Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Медиен собственик в скандален запис за търговия с влияние

Любомир Павлов и Огнян Донев може да се окажат обвиняеми за документни престъпления и пране на пари

89 коментара
Любомир Павлов и Огнян Донев

Скандален запис на разговор на съсобственика на вестниците "Труд", "24 часа" Любомир Павлов публикува в петък в. "Преса", издаван от противниковата медийна група. Във връзка с разследванията срещу него и съдружника му Огнян Донев, в разговора с неизвестно лице Павлов едно към едно обяснява, че ще използва своите медии, за да остане недосегаем от правосъдието.

Той твърди, че знае, че ще му бъде повдигнато обвинение, но бил спокоен за изхода от делото, защото смятал, че нито един прокурор нямало да се осмели да го "закачи".

Който приема поръчки срещу нас, това ще му коства главата, казва медийният магнат в записания разговор, чиято автентичност не е потвърдена.

В. "Преса", издаван от бившия главен редактор на "Труд" Тошо Тошев, не казва как се е сдобил със записа. Самият Любомир Павлов не е направил публични опровержения. Към редакционното приключване на настоящата публикация (18 ч.) Mediapool не получи коментар от Павлов.

Очаква се прокуратурата да повдигне обвинения срещу Павлов и Донев

Междувременно източници от обвинението потвърдиха пред Mediapool, че в началото на седмицата прокуратурата ще повдигне обвинения за документни престъпления и пране на пари срещу съиздателите на вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев в началото на следващата седмицата.

Сблъсъкът на титаните

С публикуването на подслушаните разговори на съиздателя на вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов с неназовано лице, в които Павлов се хвали как "кадрува" по върховете на държавата, войната между двете медийни групировки - едната - "Медийна група България холдинг", издаваща бившите вестници на ВАЦ "Труд" и "24 часа", и втората - "Обединени свободни медии", издаваща най-новия български всекидневник "Преса" и старото списание Тема", влиза в наистина гореща фаза.

Още

Повод за делото станаха три сигнала на съдружниците им Христо Грозев и Карл Хабсбург за финансови сделки, извършени от Павлов и Донев през редица офшорни компании. В сигналите се твърди, че с изпраните пари е финансирана покупката на медийната група от бившия собственик - германската групировка ВАЦ.

Отделно е изпратен и сигнал за овладяването на вестниците от Донев и Павлов за сметка на останалите акционери. Прокуратурата образува дело за пране на пари.

Mediapool потърси за коментар и шефа на Националната следствена служба Бойко Найденов. Той потвърди, че се води дело за прехвърлянето на контрола върху "Медийна група България Холдинг" (от Грозев и Хабсбург към Донев и Павлов), но не знае за съдбата му.

Делото било в Софийската градска прокуратура. Следователят, който е със статут на заместник-главен прокурор, обаче заяви, че никога не се е месил в работата на колегите си и не знае какво правят по отделните дела.

Бойко Найденов заяви, че се е ядосал от прочетеното в "Преса". "Жалко е, че един човек (Любомир Павлов, бел. ред) си мисли, общувайки с управляващите, че може да определя какво ще се случва в прокуратурата. Винаги съм си мислил, че единственият орган, който решава кой ще стане ръководител в съдебната система, е Висшият съдебен съвет. Не мисля обаче, че той може да влияе на мен или на който и да е колега", обясни шефът на следствието.

Бойко Найденов е лично засегнат от изтеклите разговори, тъй като Павлов по негов адрес казва, че той никога няма да стане главен прокурор, ако делото за прехвърлянето на дяловете мине.

"Жалко е, ако всичко това, което този човек (Павлов) казва, е вярно. Той звучи доста убедително. Втората част от записа е доста по-интересна, според мен. Там се обяснява какво ще се случи с промените в Закона за съдебната власт и това наистина се случи. Значи, все пак той има информация", каза Найденов, който е в кръга лица, които наистина се сочат за приемници на Борис Велчев.

Какво съдържа стенограмата от разговора на Павлов с неназовано лице (в. "Преса")

Павлов изразява увереност, че рано или късно разследването ще бъде прекратено, като демонстрира високо самочувствие за силата на своите връзки и заплашва, че, ако все пак това не стане, ще публикува статия, озаглавена "Символ на корупцията в България", а директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов "вече никога няма да стане главен прокурор".

Като пример за своите възможности Павлов се хвали, че е "отрязал главата" на Иван Костов и Георги Първанов.

Той се хвали и с връзките си с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, от когото очаква помощ, тъй като от него зависело "кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде". Павлов очаква помощ и от главния прокурор Борис Велчев.

Павлов твърди, че ГЕРБ са променили Закона за съдебната власт (ЗСВ), за да може сегашният Висш съдебен съвет да избере следващия главен прокурор (както и стана на 7 юни). Премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов щели да обяснят тази промяна в закона с необходимостта от "плавен преход" от единия ръководител към другия.


От разговора се разбира още как да се манипулира разследване срещу Павлов и Огнян Донев с помощта на вътрешния министър.

От разговора става ясно още как бизнесменът използва медиите си, за да манипулира общественото мнение.

Разговорът на Любомир Павлов с неизвестния събеседник:

Любомир Павлов поставя задачи на неизвестния за събиране на информация и документи, които се намират в разпореждане на другата страна по спора.
Първият разговор се е провел след 29 май. По това, че периодически влиза секретарката на Павлов, можем да предположим, че срещата се провежда в кабинета му в Полиграфическия комбинат.

От беседата става ясно, че Павлов се чувства спокоен за изхода на делото защото смята, че нито един прокурор не би се осмелил да подпише обвинителен акт срещу него и Огнян Донев. В същото време Павлов се позовава на помощта, която очаква от главния прокурор Борис Велчев и от вътрешния министър Цветан Цветанов. Пред събеседника си Любомир Павлов изрично заявява, че позицията на шефа на следствието Бойко Найденов в хода на разследването му е коствала шанса да бъде допуснат като кандидат за бъдещ главен прокурор. Като пример за възможността си да влияе на обществено-политическите процеси Павлов съобщава, че негово дело е "отрязването на главата" на Иван Костов, визирайки очевидно разпадането на Синята коалиция.


По-долу предлагаме документални извадки на скандалния разговор:
 

Непознатият (Н): Значи, това за което те търсих.

Любомир Павлов (Л. П.): Да
 
Н: На 29 май е дошло писмо от СГП, с което е одобрен докладът на Александров (зам.-шеф на следствието и директор на Икономически престъпления в НСлС - б.р.) и разрешават привличането ви като обвиняеми на тебе и на Донев.

Л.П.: Какъв доклад на Александров?

Н: За завършената проверка. Значи никой нищо не е казал на Петьо Петров (следователя по делото - б.р.). (Отваря се врата, страничен разговор - б.р.)... Ти ми беше казал, че главният (става дума за главния прокурор Борис Велчев - б.р.) се е разбрал с него (с Петьо Петров) и му е казал да прекрати това нещо.

Л.П.: Петьо Петров не може да прекрати нищо, аз...

Н: Значи, такова нещо няма. Който ти е казвал такова нещо, те лъже.

Л.П.: Какво?

Н: Че Петьо Петров трябва да прекрати това нещо (става дума за разследването - б.р.).

Л.П.: Ами трябва (да прекратят разследването - б.р.) Ако имат грам мозък в главата си, дали сега ще го направят, или не... Това, ако не го направят, ние един ден ще излезем със заглавие на първа страница... "символ на корупцията в България" (не се разбира - б.р.). Затова Бойко Найденов (директор на НСлС) вече никога няма да стане главен прокурор, защото той е началник на Ангел Александров. Който приема поръчки срещу нас, това му коства главата, факт. Те (прокурорите и политиците - б.р.) трябва да го знаят това. Според теб, ти искаш да кажеш, че не го знаят всички?

Н: Значи добре вървят нещата.

Л.П.: Аз си плащам дълговете! И на Иван Костов му пострада главата... (Не се разбира.) Ние отрязахме главата на Иван Костов и на Георги Първанов (в последните седмици "Труд" и "24 часа" направиха масирана кампания срещу Първанов в битката му за лидерския пост в БСП - б.р.)

Н: Това добре, ама в предишния разговор, който водихме с тебе - кой ще стане главен лидер на СДС?

Л.П.: Ти кой искаш да стане?

Н: Не, питам кой ще стане?

Л.П.: Аз мисля, че с това (с отстраняването на Костов - б.р.) се е изчерпал въпросът, мен не ме вълнува. (Шумно става, сяда, говори със секретарката - б.р.).

*** В следващите минути двамата обсъждат друго следствено дело, образувано с постановление на Софийската апелативна прокуратура (вероятно става въпрос за разследването за укриване на данъци при сделки с акции на "Софарма", по което Софийската градска прокуратура също води разследване). В края на тази част от разговора се чува, че Павлов моли събеседника си да се сдобие с копие от документи, които вероятно са в другата страна по делата. Двамата се разбират събеседникът да направи този опит, като Павлов му заявява: "Ти нали имаш опит в тези неща." Дълго време обсъждат коx какви връзки има в градската прокуратура както и причината да бъде върнат първоначалният наблюдаващ прокурор по делото. (Наблюдаващ прокурор за няколко месеца е бил командирован от Пловдивската районна прокуратура, след което се връща първоначалният - Александър Павлов, който вероятно ще постанови Павлов и Донев да бъдат привлечени за обвиняеми - б.р.) Павлов излага хипотезата, че пловдивският прокурор е бил сменен, защото не е бил достатъчно агресивен, и че виновник за връщане на Александър Павлов е Бойко Найденов. След това двамата обсъждат дълго кой би могъл да има влияние върху ръководителя на следствието. "По-важно е да се въздейства на някой в Градска прокуратура", казва Павлов. И добавя, че е по-трудно да се въздейства на Петьо Петров и на неговия шеф Ангел Александров.Павлов обяснява, че само неколцина биха могли да въздействат на шефа на следствието.

Л.П.: С Ангел Александров могат да говорят трима-четирима души. Единият е Ахмед Доган, той няма да се намеси. Вторият (не се чува) и Бойко Найденов. Павлов пита каква друга информация в негова полза може да му намери събеседникът. След което се разбират да се срещнат отново.

Втори разговор, състоял се между неделя, 3 юни, след участието на Любомир Павлов в сутрешния блок на БНТ, където след него в ефир е Маргарита Попова, и вчера.Павлов говори по телефона -отново за Ангел Александров.

Л.П.: Аз действам (информира някого). Дай да видим какво става с разследването. (Уговаря си среща следобед - там ще бъде фактически и Стоян Николов - адвокатът му по сделката с прехвърлянето на 83% от дяловете на Огнян Донев.) Нали каза, че Петьо е човек разумен, разбран.

Н: Тогава защо не общувате с него?

Л.П.: Моята адвокатка общува с него. Той просто трябва да направи определени неща. Например не трябва да прави трета експертиза (става въпрос за подписите по протоколите, които са спорни - б.р.), две експертизи вече са направени, ще станат за посмешище пред целия свят, ако направят трета експертиза. Аз ще му го кажа това на Цецо Цветанов. И той може да го спре.

Н: Но Цецо Цветанов не може да му въздейства на Петьо Петров.

Л.П.: Може, може! А, ти недей така! Нямам никакви съмнения в това! От него (от Цветанов - б.р.) зависи кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде! Знаеш, че сега се избира ВСС. От него зависи съдбата им в професионалния живот. Нали предстои избиране на главен прокурор. Те ще променят закона сега, за да се избере по-рано главният прокурор.

Н: Аз слушам какво казва Маргарита (Попова), че този ВСС не може да избира главен прокурор.

Л.П.: Казва тя (става въпрос за Маргарита Попова - б.р.). Тя е вицепрезидент. От вицепрезидента нищо не зависи... (Звън на телефон.)

Н: Аз не вярвам Бойко и Цветанов да не съгласуват с нея.

Л.П.: Тя не знаеше в неделя за това (за промяната в съдебния закон - б.р.), те не я държат в течение, но те (от ГЕРБ - б.р.) ще си го гласуват в парламента, а на мен още в петък (1 юни - б.р.) ми казаха, че това " ще се случи (приемането на закона, който депутатите гласуваха вчера - б.р). Те искат сегашния ВСС да избере новия главен прокурор.

Н: Аз не вярвам Цветанов да може да влияе на прокуратурата... мисля, че Бойко доста добре ръководи нещата, за да не позволи подобно нещо да се случи.

Л.П.: Ами Бойко и Цецо са еднакви.

Н: Ама от Брюксел толкова много ще ги бият, ако направят подобно нещо.

Л.П.: Ще обяснят, че трябва да има плавен преход и затова трябва да се изтегли по-рано (избора на главен прокурор - б.р.)

Н: Ако не го направят по начина, по който...

Л.П.: Те ще обяснят следното нещо - че трябва да има плавен преход, че ще има три месеца избор. Шест месеца преди да изтече мандатът на сегашния, се избира новият. Както в САЩ - избира се президент, но не застъпва в деня на изборите, а минава време.

Н: Добре, щом така говорите, сигурно имате нещо предвид, нали тук си говорим реално аз и ти.

Л.П.: Аз си говоря с Цветан Цветанов. Ей сега ще дойде (обяснява нещо за Цветанов - б.р.) Мерси за информацията (която събеседникът му е донесъл - б.р.) Сега ще погледна. (Изпраща го - б.р.)

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

89 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #89

    Ако този разговор е верен, това ще се окаже най- голямата наглост през последните 25 години

  2. Анонимен
    #88

    "Любомир Павлов и Огнян Донев може да се окажат обвиняеми за документни престъпления и пране на пари" Музика за ушите на малкото останали честни медии в България. Справедливостта трябва да възтържествува в тази ситуация! Изобличените от разговора да отговарят за думите си!

  3. Анонимен
    #87

    А така, да ми изкарат на Пъпката кирливите ризи, че да го види всъщност цяла България какво представлява, а какво се показва пред народа, че е - двама съвършено различни човека. Къде е прокуратурата след този запис?

  4. Анонимен
    #86

    БОС. Продължавам да питам защо освен в този сайт, в нито един популярен сайт или вестник (с изк. на Преса) тази новина отсъства???? Толкова ли силни двамата че никой не смее да я спомене?

  5. Анонимен
    #85

    абе павлов си е мошеник

  6. news
    #84

    Gen. Augusto Pinochet, какво не ти става ясно, бе човече? Съвсем ясно става, как се "сготвят" политици и се манипулира общественото мнение така, че да си изберем мутри и милиционери да ни управляват.Освен това, става напълно ясно, че делата срещу такива, като Любо Пъпката и Донев се затлачват не толкова от съда, а още от следствието и прокуратуратурата, и се покровителстват от най-високо място. Така властта държи в ръцете си медиите, а те услужливо унищожават нейните опоненти и я хвалят до забрава (виж Бареков) - с две думи, манипулират "матриала". Сега стана ли ясно?

  7. Анонимен
    #83

    Gen. Augusto Pinochet: Ако дойда на власт, нито ченгето Тошо Тошев ще пише, нито тези двамата авери ще са собственици на медии, нито пък Велчев ще е главен прокурор. Какво ни занимавате с тази статия и какво мнение искате да си съставим от "не се чува", (......) , бел. от р. , Н: .....????1111####. Догадки, предположения, този казал, онзи помислил...Не се подигравайте с нас. Намерете точни факти.

  8. Анонимен
    #82

    oчаква се прокуратурата да повдигне обвинения срещу павлов и донев - ще се радвам много

  9. Анонимен
    #81

    Личи си че т.н. неизвестен е прокурор или следовател. Сигурно той е пропуснатото име на кандидат за ГП, от 3-та. Затова е даден като неизвестен. Целта на записа е явно Цв Цв т.е. Правит-о. Задача за Тошо Т. от най-високо ниво. Инфото е събрано и изтича за броени дни

  10. emma
    #80

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.