Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Министри готови да разгледат бързо искането за нов лифт и ски писти в Банско

Кметът внесе в МОСВ проект за промяна в режима на застрояване на парк "Пирин"

49 коментара
Министри готови да разгледат бързо искането за нов лифт и ски писти в Банско

Кметът на Банско Георги Икономов, бивш депутат от ГЕРБ, е внесъл в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) проект за промяна на плана на управление на Национален парк "Пирин", който да позволи изграждането на втори кабинков лифт и разширяване на ски пистите. Това съобщиха във вторник от ековедомството, а по-късно от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма казаха, че Икономов се е срещнал с министър Делян Добрев и му е представил исканията на бизнеса и гражданите на курортния град за строителство на нови съоръжения и ски писти.

Община Банско иска да се промени зоната за туризъм в парка, която сега обхваща съществуващите ски зони над Банско и Добринище. Това ще позволи да се изготвят проекти за развитие на тези ски зони, посочват от МОСВ и допълват , че внесените сега предложения за промяна на плана за управление на парка не съдържат конкретни инвестиционни обекти. От икономическото ведомство обясниха, че общината предлага да отпадне забраната за строителство и водоползване върху част от територията на парка.

Исканията на общината се очаква да бъдат разгледани от Висшия експертен екологичен съвет ((ВЕЕС) към министъра на околната среда и водите през първата половина на февруари. Предложените промени в режимите на защита на парка ще бъдат публикувани за обществен достъп на интернет страниците на МОСВ и на Дирекция Национален парк "Пирин” най-малко 20 дни преди обсъждането във ВЕЕС.

Ако съветът одобри исканията, то промяната на плана на управление на парк "Пирин" трябва да бъде приета и от Министерския съвет, а след това конкретните инвестиционни намерения за разширяване на ски зоните да бъдат подложени на екооценка и Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) , включително и Оценка за съвместимост с НАТУРА зоната "Пирин”. Това от своя страна налага публично обсъждане на проектите за нови ски писти и лифтове.

"Трябва да се намери начин Банско да се развива. Ако това не стане, ще дойде време, в което туристите ще намаляват", коментира във в вторник сутринта министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той даде за пример дългите опашки от чакащи пред лифтовете.

По-късно Добрев получи от Георги Икономов копие от проект за изменение на плана за управление на национален парк "Пирин" и мотивите към него. По думите на министъра промените биха съдействали за подпомагане на гражданите и бизнеса в региона. На утрешното заседание на Министерския съвет Добрев ще запознае колегите си с направеното до момента за разрешаване на изграждането на нови ски съоръжения в Пирин, посочиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

На заседание на правителството през декември премиерът Бойко Борисов получи от кмета на Банско подписка за доизграждане на ски зоната в курорта. Тогава премиерът се ангажира въпросът да бъде разгледан и оторизира Делян Добрев да координира действията за това.

Преди Нова година пък местните жители блокираха пътя към туристическия град с искане за бързо решаване на проблема. В протестите се включиха председателят на парламента Цецка Цачева, вътрешният министър Цветан Цветанов, както и депутатът от региона Любен Татарски, който е председател на парламентарната комисия по регионална политика.

Протестите спряха след като министър Цветанов обеща на недоволните още на първото заседание на правителството през 2013 г. въпросът да бъде разгледан. Това обаче не се случи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

49 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #49

    Явно много хора са на хранилка при Цеко Минета.

  2. поп Грую
    #48

    В района има много термални източници и идеални условия за целогодишен балнеолачебен туризъм ,в съчетание с активен планински туризъм във все още не обезлесения Пирин. В тозислучай ще се създават наистина и целогодишни работни места не само за келнери,камериерки и готвачи но и по-високоплатените работни места за лекари ,сестри ,рехабилитатори . И сега в района на Гоце Делчев в Огняново е един от най-посещаваните места за балнеолечение на болести на двигателно-опорния апарат ,а излетите из Западните

  3. поп Грую
    #47

    " То се е имало да нема акъл у управници ,ама такова немане никога не е имало " Изказване на Вуте от Биримирци след като гледа "протести" против управляващите на входа на Банско,подкрепени с хора и ръченици от самите управници.

  4. поп Грую
    #46

    Само човек сигурен в размера на рушветите ,ще напусне депутатското си място и ще стане градски кмет,с ограничен бюджет.
    А простотията и лакомията на т.н."инвеститори" (по същество нагли и прости перачи )са изпонастроили почти цялото протежение от изхода на "превала" да разклона за Разлог.Там има хотели ,които нямат и няма да имат нито един посетител,защото нямат достъп до съществуващите писти в Пирин. Затова трябва да се изсече цял Пирин и вместо с гори да обрасте със лифтове,та да се понапълнят

  5. Анонимен
    #45

    То се бива корупция сред герберите, ама то вече не се трае. Ако беше сделка от тройната коялиция, щяха вече да са дали министрите и кмета на прокурор. то се бива селяндурщина, ама вече се оляха.

  6. Анонимен
    #44

    До 33: ВЪН ОЛИГАРХИЧНО-ЧЕРНИЯ, МУТРО - ДЕСАРСКИ РЕКЕТ ОТ БЪЛГАРИЯ !

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #43
  8. Анонимен
    #42

    Мандата свършва,колкото може повече да се открадне,след това няма

  9. Анонимен
    #41

    Изобщо не са "бансканлии", а мутри, които ще досъсипят планината и за истинските банскалии ще остане едно нищо - една пустиня. Трябва пак да се вдигаме на протести.

  10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #40

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.