Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Лидерът на ДПС с кратка лекция за българския правоговор в парламента

38 коментара
Лютви Местан

Кратка лекция за българския език изчете в сряда лидерът на ДПС Лютви Местан на народните представители. Ограмотяването, което той им наложи, бе в отговор на реплика от залата от страна на парламентариста от ГЕРБ Цветомир Михов.

Говорейки от трибуната, лидерът на ДПС използва думата "риторически“, а от залата се чу подвикване, че думата е "риторичен“. Репликата от място бе направена от народния представител Борис Цветков (БСП).

"Въпросът е риторически. Когато г-н Цветков (Местан сбърка - Цветомир Михов – бел. ред) започне да ме учи дали въпросът е "риторичен“, или "риторически“, става много интересно.

Разликата между "риторичен“ и "риторически“ е разликата между качествените и относителни прилагателни в български език“, обясни Местан. "Относителните прилагателни, за разлика от качествените, не се степенуват", продължи той.

"Един въпрос, ако е риторически, той е риторически – не може да бъде по-риторически или най-риторически. И когато едно прилагателно не може да се степенува, то завършва на "-ически”. Ако може да се степенува, е на "-ичен”.

Например, един футболист може да бъде техничен, по-техничен и най-техничен. Но един университет, ако е технически, не може да бъде по-технически, а трети – най-технически”, завърши поучението Местан.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

38 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #38

    точно така,28!Пише се с "И"!Този път бай Местан си изложи!

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #37
  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #36
  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #35
  5. Анонимен
    #34

    Хайде и един урок по история да ни изнесат от ДПС. Как през 1393, кагота двамата братя Иван Шишман и Иван Срацимир се скарали и единият взел Търновското, а другият - Видинското царство, дошъл миротворецът Баязид Светкавицата и извършил мироналагаща операция. Ще ми се карат, неверниците с неверници! Я всички под ятагана! И после, все така - 500 години мир и любов. За да не гладуват дечицата на раята неверница, ги вземали за еничари, на държавна издръжка. Пък когато неверниците, с размътени от някакви

  6. Анонимен
    #33

    агент павел просто не познава българския език,а го бърка с турския.*в един гащ влява* може да го кажеш на турски,агент павел, а тук става дума за друго.и само за сведение на ченгето - най-технически университет е Пернишкия,чиято абревиатура кой знае защо ми звучи като ЖПО/женски полов орган/.

  7. Анонимен
    #32

    Не харесвам ДПС ,ала български граждани от турски произход направо "закла" калинките от ГЕРБ.Такъв "нокаут" е много силен и болезнен.

  8. Анонимен
    #31

    Разликата между "риторичен“ и "риторически“ е разликата между качествените и относителни прилагателни в български език“, обясни Местан. "Относителните прилагателни, за разлика от качествените, не се степенуват", продължи той. героически, мъченически... лиричен, лирически?

  9. Анонимен
    #30

    поправка в 28 - отнася се за 25, а не за 27

  10. Анонимен
    #29

    пак за 25 - а пък за качествеННа да не говорим - там са търени твърде много н-та

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.