Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Министерството на земеделието ужили държавата с 3.5 млн. лв.

Близки до управляващите взеха изгодно дюните в Несебър и пуснаха багерите

92 коментара
Багери подготвят за строеж дюните край Несебър

Държавата е загубила най-малко 3.5 млн. лв. от неизгодна сделка на Министерството на земеделието в края на годината. Става въпрос за продажбата на 29 дка пясъчни дюни край Несебър, включени в държавния горски фонд, които са продадени на цена под данъчна оценка от ведомството на Мирослав Найденов, а след това мълниеносно препродадени на шест пъти по-висока цена. На всичкото отгоре имотът се намира в защитената зона на "Натура 2000“ и е един от малкото останали незастроени дюни в района на Несебър. Последният купувач обаче се оказва фирма, свързана с управляващите, и като коледен подарък бързо получава разрешително за строеж на новия ваканционен комплекс в навечерието на светлия празник. Между Коледа и Нова година багерите нахлуват и започват подготовката на терена за  строителство.

Това е поредното безобразие на завземане на малкото останали незастроени пясъчни дюни по Черноморието, като за разлика от тройната коалиция, която правеше неизгодни заменки на имотите, сега министър Мирослав Найденов не се свени да продава директно на цена по-ниска дори от данъчната им оценка и то на защитени територии.

Очевидно управляващите са се надявали случаят да остане скрит и да не се разбере затова всичко е направено набързо в навечерието на празниците. За поредната далавера сигнализира природозащитникът Тома Белев, а сайтът "Бивол“ изкара скандалните сделки от имотния регистър.

Да врътнеш няколко милиона

Незастроеният терен от близо 29 дка се намира в местността "Кокала“ близо до Несебър. Имотът е част от дюните в защитената зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата "Натура 2000“, каза екологът Радостина Ценова пред Нова телевизия.

Имотът е държавен, включен в държавния горски фонд. На 27 ноември 2012 г. Министерството на земеделието го продава на Димитър Петров за 581 212 лв, което е 20 лв./кв.м. Цената е по-ниска от данъчната оценка на имота – от 50 лв./кв.м, пише сайтът "Бивол“. Според него община Несебър дори е приела наредба, съгласно която никой не може да продава имоти под данъчна оценка. Правилото обаче не важи за този терен, защото е държавен, а не общински.

Ден по-късно - 28 ноември 2012 г. имотът е препродаден на шест пъти по висока цена за над 4 млн. лв., става ясно от имотния регистър. Така на практика държавата е ощетена с 3.5 млн. лева. Новият собственик е фирмата "Сле Груп“ ООД, зад която стои несебърският бос Чавдар Александров, показва справка в Търговския регистър.

На ход са багерите

В изключително кратки срокове, за по-малко от месец, фирмата вади разрешително за строеж от община Несебър. То е издадено в последния работен ден преди коледните празници. Върху терена ще се строи комплекс от двуетажни жилищни сгради.

Няма нарушение, всичко е законно, има и положително становище от екоинспекцията в Бургас, заяви главният архитект на Несебър Валентин Димов пред Нова телевизия.

Така в дните между Коледа и Нова година влизат багерите, които в момента заравняват дюните и подготвят терена за строеж, показа Нова телевизия.

Дните са почивни и регионалната структура на ДНСК в Бургас в момента нищо не може да направи. Още в първия работен ден на новата година - на 2 януари държавните инспектори обещават да проверят разрешителното за строеж. До тогава заличаването на дюните ще продължи.

Дюни или гора

Въпреки че ясно се вижда, че това са пясъци, а не гора, държавните органи продължават да обясняват, че това не са дюни, а гора и територията не е защитена.

Теренът е пясъчни дюни попада на първа линия на морето, защото отстои на 100 метра от брега, където по закон строителството върху дюни е забранено, посочи Тома Белев.

Дюните са включени в екомрежата "Натура 2000“ и са защитена територия, така че разрушаването им е престъпление по силата на Наказателния кодекс, каза екологът Радостина Ценова пред Нова телевизия. Освен това по силата на Закона за Черноморското крайбрежие е забранено всякакво строителство върху дюните, дори и временни постройки, допълни тя.

Директорът на бургаската екоинспекция (РИОСВ – Бургас) Бойчо Георгиев обаче отрича това да са дюни. “Това място никога не е било категоризирано като дюни. Нека който твърди, че са, да го докаже. Мястото е урбанизирано с устройствен план още през 2007 г., тогава има направен доклад за оценка за съвместимост с “Натура 2000″ и има положително решение, имат и разрешение за строеж”, коментира Георгиев пред OFFNews.

Същото твърди и главният архитект на Несебър Валентин Димов. "Това не са пясъчни дюни“, каза той по Нова телевизия.

Фактът, че въпросният терен не е категоризиран като дюни не дава категорична гаранция, че това не са пясъчни дюни. Например при случая “Камчийски пясъци” преди няколко години голям парцел дюни край морето бе заменен като десета категория земеделска земя, която е най-неплодороднатаисъответно най-евтината. Заменката беше първия и засега единствен случай на заличаване на защитена територия в България. Защитената местност “Камчийски пясъци” бе премахната с решение на Върховния административен съд по искане на новия собственик на терена – фирма “Рийс интернешънъл”. Така забраните за строителство в района отпаднаха.

Кой стои зад "Сле Груп“

"Сле Груп“  е основана през 2008 г. като първоначално нейни собственици са сегашните и управители Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов и старозагорецът Евгени Господинов. От първите букви на малките им имена идва и името на фирмата. Малко след основаването Господинов продава дела си на Стоянов. През 2011 г. Стоянов и Богданов продават дяловете си на регистрирания в Холандия "АМСТ Холдинг“. Той се представлява от адвоката Станислав Касъров, става ясно от документите в Търговския регистър.

Последният финансовият отчет на дружеството за 2011 г. показва, че бизнесът на "Сле груп“ се развива успешно. Дружеството строи и продава няколко ваканционни имота, като е реализирало продажби за над 2.3 млн. лв. и е получило аванси за над 9 млн. лв. Купувачите са основно от Русия, Великобритания и Германия. Финансово е приключило 2011 година с печалба от 834 хил. лв., като с част от нея е покрита загубата от 119 хил. лв. за 2010 г. Одиторът е отбелязал, че не е получил достатъчно доказателства за налични 3.4 млн. лв. в брой по сметки на компанията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

92 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #92

    ujilena e bg.i bg.narod ujileni sme nie glupavite koito varvame na lajite na boiko i zezo zwaka te ni takovat i kradat a nie im se radvame i vashischavame tap narod slaba darjava bg.tova e istinata drugarite komunjagite kato boiko zezo zazeva debelata grosna fidosieva i dr.takiva ot bkp sega v gerb no pak si ostavate prosti i mirlsivi nischo tsche stanahte milioneri a nie naroda vse osche po bedni

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #91
  3. Анонимен
    #90

    Каквото и да говорите,Найденов отново ще излезе сух.Този мишеморко е толкова мазен,че от където и да го пипнеш все ще се изплъзне.Каквото и да правите,за него няма норми,няма морал, той е един селски тарикат.

  4. Анонимен
    #89

    Да чуем името на "независимия оценител", може ли ? Важно е , защото тези измекяри също участват в играта ? Утре може да говидим за кандидат за пост ?...

  5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #88
  6. Анонимен
    #87

    Най-забележителното е, че тази власт чупи всички рекорди по популизъм, търсейки как да угоди на всякакви потенциални избиратели, но в случая с пържолките и кюфтенцата за кученцата насъсква срещу себе си тъкмо масата от народа, която определя живота си като кучешки. Самозабравянето им едва ли ще бъде забравено в оставащите до изборите месеци. Засега керванът на властта си върви. Лаят предстои.

  7. Анонимен
    #86

    Площта е в Натура 2000. А ако беше чиста работатата им нямаше да тръгнат да заравняват точно на празници. Просто тия крадци са се сношили с ония крадци. Весели празници на всички нормални хора. Платените драскачи да го д.у.хат, независимо от коя партия са.

  8. Анонимен
    #85

    Тук някои го беше казал - по страшното от комунизма е това което остава след комунизма. Няма разлика между БСП и ГЕРБ и Гражданите там някакви си, защото всички са накацани от комуняги. Няма за кого да гласуваш. Аз съм гласувал с краката си преди шест години.Ще кажете - а ти къде си.Мъчих с повече от 15 години.Правих,струвах - няма управия. Тук за 5 години стъпих на краката си. Естествено мъчно ми е за България, интересувам се, но надежда всяка тука оставете - няма начин да бъде по-добро.Ние сме заразени дълбоко от комунизма.Комунистите са навсякъде, както и да се правят на демократи. Това е истината

  9. Анонимен
    #84

    До Медиапул и всички плюещи! Гледахте ли пресконференцията на М. Найденов. Въпросните 29 декара са урбанизирана територия, с възможност за застрояване. Решението за това, да се включат в ПУП и да е възможно застрояване е взето 2007г.На власт беше Тройната Коалиция. Тогава, ако беше загрижен за природата трябваше да алармира и възрази съгласно закона г-н Тома Белев, а не 5 години по-късно. Къде бяхте тогава г-н Белев? Какво Ви затвори очите тогава и ги отвори сега, на 31.12.2012 г. Моля, Медиапул да отразят отговорите и фактите, които изнесе М. Найденов на пресконференцията във връзка със случая

  10. Анонимен
    #83

    Народа прост,живота тежък,скучен,живот със главна буква за едни и поменуване за други!Това е ДЕМОКРАЦИЯТА-джунгла в която оцеляват най-арогантните,най-безочливите хора без сянка от морал,защото по принцип това е същостта на демокрацията.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.