Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Медиите са ”разкрили” престъпления, колкото целия контролен апарат на държавата

Борис Велчев отчете ”необратимо” подобрение в работата на прокуратурата

19 коментара
сн. БГНЕС

През 2011 година медиите са ”разкрили” почти равен брой престъпления с целия контролен апарат на държавата, заяви в четвъртък главният прокурор Борис Велчев по време на представянето на годишния доклад на държавното обвинение пред депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси. Това е последният доклад, който Велчев представя пред Народното събрание, защото мандатът му изтича през февруари следващата година.

Лошата работа на контролните органи в централната и местната власт се превърна в център на дискусията в комисията. Депутатите не оспориха и тезата на главния прокурор, че за последните 4 години е направен ”необратим” напредък в работата на държавното обвинение.

Борис Велчев започна представянето на доклада със статистика, която показва натоварване на прокурорите на ръба на ”биологичните възможности”. Всеки магистрат от системата е работил през година по 230 преписки, 180 досъдебни производства, прекратил е 50 с изтекла давност и се е явил на 150 съдебни заседания. През 2011 година има 50 000 осъдени и 1200 оправдани, отчете Велчев.

Той обобщи, че за периода 2007-2011 година има четворно увеличение на окончателно осъдените за участие в организирани престъпни групи, шест пъти са се увеличили признатите за виновни за данъчни престъпления, а наказаните за злоупотреби с европейски средства са близо 200 на фона на нито един през 2007 година. Върнатите от съда за доразследване дела са намалели от 10.4% през 2007 година до 5.6 на сто през миналата.

През 2011 година е създаден национален регистър на хората с две или повече висящи дела. Главният прокурор заяви, че само за година броят на тези лица е намалял с 35 процента.

”Това показва, че в прокуратурата е направила, вярвам, необратим напредък”, заяви Борис Велчев.

Главният прокурор призна, че прокуратурата не може да отчете напредък единствено по работата срещу корупционните престъпления. Пред депутатите той обясни този факт с остарелия Наказателен кодекс и недостатъчната ефективност на контролните органи в държавата. В подкрепа на тезата си той заяви, че 70-те контролни органи в държавата са изпратили общо 1676 доклада до прокуратурата за миналата година. Това е с близо 100 повече от предходната година, но по тях са образувани едва 170 дела, което е по-малко от 2010 година. Той сравни тези данни с общо 1563 случая, в които държавното обвинение се е самосезирало по материали в медиите.

”През 2011 година медиите са ”разкрили” точно толкова престъпления, колкото всички контролни органи в страната”, коментира образно Велчев.

”Държавната машина се върти безсмислено. Единственото нещо, което се извършва е да се прехвърля топката”, коментира Екатерина Михайлова (ДСБ). Борис Велчев се съгласи с нейното изказване.

Пред депутатите той лансира ”еретичната” идея за въвеждането на провокацията към подкуп за метод за борба с корупция, което бе подминато без коментар от народните представители. Велчев предупреди още, че спецсъдът и спецпрокуратурата скоро могат да бъдат блокирани от маловажни дела, което може да попречи на двете институции да се концентрират върху наистина сложните казуси.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

19 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #19

    Не знае кои са знаковите дела ама знае как се назначават прокурорски попощнички например.... че нали много са ни натоварени милите ни прокурори.

  2. Анонимен
    #18

    Контролната система в България е така направена, че само имитира някаква дейност и служи на управляващите (в качеството си на репресивен орган), независимо кои са те. Така е било и ще бъде.

  3. Анонимен
    #17

    Боре, ти си главният. Ти назначаваш, ти увоняваш,,,, ако искаш или имаш кураж за това. Ти отговаряш за прокурорите. Заради лакейниченето на подчинените ти се губи една от институциите в държавата. Заради яловата ти работа ТИ имаш принос за новия български израз: "...а бе то държава НЯМА..."

  4. Анонимен
    #16

    В сравнение с предшествениците си Велчев е направо цвете. Цвете, цвете ама само за мирисане става, за нищо друго не става. Поне не е луд казват хората, че прeдишните двама бяха и луди и мариoнетки. Този е само мариoнетка, мариoнетката на Гоце и Боце. Колкото за работата, за работа не го търсете. Нали има журналисти те да работят.

  5. emma
    #15

    Ами изберете някой журналист за Главен,като са толкова ефективни медиите!Смешници,жалки!

  6. Анонимен
    #14

    Прокуратурата не е "държавно обвинение". Прокурорът само поддържа обвинението и представлява обвинението. Четете дебелите книги! Този който обвинява е следователят.

  7. Анонимен
    #13

    Очакваше ли някои нещо повече от този прокурор назначен от Гоце Първанов

  8. Анонимен
    #12

    ГОЛЯМ ПАЛЯЧО тоя на снимката

  9. Анонимен
    #11

    Лаф, който чух от прокурор и се разпространява в прокурорските среди: Татарчев показа какъв трябва да е главният прокурор. Филчев показа какъв не трябва да е главният прокурор. Велчев показа, че може и без главен прокурор. :)

  10. Анонимен
    #10

    BRADIASALIAT PRESTANI DA TRESKAS GLUPOSTI VREMETO TI IZTECE IZA TIA 7 GODINI NISTO NE SI SVARSIL

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.