Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Липса на 15 хил. лв. блокира дело за далавера с ток за 316 млн. евро

19 коментара
Липса на 15 хил. лв. блокира дело за далавера с ток за 316 млн. евро
Нормативни пречки и липсата на 15 000 лева за изготвяне на експертиза блокира разследването за съмнителен договор на НЕК с посредническа фирма за износ на електроенергия на стойност 316 млн. евро, съобщиха за Mediapool от държавното обвинение.

Контрактът е сключен от държавната компания с регистрираната в Швейцария фирма "EFT AG" и се е изпълнявал от 2004 до 2007 година.

През този период шефове на компанията са Васил Анастасов и Любомир Велков. Към първоначалния договор са сключвани множество анекси за продажба на допълнителни количества.

След сключването на контракта "EFT AG" получава право да продава ток вместо НЕК на съседните държави.

НЕК също има лиценз да продава електроенергия, а цените, на които швейцарската фирма купува енергията, са по-ниски от тези на вътрешния пазар. Печалбата от разликите остава за частното дружество.

НЕК избира "EFT AG" без търг или конкурс. Вместо това от държавната компания решават да разпратят факсове до няколко произволно избрани западни фирми. С тях те биват уведомени, че се търси "утвърдена" компания, която да реализира на пазара определени количества електричество.

След като дружествата изпращат своите оферти НЕК избира "утвърдената" фирма "EFT AG", която е регистрирана в Швейцария само 2 месеца преди обявата. Зад нея стоят българи. От момента на сключването на договора, който чрез множество анекси е удължаван до 2007 година, посредническата фирмата реализира на чуждия пазар общо 8.8 млрд киловатчаса ток.

Пред прокуратурата от НЕК обясняват, че контрактът е сключен на цени по-ниски от вътрешните, защото тези количества са станали излишни след прекратяването на договора за износ на ток за Турция. Ако "EFT AG" не са реализирали този ток, той е щял да бъде загубен.

В процеса на проверките от прокуратурата са установили, че фирмата е реализира износ на електроенергия и за Гърция. НЕК обаче има общо дружество с гръцката държавна енергийна компания ДЕПА и може да реализира значително по-високи печалби, ако продава през него.

Прокуратурата не изключва възможността след изготвянето на експертизата да подведе под отговорност за неупражнен контрол и тогавашното ръководство на Министерството на икономиката и енергетиката, както и ДКЕВР. За трите години на действие на договора енергийни министри са били Милко Ковачев (НДСВ), Мирослав Севлиевски ("Новото време", но в правителството на НДСВ и ДПС) и Румен Овчаров (БСП).

Сигналът за съмнителния договор е подаден до прокуратурата от зам.-председателя на "Екогласност" Петър Троянски през 2007 г.. След двегодишна проверка досъдебното производство за длъжностни престъпления в НЕК е образувано през май 2009 година. От тогава се търсят и парите за експертизата.

През Mediapool от държавното обвинение обясниха, че наредбата за съдебните разходи установява цена от 10 лева на час за труда на експерт. Екипът от експерти, които единствено могат да изготвят експертизата по това дело, е посочил твърда цена от 15 000 лева. Така освен заради липсата на пари, разследването е блокирано и от невъзможност разходите да бъдат осчетоводени.

Проблемът може да бъде решен само с отпускането на целеви средства от Висшия съдебен съвет.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

19 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Да!
    #20

    ще са далаверите. На гърба на, иначе много мъдрия, български народ!

  2. Луцифер
    #18

    По нататък ще намерят и други "много" сериозни пречки. И магистратите са хора! И те трябва да облажат нещо от тези 316 мл евро...

  3. Sin
    #17

    Само те разбират от ток. От НЕК на частаната фирма, а тя - за износ. Това комунистите требе да са най-големите специалисти по тока. Даже и в САЩ няма толкова дълбоко специализирана фирма за ток. Или за мангизи. Другите никога не биха се сетили, а те как го измислили ! Хем за държавата печалба, хем - за тях. За всички има. Държавата малко поотстъпила от пец халбата си, но пък бизнесът върви. А хич ?

  4. Нали тъй
    #16

    "Пред прокуратурата от НЕК обясняват, че контрактът е сключен на цени по-ниски от вътрешните, защото тези количества са станали излишни след прекратяването на договора за износ на ток за Турция"Значи и сега има излишък от ел.енергия в България, а какво остава след построяването на АЕЦ "Белене".

  5. циганин
    #15

    абе, тия ни бият по точки.

  6. катилов
    #14

    това е начина да не продължава раследването.ако се прави за обикновен гражданин пари щяха да се намерят.без закон за лустрация в държавата нищо няма да се промени

  7. Хитро
    #13

    хитро испипана схема....и напълно законна......както ще се окаже .

  8. x
    #12

    Mamkata im na takiva grabiteli!Za6to spi darjavata,gl.prokuror,MVR,...Nyama li koy da dari 15000lv.?

  9. Версаче
    #11

    Отнемете имуществото на няколко бивши депутати и ще имате средства за експертизи за 5 години напред

  10. Дaнъкoплaтeц
    #10

    15000 лв. да се вземата от заплатата на Велчев - защо 2 години се е скатавал (и получавал заплата), а не е задействал процедурата и не е спешил подчинените му прокурори да работят?!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.