Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Магистратът", помагал на Брендо, се оказа бивш полицай

МВР шефът анонсира дело за теч на информация преди прокуратурата да е получила данните

41 коментара
Цветан Цветанов и полк. Джузепе Джорджино по време на пресконференцията след акция "Кокаинови крале". Снимка: БГНЕС

По-малко от три часа, след като сам обяви, че предстои пенсиониран висш магистрат да бъде обвинен за изтичане на оперативна информация към Евелин Банев – Брендо през 2008 г., вътрешният министър се самоуточни, че всъщност имал предвид бивш полицай.

"Магистратът, за когото споменах днес, не е пенсиониран служител на съдебната система. Говорим за служител, който е работил в правоохранителната система. Той е имал частична информация за тази операция и затова ще бъде проверено дали той я е изнесъл. В момента той вече е извън правоохранителната система, но има начин да му се потърси отговорност", обясни във вторник Цветанов в Пазарджик, цитиран от агенция "Фокус".

Преди това, поддържайки висок градус на напрежение около огласената преди ден акция "Кокаинови крале", министърът съобщи, че ще подпише писмото до главния прокурор Борис Велчев, което според него ще доведе до привличането към наказателна отговорност на въпросния екслужител за изтичането на информация по международното разследване за наркотрафик срещу Брендо.

Шефът на спецзвеното за борба с организираната престъпност към италианските карабинери полк. Джузепе Джорджино обяви в понеделник, че международна акция срещу наркотрафик, в която е участвала и България, на два пъти е била забавяна през 2007 и 2008 г. заради теч на информация.

Той обясни, че при втория случай цялата информация по разследването на мащабен наркотрафик от Латинска Америка към Европа, за който е заподозрян и Банев, е станала достояние на разследваните лица само два часа след среща между полицаи и магистрати от Италия, България, Испания, Хърватия и Швейцария.

Цветанов пък обяви, че при ареста на Брендо преди две седмици в колата му е открит преведен документ, с който италианците са поискали преди 4 години от българските си колеги той да бъде задържан.

"В процеса на разследването най-тревожното е, че цялата документация, обменяна между партньорите от България, Швейцария, Испания и Италия, беше намерена в колата на Брендо... Лицата, които са участвали в тогавашната работа по случая, би трябвало да дадат смислени обяснения за това как документите са попаднали у Брендо", коментира министърът на вътрешните работи.

Сред магистратите, работили по разследването за пране на 2 милиона евро срещу Банев, което вече е в съдебна фаза, са настоящият заместник-главен прокурор Бойко Найденов, както и Радка Стоянова и Йордан Грамов, които бяха част от спецзвеното към Софийската градска прокуратура. И тримата обаче все още са в системата.

В първото си изявление по темата Цветанов уточни единствено, че става въпрос за човек с дългогодишен опит в магистратурата, но отказа да уточни каква е причината да бъде извън нея в настоящия момент. Докато прокуратурата отказва всякакви коментари по случая, тъй като очаква писмото на Цветанов, "жокерът", който подаде министърът е, че заподозреният магистрат е бил пенсиониран.

"Днес ще подпиша писмо, което ще изпратя до главния прокурор, защото и с него, когато открихме тези документи при задържането на Брендо, се разбрахме до реализацията, която ще правим заедно с представителите от Европол и Италия, да не предприемаме абсолютно никакви действия и затова смятам, че в днешния ден той вече ще бъде информиран за всичко, което е иззето и намерено, и това, което ще може да бъде предприето като действие за правенето на съответната проверка", каза още МВР шефът.

Магистрати коментираха неофициално пред Mediapool, че с разследването срещу Брендо са били ангажирани и служители по линия на Европейската мрежа за съдебно сътрудничество – Евроджъст, но сред тях също няма пенсионирани.

Говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова пък заяви, че данните на МВР, свързани с изтичането на информация и с евентуалния заподозрян за него все още не са пристигнали в държавното обвинение и няма как да се коментира дали предстои извършването на проверка или образуване на дело.

"След разговор между главния прокурор и министъра на вътрешните работи, г-н Велчев очаква да получи наличните данни с които МВР разполага за случилото се през 2008 г., в това число и тези от италианските ни партньори и от претърсването на автомобила на Евелин Банев-Брендо, след което ще бъдат предприети необходимите законосъобразни действия от страна на прокуратурата", се посочва в официално съобщение на прокуратурата, разпратено до ресорните журналисти по-малко от час след лаконичното изказване на Цветанов. По-късно от държавното обвинение уточниха, че въпросните материали вече са при Велчев и той се запознава с тях.

По повод хода на акция "Кокаинови крале" Цветанов обяви още, че един от замесените в схемата за трафик на 40 тона кокаин към Европа, който е бил извън България, е задържан във вторник сутринта на словенско-хърватската граница. Предстои да бъде разгледано искане за предаването му на италианските власти. По думите му освен арестуваните преди ден 30 души, "има няколко лица, които са в страни от Европа, знаем къде са и се очаква да бъдат задържани".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

41 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #41

    смърф софийски Този Брендо сигурно си е ламинирал документа и си го е сложил в рамка като почетна грамота от Интерпол и за това си я пази близко до сърцето...в колата,айде сиктир,то и Доктора така в багажника на бронираната си кола идни снимки за спомен

  2. Анонимен
    #40

    Дози даскал с милиционерска нагласа така и не можа или не иска да разбере, че много магистрати и ченгета работят за престъпниците, а често са контингент на последните.

  3. Анонимен
    #39

    Ей в този форум много поддръжници на този Брендо. Всички плюят против Цветанов, а нито един не казва и думичка против Брендо. Браво бе писачи.

  4. Анонимен
    #38

    Totalen idiot! Maloumnik! Kato mu vidja snimkata i chuja prostotiite, koito govori, izpitvam sram i gadene.... Tezi trimata glupazi - njama nujda da pisha imenata im, sjaksh se nadprevarvat koi ot koi e po-goljam prostak.

  5. Анонимен
    #37

    Всичко звучи - ние това направихме - те не! На мене обаче ми се струва че едни мафиоти се заменят с други - приближени до властта икономически лобита, често с неизвестен предмет на дейност. Ще поживеем ще видим, може би следващият министер ще говори сащото за сегашното управление, може би този или другият другар от сегашното упражление ще бадат осадени- може би.

  6. Анонимен
    #36

    Пропелият е Веско Маринов.За наказание Цв.Цв. да вземе да му наебе жената и ония пак ще се разреве.Пито платено.

  7. Анонимен
    #35

    Този и пълен идиот!!!! Но какво да се прави, той само за магистрати си лае като навит с пружина.

  8. Анонимен
    #34

    Пълен Куку...80% от това което казва ЦЦ подлежи на проверка и доуточняване.Едва ли се е объркал като не е направил разлика между полицай и висш магистрат.Просто е целял за пореден път да хвърли кал върху съда....А най-големите гафове,корупция, невежество,арогатност са в системата на МВР. Но понеже са силова структура с арогантен министър мачкат всички останали ...

  9. Анонимен
    #33

    Джузепе Джорджино обяви в понеделник, че международна акция срещу наркотрафик, в която е участвала и България, на два пъти е била забавяна през 2007 и 2008 г... ТОГАВА НЕ БЕШЕ ЛИ РОДЕНИЯТ в СССР СЕРГЕЙ И НЕГОВИТЕ КОМУНИСТИ ОТ БКП НА ВЛАСТ? Те ви ги мафиотите!

  10. Анонимен
    #32

    ДРУГАРИ ОТ ФОРУМА, ПРЕДОЛАГАМ ЗНАЕТЕ, ЧЕ ВИ Е ДОСТА ПЛИТКО ПИПИТО, особенно КУЛТУРАТА! ДОКАЗВАТЕ ГО ВСЕКИ ДЕН, а и НЕ ПРАВИТЕ НИКАКВА УСЛУГА НА БКП с антиреклама: "вижте ни колко СМЕ прости избирателите на БКП"!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.