Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Корпоративна банка ще управлява фонда за саниране на жилища

49 коментара
Корпоративна банка ще управлява фонда за саниране на жилища

Корпоративна търговска банка ще отпуска кредитите за обновяване на жилищата по оперативна програма “Регионално развитие”. Програмата за саниране на блоковете беше посочена от премиера Бойко Борисов на заседанието на правителството на 1 февруари като новия двигател за икономически възход на страната.

 

Банката на Цветан Василев печели обществената поръчка със 158 точки. Другият кандидат - Първа инвестиционна банка на Цеко Минев е получила 120.63 точки, съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

 

Фондът, от който ще се отпускат заемите, е с капитал от 13 млн. лв. Корпоративна банка ще осигури още един милион лева, като годишната такса за управление възлиза на 2.8 млн. лв.

 

Лихвата на кредитите ще е основен лихвен процент на БНБ плюс 6.5% надбавка, което означава 6.68% без останалите такси и разходи за управление на кредита.

 

За популяризиране на програмата Корпоративна банка е планирала да похарчи един милион лева. Други 200 хил. лв. пък ще отидат за конференции и семинари.

 

Разчетите на Министерството на регионалното развитие показват, че средно около 5000 лв. ще трябва да осигурят собствениците на жилища, ако искат да се включат в програмата за саниране. Това са половината от необходимите средства, като останалата половина е безвъзмездна помощ от програмата. За целта са предвидени 50 млн. лв.

 

Преди да кандидатства една сграда по програмата, всеки собственик трябва да е дал аванс от 500 лв., който ще служи като гаранция, че няма да се откаже безпричинно от проекта.

По програмата могат да кандидатстват всички панелни и ЕПК блокове. За новите сгради това не е възможно, защото те трябва да отговарят на изискванията за енергийна ефективност според нормативните промени от 2000 г.

От саниране се нуждаят около 18 700 многофамилни сгради, в които живеят 2.7 млн.българи или общо около 720 000 апартамента, сочи анализ на регионалното министерство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

49 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #49

    Трябва да има държавна банка за държавните пари.Не ми хвалете разни мафиоти банкери.Те раздават пликове с пари всеки месец.http://kanal3.bg/?v=6940

  2. bottiglia_
    #48

    Свеж капитал за банката, но 5 бона на семейство е множко. Дали и половината нуждаещи се домакинства ще кандидатстват, малко ме съмнява.

  3. diana_donkova
    #47

    ха, моята банка е спечелила конкурса, много се радвам. никога не съм се съмнявала в компетенциите и уменията на ръководния състав на КТБ

  4. Анонимен
    #46

    Много жилища се нуждаят от саниране, добре е, че имаше банка кандидат, комисията е преценила, че КТБ е по-добрата, очакваме банката да е на ниво и да оправдае доверието.

  5. Анонимен
    #45

    Ами все някоя банка трябваше да спечели ... КТБ е по - добрият избор

  6. kiko_blajev
    #44

    Честито на КТБ! Условията, които са предложили наистина са много добри, плюс това предлагат по-висока лихва и по-малка сума за обслужване. С този милион, който отпускат от банката като добавена стойност пък от услугата ще могат да се възползват още около 200 семейства. Браво!

  7. Анонимен
    #43

    добра банка е, добре е спечелила

  8. nochkopenev
    #42

    Клиент съм на банката - мога смело да заявя, че съм доволен!

  9. igla_v_seno
    #41

    не знам в чии интереси бърка това саниране? все пак става дума за интересите и удобството на хората! в такъв случай какво значение има кой ще спечели конкурса?

  10. Анонимен
    #40

    По-добрия избор:)

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.