Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Куп кандидати и четири руски компании искат да купят гръцката газова мрежа

3 коментара

Седемнадесет компании проявяват интерес да приватизират гръцката газова компания ДЕПА (DEPA), съобщава в понеделник сайтът на гръцкия всекидневник "Имерисия".

Най-много са руските кандидати – монополистът "Газпром", който отдавна обяви интереса си към гръцката газова мрежа, групата "Синтез" и влизащото в нея акционерно дружество "Негуснефт", както и инвестиционният фонд "Енергия", но изданието не съобщава дали те ще играят поотделно или съвместно за гръцката компания.

Сред кандидат купувачите са и италианската "Едисон", която вече работи по редица съвместни проекти с ДЕПА, още две компании от Ботуша – АЕМ и ЕНИ, испанските "Газ Натурал" и "Енагаз", азербайджанската държавна компания СОКАР, алжирската "Сонатрах", японската "Мицуи", чешката ЧЕЗ, холандската Вопак", китайската ИенЕн, израелската "Израел Корп." и гръцкият холдинг "М енд М".

Гръцката агенция по приватизация и министерството на околната среда и енергетиката вече обявиха, че срокът за подаване на заявки за интерек към продажбата на ДЕПА и дъщерното ѝ дружество ДЕСФА (DESFA) е приключил и документи са подали 17 компании от 12 страни, но без да се разкриват подробности.

Гръцкото правителство реши в рамките на привотизационния пакет, съгласуван за продажба с кредиторите от ЕС и МВФ, да са раздели с държавния пакет от 65 процента от газовата компания ДЕПА, както и нейния пакет от 35 на сто в "Хеленик петролеум". Освен това Гърция продава и дъщерната на ДЕПА компания – ДЕСФА, но смята да си запази участие от 34 процента. Двете компании може да бъдат продавани заедно или поотделно.

Холдингът ДЕПА се занимава с доставките и продажбата на природен газ за големите клиенти. Чрез дъщерната структура ДЕСФА холдингът притежава газопреносната мрежа на страната и терминалите за регазификация на втечнен газ. ДЕПА има и 51 процента в компании за търговия на дребно и доставки на природен газ за малкия и среден бизнес и частни клиенти.

ДЕПА представлява Гърция в проекти като строежа на газопровода "Южен поток", междусистемната газова връзка с България, както и строежа на газопровода до Италия IТGI.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #3

    Ех, Гърция..Отдавнашна руска мечта.. Русия - на 10 морета! Пък е и топло и няма нужда от много топлофикация. Покрай мрежата ще купят 500 - 1000 островчета, ще спретнат и караулки за обзор на моретата - Бяло и Средиземно и няма нужда да патрулират. Въобще кризата у комшиите отвори апетита на събиращите евро по евро от нас.

  2. Анонимен
    #2

    Започна голямото "навеждане" на гърците, докато носовете им се заврат между пикюлите на емениите им :-) И с тия къси полички... коджа народ ще им се изреди :-)))

  3. Анонимен
    #1

    Прекрасно! Ако Газпром се окаже в началото и в края на веригата, тежко й на България.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.