Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Мине ли правителство на БСП и ДПС, то става практически "несваляемо"

"Политико-експертният" кабинет може да падне единствено при пробив отвътре

156 коментара
Мине ли правителство на БСП и ДПС, то става практически "несваляемо"

Ако БСП и ДПС, с подкрепата на "отсъстващите" депутати от "Атака", успеят да прокарат планирания "политико-експертен кабинет"на Пламен Орешарски, той може да се окаже практически неспособен да падне от власт, освен ако сам не реши да подаде оставка или не бъде "предаден" от свои. Тази хипотеза изглежда невероятна на фона на очевидно нестабилното и абсурдно мнозинство, което се кани да прави правителството.

БСП и ДПС имат общо 120 депутати при нужда от 121. "Атака" с нейните 23-ма избраници на думи е против каквото и да е правителство, но от демонстрираната в при избора на парламентарен председател "уйдурма" (по думите на Бойко Борисов) се разбра как ще се осигурява математическо мнозинство – хората на Волен Сидеров няма да участват в гласуването и така ще смъкват общия брой на гласовете, необходими за прокарване на правителство или негови решения. По този начин 97-те гласа "против" на ГЕРБ винаги ще са по-малко от 120-те на БСП и ДПС.

Според член 89, алинея 1 от Конституцията, една пета от депутатите могат да поискат вот на недоверие на Министерския съвет, а предложението е прието, "когато за него са гласували повече от половината народни представители".

"Текстът е императивен и означава само едно – за да бъде свалено правителството от другите две партии, те трябва да съберат 121 гласа, тъй като основният закон изисква абсолютно мнозинство – 50% плюс един. ГЕРБ и "Атака" няма да имат такова мнозинство, понеже според волята на българските граждани те имат сумарно 120 народни представители"", коментираха неофициално членове на Конституционния съд пред Mediapool.

 

Единственият начин да се свали такова правителство, което има точно 120 души зад гърба си в парламента е, то да реши само, че не иска да управлява повече. За това има два варианта. Единият е ако поне един депутат от БСП или ДПС подкрепи евентуален вот на недоверие, поискан от ГЕРБ и подкрепен реално от "Атака".

 

Другият ход, предвиден в Конституцията, е по член 112, ал. 1. Тогава Министерският съвет може да поиска Народното събрание да му гласува доверие по цялостната политика, по програмата или по конкретен повод. "Решението се приема с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители", гласи конституционния текст. В този случай не е необходимо гласувалите да бъдат точно 121, ситуацията може да се отиграе с по-нисък кворум. "За да се случи това, обаче, отново управляващите трябва да свалят кворума, защото ГЕРБ и "Атака" няма как да се размножат – имат точно половината от 240 депутати", разясниха конституционалисти пред Mediapool.

 

Подобна ситуация изглежда все по-вероятна, след като първоначалните слухове, че "Атака" на практика ще подкрепят БСП и ДПС с "отсъствието си" от пленарна зала, се потвърдиха. Демонстрация как ще протичат гласуванията в парламента новоизбраните депутати в 42-то Народно събрание направиха във вторник при избирането на техен председател.

 

Волен Сидеров се обяви против всички и групата му в парламента, която се състои от 23 -ма депутати, не се регистрира в пленарна зала, макар те да бяха там. По този начин Сидеров свали кворума, което помогна гласовете на ДПС и БСП, които са сумарно 120, да са повече от половината в залата.

 

На същия принцип трябва да се избере и правителство, твърдят парламентаристи пред Mediapool.

 

Ако Сидеров след месеци реши да подкрепи искан от ГЕРБ вот на недоверие, той няма как да мине, ако мнозинството, което на практика ще бъде една втора от всички депутати, не пожелае това.

 

Има и още по-абсурдни хипотези – в даден момент БСП и ДПС да решат да свалят правителството си, но ГЕРБ да им прави напук и да прегрупира силите си с "Атака" и да блокира другите две партии.

 

Игра с кворума, блокирани решения и поименни проверки

 

Предположенията са, че бъдещият програмен кабинет на Пламен Орешарски ще управлява най-много една година и на европейските избори през 2014 г. ще се проведат и нови предсрочни избори за парламент. Това, че правителството ще бъде практически "несваляемо" чрез вот на недоверие от опозицията, няма да го направи по-стабилно, тъй като ще зависи от абсолютната мобилизация и синхрон между БСП, ДПС и "Атака", което е трудно постижима задача.

 

Парламентаристи със стаж още отсега прогнозират проблеми с кворума при откриването на самите пленарни заседания на НС.

 

Според чл. 81, ал. 1 от Конституцията, Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители.

 

Този текст вече създаваше проблеми на ГЕРБ, докато управляваха със 117 депутати, подкрепяни негласно от "Атака", а после от РЗС. Бившите управляващи успяваха за малко да съберат 121 депутати за откриване на заседанията, след което и те поддържаха изкуствено нисък кворум, за по-лесно прокарване на решения.

 

В настоящия състав на парламента, когато БСП и ДПС ще трябва да разчитат на "Атака" и ГЕРБ, които също да се регистрират в началото на работния ден.

 

"По този начин бъдещите управляващите ще станат доста уязвими, понеже цял мандат ни повтаряха, че грижата за кворума е на управляващите, не на опозицията. Сега ще ги оставим сами да се грижат за него, да видим как ще разчитат на Волен Сидеров, за да им започне заседанието", коментираха депутати от ГЕРБ.

 

"Няма как да не прилагаме същите хватки като тях, все пак те ни научиха – искане на поименна проверка, напускане на пленарна зала – ще им бъде доста трудно", допълват новите опозиционери от ГЕРБ пред Mediapool.

От доскоро управляващата партия не пропускат да отбележат също, че няма да влязат в пленарна зала при гласуване на правителството. "Заседанието не може да започне без кворум от 121 души, ако "Атака" влязат те ще легитимират кабинет на БСП и ДПС и Сидеров няма да може да се оправдава", обясняват от ГЕРБ. 

Парламентаристите не изключват и блокирането на някои решения. "Ако Волен Сидеров се заинати на някое решение и групата му гласува с ГЕРБ, на практика няма как да го приемем", признават от БСП.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

156 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #156
  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #155
  3. Анонимен
    #154

    То и на Бойко беше несваляемо ама падна.
    Не знам какво толкова драматизират - оттук натам всеки премиер ще трябва да се съобразява с обществото , а не с партийната си програма.
    Сега да седнат и да се разберат кой какви компромиси може да направи в името на общото благо и да бачкат. Както ние бачкаме за да изхранваме семейства без да ни питат дали харесваме работата си, шефа си , заплатата си, колегите си.
    Били в патова ситуация - ами ние всеки ден сме в такава. Защо само на нас трябва да ни е

  4. Анонимен
    #153

    138: По време на правителството на Бойко Борисов неговия финансов гений не престана да се изживява като д-р Менгеле и да си прави социално-икономически експерименти с населението на България. В резултат на това, неговия брой слезе под 7 милиона като средното годишно намаление достигна удвоени стойности в сравнение със средното намаление през годините от 1990 до 2008 г., включително. Сега вече няма значение точно какво правителство ще предложи Борисов. Важното е, че в предизборната кампания през 2009 г. той излъга българите, като скри от участие в нея спуснатия му отвън Симеон Дянков, след което му предостави пълна и безконтролна власт.

  5. Анонимен
    #152

    до 145-уникален си със формулировката .....Да живее демокрацията ,сътворена след 11 май 2013 г !

  6. Анонимен
    #151

    До 147. Никъде не виждам самохвалство за правописа си. Това, което е сигурно, е, че няма как да прецените дали е "грамотно" или не. Няма как. Точно както е невъзможно да разберете защо ГЕРБ и БСП са едно и също нещо. Впрочем и четирите избрани от вас партии в парламента са едно и също нещо. Обаче и това няма как да разберете. Не се тревожете! Общо взето и това няма значение.

  7. Анонимен
    #150

    Ха честито на целокупния български добитък! Като не щеш мира на ГЕРБ, на ти секирата на тройната коалиция!

  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #149
  9. dr.petroff
    #148

    Изглежда правят сметките без пъдар.Есента на нашето недоволство ще премине в зимата на техния провал.Уверен съм,че горския ще дойде тогава.

  10. Анонимен
    #147

    До 144 На твърдението Ви, че ГЕРБ е същото като БСП , не виждам никакво потвърждение в очите на Сергей /за малкия Серго, става въпрос/. На самохвалството ви, че много грамотно пишете на български език, отговарям че това е чудесно постижение за четвъртокласник.Отличен.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.