Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Любомир Павлов и Огнян Донев обвинени за пране на пари

Прокуратурата все още не е поискала запор на имуществото на двамата

294 коментара
Любомир Павлов и Огнян Донев дойдоха по различно време в следствието. Снимки: БГНЕС

Съсобствениците в "Медийна група България холдинг", издаваща вестниците "Труд" и "24 часа" - Любомир Павлов и Огнян Донев, са обвинени за пране на пари. Във вторник Павлов и Донев бяха привикани в Националната следствена служба, където са им били предявени обвиненията.

Донев отказа всякакъв коментар след излизането от следствието, а Павлов съобщи, че са му повдигнати три обвинения - за документно престъпление, за използване на документи с невярно съдържание и за пране на пари. Той допълни, че му е наложена гаранция от 50 хил. лв., която ще обжалва. Със същата гаранция е и Донев.

Павлов нарече обвиненията "смехотворни", а адвокатът му Даря Пенкова – "абсурдни".

"Основното обвинение е за документна измама - наблюдаващият прокурор е преценил, че е събрал доказателства за това, че чрез използване на документи с невярно съдържание, общо 4 на брой, Любомир Павлов съзнателно е дал възможност на Огнян Донев да получи чуждо движимо имущество и това са 43% от акциите на медийната група", съобщи говорителят на градската прокуратура Румяна Арнаудова. Това е т. нар. предикатно престъпление, което според прокуратурата е спомогнало за прането на пари.

"Впоследствие 40% от придобитите преди това общо 83% от дяловете, са били върнати обратно на Любомир Павлов и това, според прокуратурата, е пране на пари, тъй като тази сделка е била осъществена с имущество, придобито чрез тежко престъпление, а именно документна измама”, обясни обвинителката, отказвайки да коментира конкретни доказателства.

"Тъй като тази сделка е била осъществена с имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление, а именно документна измама, това се явява пране на пари", добави говорителят на СГП.

"Няма конкретна сума пари, която е изпрана, става въпрос за дружествени дялове", уточни тя.


Обвинението за използване на фалшив документ, повдигнато само на Павлов, е във връзка с това, че е декларирал пред Агенцията по вписвания неверни факти за истинността на приемането от общото събрание на съдружниците на "Медийна група България Холдинг" на "дружествен договор на дружество с ограничена отговорност от 27 март".

Засега прокуратурата не е поискала запор на имуществото на двамата обвиняеми, но това може да стане факт в тридневен срок след повдигането на обвиненията им.

Павлов: Обвиненията са несъстоятелни, един прокурор е взел рушвет

На излизане от следствието Павлов каза, че ще подаде жалба за набедяване срещу Христо Грозев – съдружникът, който заедно с Карл фон Хабсбург и Даниел Руц, подаде сигналите за намалените им дялове и машинациите, чрез които е станало това.

Павлов измени леко изявлението си от понеделник, според което двама прокурори били взели един милион лева, за да му бъде повдигнато обвинение. Във вторник той заяви, че корумпиран е само единият от двамата прокурори - Момчил Георгиев, който му е подготвил постановлението за привличане към наказателна отговорност.

Павлов не коментира дали разполага с категорични данни, че посоченият от него прокурор е взел подкупа. Той отговори уклончиво, че "ако действително е направена такава инвестиция за един милион лева или евро", то тя нямало да е ефективна, защото обвиненията са несъстоятелни.

"Аз също прочетох това, не вярвам", кратко коментира думите му говорителят на СГП Арнаудова. По думите ѝ до момента няма постъпил сигнал за корупция срещу колегата ѝ Георгиев.

Издателят отказа да даде подробности по делото, защото не бил запознат с материалите, като уточни, че според прокуратурата имало фалшифициран подпис на съдружника в издателската група Христо Грозев, за който Павлов и защитата му са сигурни, че е автентичен. Това било доказано от две експертизи на разследващите и една частна, поръчана от Павлов и Донев.

Неистински документи, а не неистински подписи

"Има абсолютна манипулация по отношение на тези подписи, тъй като ние говорим за неистински документи, а не за неистински подписи. През цялото време ние сме твърдели, че никога не е имало подписи под документ, даващ право на господин Павлов да се разпореди с 83 процента от дяловете. Това казва и прокуратурата, че става въпрос за неистински факти, а не за подписи", коментира Грозев пред БНР.

Разследването започна по сигнал срещу Донев и Павлов за завземане на дялове в "Медийна група България Холдинг", издаваща "Труд", "24 часа" и още няколко седмичника и списания и притежаваща печатница и сграда. Медийната група придоби вестниците и печатницата от германската група ВАЦ, която се изтегли от България.

Сигналите срещу Донев и Павлов бяха подадени в края на май 2011 г. първо до парламентарната комисия за контрол на ДАНС, чийто ротационен председател по това време Иван Костов ги препрати на прокуратурата и ДАНС.

Паралелно с това сигналите са подадени и до разузнавателните служби на Великобритания и Кипър, както и до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Двата сигнала представляват подробно частно разследване, извършено от Грозев, Хабсбург и Руц, което има за цел да докаже съмненията, че Любомир Павлов е изпирал огромни суми през офшорни фирми във Великобритания и Кипър веднага след скандалната продажба на Общинска банка. Тримата изразяват съмнение, че именно с тези капитали е финансирано закупуването на пресгрупата от ВАЦ.

Като ключова фирма в сигналите се сочи дружеството "Ди енд Джи Асетс" ЕООД, което, според частното разследване на Грозев, Любомир Павлов е придобил изцяло веднага след подаването на първия сигнал за пране на пари, а преди това е било управлявано от близки до Павлов лица. Подалите сигнала бивши съдружници на Павлов смятат, че този ход цели прикриването на схемите.

Грозев отрече да е давал пари на някого, за да повдигне обвинения срещу Любомир Павлов и Огнян Донев. Това е пълен абсурд, мисля, че г-н Павлов си измисли това през последните 48 часа, коментира Грозев пред БНР.

Прокуратурата е получила сигнал от Павлов за скандалния разговор в "Преса"

Повдигането на обвинения срещу двамата медийни магнати бе предшествано от публикация на в. "Преса" от скандален разговор на Павлов, от който става ясно, че той е знаел, че ще бъде обвинен, но не се притеснявал, "защото който приема поръчки срещу нас, му коства главата".

Павлов е уверен, че делото ще бъде прекратено, а ако това не стане директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов никога нямало да стане главен прокурор. Като пример за своите възможности Павлов се хвали, че е "отрязал главата" на Иван Костов и Георги Първанов.

Той изтъква и връзките си с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, от когото очаква помощ, тъй като от него зависело "кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде".

Впоследствие Павлов определи записа за манипулиран, а говорителят на градската прокуратура потвърди във вторник, че са получили сигнал от него за разгласения разговор. Павлов иска да разбере дали е бил подслушван или има друга злоупотреба с права.

Румяна Арнаудова уточни, че в рамките на делото за пране на пари не са прилагани специални разузнавателни средства.

Запитан дали е изпращал свой представител при Любомир Павлов, Грозев отвърна: "Г-н Павлов е правил опити да подкупи човек, който работи за мен, с цел той да краде документи от мен и да ги предоставя на него, за да си подобри позициите в следствието."

Грозев обаче е убеден, че публикуваният от "Преса" разговор на Любомир Павлов е автентичен. Грозев добави, че е чувал тези неща лично от Павлов и освен това от опита си в радиото бил убеден, че гласът от записа е на неговия съдружник.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

294 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #294

    нищо не могат да отнесат на ония свят,а си продадоха душите за пари

  2. Анонимен
    #293

    ми за какво да са обвинени, за евтрини лекарства ли?

  3. Анонимен
    #292

    БОС. Браво 289. Май борбата е всички да сложат наколенки и кой повече ще вземе комисионни, реклами и пари под масата за да премълчи истините. В кризата парата се свива и даже Иренка и Прасчо чувстват това като притеснително, нищо че зад тях стои банка. Като доведат другите медии до фалит ще останат само те и такива като тях. За да хвалят само и единствено този който е на власт ида оплюват опонентите му.

  4. Анонимен
    #291

    290 много точно го каза...не знам дали има смисъл да им се напомня,че нищо не могат да отнесат на ония свят,а си продадоха душите за пари

  5. Анонимен
    #290

    Ех, Любчо, Любчо, заприличал си съвсем на оня пияница - брат ти. А Господ ти прати предупреждение и ти пак не си взе поука. И женичката ти - и тя. Ма нали знаеш, че нищо няма да си отнесете оттатък, само станахте за резил с тая пуста алчност!

  6. Анонимен
    #289

    Медийни войни ли? Защо никой не нарича нещата с истинските им имена?
    Какво ще правят утре слугите по редакциите, след като сами потопяват медиите си?
    Иван Бакалов
    Някои констатации на т. нар. изслушване по проблемите на медиите в България в Брюксел бяха определени като медийна война.
    На медийния фестивал в Албена отново се говори за такава война.
    Повдигнатото обвинение срещу издателите на „Труд” и „24 часа” Павлов и Донев и то ли част от тази война? С какво тези двама собственици на вестници са

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #288
  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #287
  9. Анонимен
    #286

    БОС. Нещо писанията до мадам В не ми е ясно. Тя си е наемничка и работи за пари. В такива хора мморал няма. но не разбирам какво е нейното отношение към случая който се разглежда тук. Ако зад ИКръстева и Прасчо все още стои ДПС е едно, ако вече не стоят е друго. Изобщо кой мъти водата тук. Да оставим двамата други перачи- Грозев и австрийското нещо. Някой яко ги крепи тук. За Бор е ясно- той има лична причина. Шитнаха го от Труд. За мен работата е мътна. Като началото на случая Ал. Петров. Всички

  10. Анонимен
    #285

    Браво, Мадам В!
    А. ДОГАН
    Съзнателно не общувам с теб от последните парламентарни избори (юни 2009 г.). Винаги съм знаел, че не си "моралният стожер" на обществото, за каквато се представяш.
    Доколкото знам, само преди месец беше подновила офертата си да ни бъдеш таен PR. Колегите ми бяха наясно, че и понятие си нямаш от PR стратегии, а с този акт искаш само респектиращо възнаграждение за "добрия тон", който ще имаш в писанията си за нас. Знам, че не си изключение в това отношение. Но не мога да

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.