Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Министър Първанова очаква хепиенд на СРС- скандала

Не е имало саботаж с отверката, просто машината не работела

152 коментара
Церемония по предаване на властта от Цветан Цветанов на новоназначения служебен министър Петя Първанова на 13 март. Сн. БГНЕС

Министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Петя Първанова омаловажи оповестените преди ден разкрития на прокуратурата за фрапиращи нарушения и липса на контрол при подслушването. Трябва да бъдем абсолютно коректни. Никой не е доказал, че нещо се е случило. Събират се доказателства както за това, че е извършено престъпление, така и за възможността то да не е извършено, заяви Първанова във вторник вечерта пред бТВ.

Тя допусна оневиняване на сегашните четирима разследвани служители на подчинената ѝ служба СДОТО, а от коментарите ѝ стана ясно, че въобще не вижда вина на предшественика си Цветан Цветанов.

Първанова се солидаризира с Цветанов, че няма как ръководителят на МВР да контролира всички служители в структурите на ведомството.

"В МВР работят 53 хил. души, почтени професионалисти, а тук става дума само за едно наказателно производство, образувано по анонимен сигнал. Всички други служители заслужават уважение”, заяви тя часове след като и главният прокурор Сотир Цацаров напомни, че законът задължава вътрешния министър да контролира подслушването.

Първанова заяви, че е разпоредила пълно съдействие на проверката в МВР, а по време на самата проверка не е била информирана от прокуратурата, че има пречки или че има нужда да бъдат отстранявани някакви други пречки. Така тя коментира разкритията за началника на отдел в СДОТО Радко Димитров, който е разследван за престъпление срещу правосъдието, заради умишлен опит да саботира прокурорската проверка, изтривайки записи от мобилната техника за подслушване.

Има информация, която по категоричен начин доказва, че не е било саботаж, а просто машината нещо не е работела, заяви вътрешният министър Първанова по повод унищожените записи, които назначени от прокуратурата експерти сега ще се опитат да възстановят.

Според констатациите на прокуратурата, веднага след като разбрал за внесения от Станишев сигнал, Радко Димитров зарязал празнуването на 50-ия си рожден ден с колеги и умишлено се заел да отвори с отверка мобилната техника на подслушваческия автомобил, но след като не намерил харддиск, се обадил късно вечерта на фирмата - производител на техниката, поискал парола за достъп и така на сутринта успял да влезе в системата и да изтрие цялата налична информация.

Според министър Петя Първанова едва в края на разследването ще се разбере дали колегите ѝ от СДОТО са извършили престъпление или става дума само за нарушения по служба. От думите ѝ се разбра, че според нея няма престъпление.

 

"Процедурни нарушения не означава извършено престъпление. В рамките на наказателно производство ще се установява какво не е наред, какво трябва да се допълни", каза бившата подчинена на Цветанов в отговор на въпроса оптимист ли е за изхода на наказателното производство. Тя разчита, че то ще доведе до "един желан от мене край – добър край".

 

"Наказателното производство е образувано по прокурорска препоръка, то събира данни и обстоятелства и се надявам в края му да няма данни за извършено престъпление”, заяви министърът.

Първанова дори очаква "препоръките от проверката" и ще създаде работна група, която да идентифицира там, където са "пропуските, какво може да се направи да се направи, за да се преодолее този недостатък".

За твърденията на Цветанов, че не е давал заповеди, тя каза, че процедурата по закон е ясна, съдът разрешава, а преди да стигне до министъра минава през множество подписи. "Подписът на министъра е този, който технически отразява, че стартира процедурата", каза тя.

Първанова убедено заяви, че в мандата на служебния кабинет не е имало нерегламентирано подслушване. "Естествено, че не се е случвало, аз ви гарантирам. Има контрол, аз познавам колегите, аз вярвам на колегите", заяви тя пред бТВ. Преди ден Цветанов изрази на глас подозренията си, че той и Бойко Борисов са подслушвани след като излязоха от управлението.

Първанова заяви, че е разписала вече СРС-та "колкото е било нужно” и не знае дали са повече от тези одобрени от предшественика ѝ Цветан Цветанов.

Първанова не даде допълнителни подробности за разговора ѝ с главния прокурор Сотир Цацаров след обявяването на резултатите по сигнала за незаконно подслушване. Тя обаче поясни, че основните известни факти са за пропуски във вътрешната нормативна уредба за контрол в ползването на специални разузнавателни средства.

Служебният министър каза, че не се чувала с предшественика си Цветанов от 13 март, когато започна мандатът на служебния кабинет.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

152 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #152

    Бонев от коневръза да не се обажда, че греховете му са безброй, а Иван Костов нямаше време да се занимава с него.Мизерник.

  2. Анонимен
    #151

    Тая, дето толкова плака и целува Цветанов, когато се "разделяха" в МВР, още ли не е уволнена от Райков???

  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #150
  4. Анонимен
    #149

    148 , ти от теменужки ли искаш да бъка ? ГЕРБ са вече с над 40% подкрепа , може би !!!

  5. Анонимен
    #148

    Тука бъка отплатени коментари на гербаджии. Толкова ли са изпаднали, че трябва да плащат, за да ги харесват?

  6. Анонимен
    #147

    Цацаров задържа топката , знаейки че онова кречетало Илиана Йотова ще оплюе България за щяло и нещяло в Европарламента.......... Диктатура !!! Полицейска държава !!! Купени избори !!! Бля - бля .... Сган Позитановска !!

  7. Анонимен
    #146

    Гербаджиите, не плюйте Цацаров преждевременно.

  8. Анонимен
    #145

    Защо тази министърка на вътрешните работи не иска да приема никакви исокопоставени чуждестранни деегации по линия на МВР, които искат да се срещнат с нея в България? Знаят ли за това служебния премиер и президента?

  9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #144
  10. Анонимен
    #143

    ДЕМОКРАТ Ако имате нужда от добра адвокатка по бракоразводни дела, горещо ви препоръчвам Жана Д'Арк. http://advokatibg.eu/bg/Адвокати/Варна/13836-Антоанета Денева Колева

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.