Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Местният добив на газ поема 25-30 % от потреблението догодина

20 коментара
Местният добив на газ поема 25-30 % от потреблението догодина

До края на следващата година местният добив на природен газ в България ще се увеличи до 25-30 на сто от общото потребление на страната, съобщи пред журналисти в неделя министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Това ще стане с включването на газовото находище “Девенци”, което до края на октомври 2012 г. ще получи от Министерския съвет концесия за добив.

 

Така към вадените сега от находищата на британската “Мелроуз Рисорсиз” край Варна количества синьо гориво ще се прибавят и тези от “Девенци” край Ловеч. Находището ще се разработва от компанията “Дайрект Петролеум”, която е собственост на американската “Трансатлантик”.

 

Прогнозируемите обеми са до 10 млрд куб. м, като кандидатът за концесията за концесията за добив е консервативен в прогнозите си, каза Добрев. Той не пожела да се ангажира с конкретни количества газ от това находище, които може да се присъединят към потреблението още то следващата година, но посочи, че окачва да това да стане в средата на 2013 г. или края на следващата година.

 

По думите му така страната ни ще си осигури с 30-40 процента по-ниски цени от тези на вносния руския газ. Надали обаче това ще се отрази върху цените на суровината за вътрешния пазар, тъй като доставчикът “Булгаргаз” е в тежко финансово състояние след натиска върху ръста на цените му през настоящата година и недовзетия приход от 240 млн. лв. от определените му по-ниски тарифи.

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма очаква през 2015 г. да станат ясни и първите резултати от проучването на терена “Хан Аспарух” в дълбоките води на Черно море, което ще се прави от консорциум между френската “Тотал”, испанската “Репсол” и австрийската ОМВ. Година по-късно трябва да стане ясна и ситуацията в съседния блок “Терес”, за който обаче наскоро бе обявена процедурата за избор на компания, която да търси и проучва територията за природен газ.

 

В процес на съдебни битки е процедурата за търсене и проучване в дълбоките води на Черно море край Силистар, която бе спечелена от компанията “Ледербел”.

 

Още две разрешителни за търсене и проучване на нефт и газ в Северна България предстои да получи и ирландската “Моезия”, която този месец получи правото да изследва терените "Блок 1-10 Ботево" (обл. Враца и Монтана), "Блок 1-5 Деветаки" (обл. Ловеч, Плевен и Габрово), "Блок 1-7 Търнак" (обл. Плевен и Враца) и "Блок 1-9 Мизия". Предстои да се дадат разрешителни и за блоковете "1-8 Алтимир” и "1-6 Пелово”, стана ясно от думите на Добрев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

20 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #20

    Както е тръгнало, скоро Булгаристан ще се превърне в нетен износител на газ, петрол и кюмюр! Тогава защо се бъхтим да строим интерконекторни връзки с Турция, Гърция и Румъния, а? Защо ГОЦЕ ходи до Азербайджан и отстрелваше овни в братски Туркменистан, а? Какви бяха тези дивотии да нстроим в Бургас (Варна) нерминали за втечнен газ от Катар, а тенкери с компресиран газ да порят Черно море, а?

  2. Анонимен
    #19

    Мненията на привържениците на ГЕРБ във форума се отличават с рядко, дори за България, скудоумие и инфантилност. Това би могло да се очаква, при отчитане на мотивите им да станат привърженици на именно такава партия. Освен това при тях се наблюдават рецидиви от колкото и да е странно, комунистическите времена. като пример ще посоча възгласа "Слава на Добрев, млад но достоен министър", на № 15. Спомням си, че като бях ученик, ни караха да викаме подобни неща за другаря Живков, докато ни махаше от мавзолея.

  3. Анонимен
    #18

    Концесия, значи България ще купува газа, добит на българска територия. Интересно е на каква цена. Оечвидно е, че ако бяха защитени българските интереси, тази цена щеше да е ниска и министърчето нямаше да пропусне да се похвали. А то мълчи. Което означава, че най-изгодното в случая е вероятно самата комисионна.

  4. Анонимен
    #17

    Примката на руснаците ще бъде дублирана от американска примка, за всеки случай.

  5. Анонимен
    #16

    Аз лично бих посъветвал Д.Добрев да спи с памперси, защото очевидно сънува мокри сънища.

  6. Анонимен
    #15

    Най сетне една добра вест. Най сетне ще се разхлаби примката на руснаците и цената на газа ще падне с много. Сега вече освен магистрали ще газифицираме и цялата страна. Стига вече смрад на кюмюр и мазут през зимата. Слава на Добрев, млад но достоен министър

  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #14
  8. rotos
    #13
  9. Анонимен
    #12

    До № 6. "Концесионния договор-НА МАСАТА! Ето откъде ще дойдат пари за 100%, повтарям, 100% увеличение на пенсиите и заплатите!!!" Наивно е! И океан от газ да имаме, пак цената му ще расте и пак заплатите и пенсиите ще са ниски. Така е при глобализацията. Транснационалните компании влизат където си искат и започват да печелят от (да ограбват) туземците. Така е с конвенционалния газ, така ще бъде и с шистовия, и с петрола (ако се намери), и със златото.

  10. Анонимен
    #11

    Твърденията на Д.Добрев са пълни глупости.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.