Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Конфликтът сред съдружниците на "Труд" и "24 часа" върви към съд

89 коментара
Конфликтът сред съдружниците на "Труд" и "24 часа" върви към съд

Собствениците на най-голямата вестникарска група в България са в открит конфликт, чието разрешаване най-вероятно ще се прехвърли в съда. Това стана ясно във вторник, след като документи, публикувани в Търговския регистър и цитирани от електронното издание на в. "Капитал", разкриха, че 83% от "Медийна група България холдинг" (фирмата, която притежава вестниците "Труд", "24 часа", "168 часа" и още няколко издания) са били прехвърлени на името на Огнян Донев и Любомир Павлов. 

Сделката е станала без знанието на другия партньор в проекта - регистрираната в Австрия фирма "БГ Приватинвест" ГмбХ (BG Privatinvest GmbH), която доскоро държеше 53% от пресгрупата. 

Проверка на Mediapool междувременно показа, че цялата пресгрупа, включително и печатната база, са заложени срещу кредит от "Уникредит Булбанк" за 25 милиона евро. Това става ясно от вписания в Търговския регистър особен залог върху изданията с дата 29 март 2011 г.

Представителят на австрийската фирма "БГ Приватинвест" ГмбХ Христо Грозев заяви пред Mediapool, че не знае както за залога, така и за прехвърлянето на дяловете от Търговския регистър и не знае с чий подпис е станало това и какви са причините.

Научавайки за извършената продажба от Търговския регистър, Христо Грозев е поискал на следващия ден да се блокират всякакви вписвания по фирмената партида на пресгрупата до изясняване на обстоятелствата, пише "Капитал". 

От справка в партидата на "Медийна група България холдинг" в Търговския регистър е видно, че от края на миналата седмица са правени шест различни искания за промени в дружествената регистрация. Повечето от тях са отклонение от нормалните търговски практики.

Прехвърлянето на дяловете е станало на 27 март, неделя, и е било заверено от нотариус Вяра Янева. След запитване в кантората на нотариус Янева оттам са казали, че не работят през уикенда. Възможностите при това положение са две - или заверката ѝ е неистинска или тя е направила изключение и е работила в почивния ден.

Друг интересен момент е, че в един и същи ден "БГ Принтмедия" (представлявано от Любомир Павлов) продава на Огнян Донев и след това веднага Огнян Донев продава обратно на Любомир Павлов част от прехвърления дял, вместо да стане в една стъпка. Така се заобикаля забраната за договаряне сам със себе си по чл. 38 от Закона за задълженията и договорите. Внимание буди и фактът, че "БГ Принтмедия" уж е представлявано от Любомир Павлов и Христо Грозев, обаче нотариалната заверка е само на Любомир Павлов и Огнян Донев.

Залогът първо отказан, но после вписан

Странни обстоятелства не липсваха и около вписването на залога. Първоначално агенцията по вписванията отказваше залога. С дата 29 март в сайта на агенцията бе посочено, че отказът е поради формални несъответствия между подадените документи и фактическите обстоятелства към датата на учредяване на дружеството собственик на медиите - 14 декември 2010 г.

Малко по-късно обаче последва второ вписване и залогът бе признат, понеже "формалните несъответствия са били отстранени".

Всичко това става в условията на остър конфликт между собствениците в групата - от една страна бизнесменът Любомир Павлов и председателят на КРИБ Огнян Донев и от друга - бизнесменът Христо Грозев като представител и съсобственик с 50% дял в дружеството майка - регистрираното в Австрия "БГ Приватинвест" ГмбХ.

Конфликтът е на базата на изненадваща промяна в дяловете на акционерите в "Медийна група България холдинг", извършена светкавично в течение на няколко дни - между 25 март, когато е сключен договорът за заем с банката, и 29 март, когато е вписан залогът.

Грозев: Готови сме да търсим правата си в съда

Пред Mediapool Христо Грозев заяви, че във вторник е провел разговор с Любомир Павлов и Огнян Донев, но те не са дали пълно обяснение за случващото се. “Имаме готовност, ако не получим подобно, да потърсим правата си в съда”, разясни Грозев.

“Нямаме копие от договора за заем, това е един голям пропуск в опита ми да дам обяснение и структуриран отговор на това, което се случва в момента”, заяви той във връзка с появата на двата последователни документа за особения залог в Търговския регистър.

“Това, което виждаме е, че в един момент между 23 и 25 март се прекратява предсрочно един договор за заем с дружеството, на което аз съм съуправител (БГ Приватинвест" ГмБХ), който кредит трябва да има като обезпечение дяловете в “Медиа холдинг България". Изведнъж този договор за заем се заменя с нов договор за заем, който е отпуснат към самия “Медия холдинг България”, обясни разминаването Грозев.

По думите му има две “непонятни следствия”. Първото е “какво се случва със заема от “БГ Приватинвест” към банката, защото единствената възможност той да се върне е погасяване с новополучения заем от дъщерното предприятие “Медия холдинг България”.

Второто притеснение на Грозев е, че отпадането на първия заем с “БГ Приватинвест” е позволило да стане тази продажба на 83%.

“За нас е непонятно как банката е участвала в това нещо”, добави представителят на австрийците в България. Те ще изпратят питане до ръководството на "Уникредит Булбанк", с което ще поискат обяснение как едно придобито дружество може да плати дяловете на своето дружество-майка.

Любомир Павлов не бе открит за коментар, тъй като на телефона му отговаряше неговата секретарка.

По повод слуховете, че австрийските собственици са планирали продажбата на своя дял от “Медийна група България холдинг”, Грозев заяви, че никога не е имал такива планове и в тези твърдения няма “нищо вярно”.

Така той коментира прокрадналата се преди седмица непотвърдена информация, че “БГ Приватинвест” възнамерява да продаде дела си на собствениците на Винпром "Пещера".

Съсобствениците на “БГ Приватинвест” са Карл Хабсбург-Лотринген, германският гражданин Даниел Руц, който живее в Лондон и българинът Христо Грозев. За управители на фирмата са посочени Хабсбург и Руц.

Те са регистрирали “БГ Приватинвест” на 03.12.2010 като няколко дни по-рано са внесли капитал от 17000 евро. Това е половината от минималния капитал от 35000 евро за регистрация на дружество с ограничена отговорност в Австрия.

Друг любопитен факт, посочен от bivol.bg е, че вписването на придобиването на дял в "БГ Принтмедия ООД" от “БГ Приватинвест” е станало съмнително бързо за България - само за 3 дни. (11.12.2010 - 14.12.2010). На същата дата, 14.12 са вписани промени в дружествени дялове за фирми, които са подали заявления преди около 30 дни.

Медийната група, собственик на вестниците “Труд” и “24 часа”, беше купена в края на миналата година от консорциум, в който участваха български, австрийски и германски инвеститори. Водещ инвеститор в консорциума с 53% от акциите беше австрийското дружество "БГ Приватинвест" ГмбХ. Впоследствие Руц прехвърли дяловете си на Хабсбург и Грозев, които станаха собственици с равни части.

Останалите 47% бяха собственост на Любомир Павлов, който при подписването на сделката обяви, че предстои да прехвърли част от своя дял на партньора си Огнян Донев, мажоритарен собственик на "Софарма".  

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

89 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. МангоМахлата
    #89
  2. nik
    #88
  3. N
    #87
  4. Любчо
    #86
  5. Умен
    #85
  6. 123
    #84
  7. Koсмополит
    #83
  8. Савов
    #82
  9. Васо
    #81
  10. АЗ
    #80

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам