Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Комисията за конфликт на интереси разследва депутата Емил Димитров

Проверката приключва до месец – месец и половина

49 коментара
Комисията за конфликт на интереси разследва депутата Емил Димитров

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси ще излезе до месец-месец и половина със становище за наличие или липса на конфликт на интереси при депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Това заяви председателят на комисията Филип Златанов в понеделник пред БНР, потвърждавайки информацията на в. "Сега", че е започнало производство срещу народния представител.

Комисията се е задействала след сигнал срещу Емил Димитров, но Златанов отказва подробности с мотива, че законът не му позволява.

По сигнала се работи от 2-3 седмици и комисията ще е готова със становище до месец-два, каза шефът на комисията. Той увери, че не дават приоритет на един или друг сигнал и както и че жалбата срещу депутата от ГЕРБ не свързана с “изнесения шум сред обществото и скандала със Закона за горите”.

Емил Димитров коментира също пред БНР, че “явно не е случайно, че името ми изплува сега точно по тежките дебати по този закон”. По мнението на Димитров, който е зам.-председател на комисията по земеделие и гори и е близък с ресорния министър Мирослав Найденов, сигналът е подаден от екосдружения.

През последните години името Емил Димитров многократно е замесвано в опити за прокарване на лобистки текстове в различни закони. Сред тях са и последните оспорвани промени в Закона за горите, чрез които се внасят изменения и в Закона за лова. Депутатът е собственик на гори и концесионер на две от най-големите ловни стопанства в страната - "Елен" край Етрополе и "Шерба" край Горен чифлик.

Още първите му стъпки в това Народно събрание бяха свързани с предложения за промени в Закона за лова, с които се премахна на практика монополът на националния "Съюз на ловците и риболовците в България". Друго негово предложение - да се удължи с месец ловният сезон за дивите патици, с което те щяха да бъдат отстрелвани в размножителния период, бе оттеглено от самия него след като избухна скандал.

Името му се свързва и със заменки с държавни гори, докато е в сила мораториумът за такива, както и опитът му за частично отпадане на забраната.

След критиките в евродоклада от 2010 г. за порочната практика, се оказа, че той е направил една от най-мащабните заменки – 900 дка. Тогава Димитров обясни, че няма нищо общо с фирмата, направила замяната, а дружества с негово участие имат акции в нея.

Емил Димитров стана популярен и с това, че дружество с негово участие отново чрез замяна получи 11 дка край Несебър. Димитров, който е бивш председател на асоциацията на търговците с тютюн, беше и сред най-активните противници на пълната забрана на пушенето.

На 16 май Коалиция “За да остане природа” е публикувала на сайта си апел към Комисията за конфликт на интереси да се заеме с Емил Димитров заради прокараните от него промени в Закона за горите.

Съгласно подадена от него декларация, Димитров е собственик на гори и земеделски земи, а свързани с него лица, съгласно публикации в медиите, са собственици и управляващи на фирми, свързани с горско стопанство, дърводобив, стопанисване и ползване на дивеч в дивечовъдни участъци, посочват от коалицията.

Частният интерес на Емил Димитров вероятно се изразява в получаване на облага от материален характер, защото е подкрепил предложението на други народни представители за промени в Закона за горите, което води до улесняване на изсичането на частни гори под 20 декара, каквито той притежава, предполагат природозащитниците.

Също така депутатът е внесъл и е гласувал предложение за промени в Закона за горите, което премахва дължимата към държавата сума при промяна на предназначението на горски имоти и земеделски земи за строителство на ски лифтове, ски писти и открити съоръжения, обслужващи спортни, културни, както и религиозни нужди. Това изменение вероятно би намалило разходите на Емил Димитров и на свързани с него лица и фирми, когато искат да извършват такива строежи в притежаваните от тях горски имоти, се казва в съобщението на “За да остане природа”.

Емил Димитров е внесъл и е гласувал в полза на текстове в промените в Закона за горите, които премахват дължими суми за охрана и опазване на дивеча при ползване на държавна база в ловните стопанства, каквато вероятно ползват и свързани с него лица и фирми, припомня организацията.

Депутатът обясни пред БНР, че е имал лични гори, но ги е продал, както и че е излязъл от всички фирми, свързани с горския бранш. Няма от какво да се притеснявам, с името и подписа си стоя зад всички поправки които съм предложил, каза Димитров.

Той направи забележка на водещата, че в разговора си с Филип Златанов е направила “силно некоректно” внушение, че се ползва с протекцията на премиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов. Цял живот съм се оправял сам, не си спомням някой да ми е помагал, каза Димитров.

Според закона за конфликт на интереси, ако се установи такъв за Емил Димитров, го грози глоба от 5 до 7 хил. лв., а ако нарушението е повторно – от 7 до 10 хил. лв. Той обаче не може да бъде "освободен от длъжност", както това е предвидено за други, тъй като по конституция за това е необходимо решение на Конституционния съд, и то само ако има влязла в сила присъда за умишлено престъпление. Той обаче може да подаде сам оставка. Законът предвижда още възнаграждението, получено при конфликт на интереси за периода, през който той е бил укрит, да се отнеме в полза на държавата или общината.

Димитров каза, че не се притеснява от глоба и отбеляза, че дарява цялата си депутатска заплата на домове за сираци. Той е на мнение, че въобще няма да се стигне до установяване на конфликт на интереси.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

49 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #49
  2. Анонимен
    #48

    Лицето Е. Димитров е приятел на БиБи, а както е всеизвестно, всички приятели на БиБи са престъпници, мошеници и крадци.

  3. Хаяско
    #47
  4. Анонимен
    #46

    Не мога да разбера кой и от какво точно решава кога едни хора са си близки. Свързват името му с това на министър Найденов единствено заради общата им работа, но това как показва, че са си близки. Когато около една личност се случват подобни неща, най-малко удачното е да й се приписват връзки с министри.

  5. Анонимен
    #45

    радвам се , че във форумът се включват и седмокласници като 40 -ти , и на мен Марио Пузо ми бе любим автор в тия години .......

  6. emma
    #44
  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #43
  8. Анонимен
    #42

    даа , очаквам скоро Борисов да удължи сезона за лов на патки , и да отстреля патока Емил Димитров , бум бум

  9. Анонимен
    #41

    ПУНТАМАРА Реалисте,ти защо ми вярваш?Задължил ли съм те с нещо,за да ми вярваш,на никого нищо не дължа.

  10. Анонимен
    #40

    До малоумник 38-прав си.Емил Димитров е обикновен престъпник и няма нищо общо с тиквата-премиер,който е кръстник на българската мафия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.