Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кораби, камиони, кантари и складове се проверяват за скрит износ на зърно

Акцията по нареждане на премиера търси стотици милиони от ДДС

41 коментара
Мирослав Наденов даде старт на акция срещу укриване на ДДС на пристанище Варна

Старт на масирани проверки на износа на зърно за укриване на ДДС и недеклариран експорт даде във вторник на пристанище Варна-Запад министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Ще се проверяват всички по веригата - от корабите, кантарите и камионите, до търговците и производителите на зърно, обясни агроминистърът. Анализи, направени през предходните години, показвали, че по тази верига се губят сериозни средства за държавата.

Съмненията са за ощетяване на хазната със стотици милиони левове чрез недеклариране на количества и отклоняване на ДДС, като засега не е ясно дали става въпрос за организирана група, обясни той.

Акцията се извършва по разпореждане на премиера Бойко Борисов и се провежда под ръководството на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. В проверките ще се включат представители на министерствата на земеделието и храните, вътрешните работи, финансите и транспорта.

Това не е първата инициатива на правителството, засягаща зърнопроизводителите, след като преди около месец Дянков обяви, че се предвижда участниците във веригата производство-доставка-търговия на селскостопански продукти бъдат принудени за начисляват дължимия ДДС върху стоката си обратно на субекта, от когото са купили стоката, за да се избегне укриването на данък върху добавената стойност.

До момента от новата реколта пшеница, която надхвърля 4 млн. тона, са изнесени около 524 000 тона. Около 90 на сто от тях не са експорт в истинския смисъл, тъй като са изнесени в страни от Евросъюза, отчете земеделският министър. Според неговите прогнози износът на зърно тази година ще е колкото миналогодишния, или около 2.5 млн. тона.

Екипите ще проверяват пристанищата не само по време на кампанията по износ на зърното, която от месец е в разгара си, инспекциите им се станат постоянни.

Директорът на Националната служба по зърното Злати Златев. съобщи, че през миналата година са били издадени 350 наказателни постановления за извършени нарушения по веригата от земеделския производител до търговеца.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

41 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #41

    Тука май са перат пари от контрабанда на акцизни стоки ... Правят са всякакви врътки които един експерт-счетоводител е способен да сътвори. Хе хе Хее хее хее хе хе За Национализация нещо да се чува? А? ...Правена е в Щатите, Англия, наскоро Аржентина... Бизнеса отдавна се диктува от Радио Ереван ..стига с тоя тим

  2. Анонимен
    #40

    Какво има да проверява Миро Ецето по камиони и кантари ,като дежурните запазадряни за такъв вид "бизнес" със зарно са ТИМ .Ама те са покровителствани от Премиера му. Та Миро Ецето да не обикаля само за да прикрива истинската далавера ,както прави подопечната на ГЕРБ ,Комисия за Защита на Конкуренцията за далеверите с горивата .

  3. Анонимен
    #39

    Цифката да разпореди проверка на зърнобазите на ТИМ ,Боковите приятели във Варненска и Добричка област .То там други чорбаджии на зърнобази няма . Ако има здрави гащи разбира се ,защото ТИМ-аджии са държава в държавата ,а Главната мутра знае,че мутрите не обичат да им се бъркат в бизнеса .

  4. Анонимен
    #38

    Аз ли съм прост, Мирослав ли е неук? Да си кажа правичката май е второто! Защото злоупотреби с ДДС могат да станат при фиктивен износ,което е точно обратното на недеклариран! Някой може ли да ми обясни каква далавера с ДДС може да се направи ако изнесеш повече зърно отколкото си декларирал?!? Всъщност на Миро трябва да се обяснява.

  5. Анонимен
    #37

    Не познавам пожарникар,който да не е рекетирал.И е естествено дипломирани пожарникари да ръководят успешно застрахователни,охранителни и други престъпни заведения. А от позициите на премиер пожарникаря може да рекетира всичко,което "мърда" и живее.В този смисъл проверките не са заради ДДС!По същество банките са тези,които ръководят и контролират и изтичането на ДДС,и изобщо престъпниците. Както пише в: http://www.guardian.co.uk/world/2012/jul/21/drug-cartels-banks-hsbc-money-laundering" "бившия ръководител

  6. Анонимен
    #36

    При транспортиране на товари с кораби количеството се определя с най-голяма точност и се отразява в много първични документи. Няма никакво разминаване! Човек като не знае, да попита? "Чуждата глупост не ни прави по-умни" - Наполеон

  7. Анонимен
    #35

    Големи циркаджии са гербаджиите. Това не може да им се отрече. Явно ги подбират много внимателно.

  8. Анонимен
    #34

    Гласувахте ли на Парламентарните избори? Гласувахте.Гласувахте ли на президентските избори? Гласувахте. Да не съм чул някой да мрънка. Ако имате претенции.........на парламентарните избори догодина моля заповядайте отново. Всичко останало е парлама.

  9. Анонимен
    #33

    СоциализЪмът роди и възпита големи андрешковци на село. Които иначе в големите градове дават тон на автомобилната и имотна мода. Хитреците работят нагло цените на храните и намират всеки сезон нови приложни точки за "все по-пълното задоволяване " на добива си. Изключая малкото дребни и средни фермери.

  10. Анонимен
    #32

    А Балчик къде го забравиха милиционерите, че там също вилнее ТИМ и изобщо що се правят на ударени че ще извършват проверки, като пак няма да проверят тимаджиите.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.