цитира моето име, завеждам днес дело за клевета срещу Найденов”.

 

Министърът не се забави с отговор на поредните атаки от страна на Нинова и каза “да заведе, ако иска, два съдебни иска”.

 

“От исковете на г-жа Нинова нямам абсолютно никакво притеснение. Обръщайки ѝ внимание, я правим значима”, коментира Найденов, който пристигна в парламента след посещението си на борсата.

 

“Всяка дума на г-жа Нинова е откровена лъжа. Обръщайки ѝ внимание да опровергаваме лъжите – за това, че тя има някакви политически амбиции в битката в БСП, просто няма да се получи. Аз не искам да се занимавам с нея. Нейните хора да се занимават с нея. Те се занимаваха, когато я изгониха. Какво да ѝ обяснявам на нея – тя идва и се изказва по всички теми. Тя разбира от ядрена енергетика, а сега в момента виждаме, че разбира и от гори.

Тя разбира от едно-единствено нещо – от корупционни схеми, които тя в момента протектира с действията си и иска да продължи”, заяви Найденов.  

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #9

    "горкият"Найденов-че по-крадлив от него няма,знаеш ли колко милиончета ще гушне сега от тази борса???

  2. Анонимен
    #8

    БРАВО НА МИНИСТЪР Мирослав Найденов ! МНОГО ТОЧНО Е КАЗАЛ ВСИЧКО ! А НАХАЛНАТА ПАЧА ДА ВЗЕМЕ ДА ОТСЛАБНЕ, ЧЕ МНОГО Е ЗАТЛЪСТЯЛА.

  3. Анонимен
    #7

    След 20 дена никой от упраляващите няма да се сети за хората от Бисер. Само се перчат че ще помагат и замазват очите на хората .Ако това се беше случило в София какво ли щеше да стане .Но там ще мине ТОРНАДО най-късно догодина.

  4. Анонимен
    #6

    напълно съгласен с #1 i #5 !!!

  5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #5
  6. Анонимен
    #4

    Това ще бъде поредният голям балон.Найденов ще си иде още преди да се дигне снега.А борсата с дървен материал няма бъдеще.Нали този материал трябва да се сече.Какво продават изобщо и те не знаят.Ами ако решим да не сечем какво ще вземат-ще събират гъби в гората.

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #3
  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #2
  9. Анонимен
    #1

    Идеята дървата да се търгуват чрез борсата е добра.Тези които са свикнали да печелят и укриват отсеченото ще пият студена вода. Освен всичко ще се начисли и реален данък. Остава само като почнат да секат да спазят купените на борсата количества. Тук е слабото място, че лесничеи ще контролират, а човек е слаб и подкупен.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.