Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Мирослав Найденов обвинен за корупция, принуда и служебна злоупотреба

Образувано още през 2009 г., делото се бавело заради свидетели и натиск

294 коментара
Мирослав Найденов обвинен за корупция, принуда и служебна злоупотреба

Бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов е привлечен като обвиняем за корупция, принуда и злоупотреба със служебно положение. Наложена му е парична гаранция от 10 хил. лева. Той ще бъде разследван по досъдебното производство, образувано още през ноември 2009 г., което допреди ден се водеше срещу неизвестен извършител, става ясно от информация, публикувана на сайта на държавното обвинение във вторник.

Новината буквално взриви предизборния пейзаж. ГЕРБ обвини БСП, че използва прокуратурата за политически цели, прокуратурата се оплете в обяснения как сигнали, тиражирани публично от три години и половина, внезапно са намерили потвърждението си сега, а Мирослав Найденов – един от ключовите ресурсни министри на ГЕРБ, отпадна от изборните листи.

Разследването, започнало месеци след като ГЕРБ идва на власт, е било срещу неизвестни лица от МЗХ, които влезли в престъпен сговор, за да извършват измами с европари. Поне такава е била информацията, подадена от ДАНС. По тази причина делото е образувано от спецзвеното за борба със злоупотреби със средства на ЕС, оглавявано от зам.-градския прокурор Божидар Джамбазов.

Всъщност престъпленията, за които сега е обвинен Найденов, са извършени след като е даден ход на въпросното дело. Засега обаче доказателства за престъпния сговор между неизвестни извършители няма и други обвинения не са повдигнати.

Според обясненията на Джамбазов причината за забавянето била, че свидетели, уличаващи Найденов, се отказали от показанията си и прокуратурата трябвало да търси друг вариант, за да потвърди тезата си.

Освен това през последната седмица станало ясно, че в Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП) незнайно защо "отлежавал" сигнал срещу бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева и наблюдаващия прокурор по разследването Красимир Тренчев. Именно за този сигнал Софийската градска прокуратура (СГП) твърди, че е изпратен от наследника на Илиева Светослав Симеонов по принуда от Найденов. Целта била да се окаже натиск върху свидетелката и обвинителя.

Найденов се обяви за жертва на поръчка

В предварително подготвено писмо до медиите Мирослав Найденов заяви, че му е "повдигнато обвинение по дело, което е отлежавало 3 години и половина в изчакване на подходящия момент, но за мен това е възможност да изчистя името си и да посоча поръчителите".

Като "поръчител" той сочи бившата шефка на Калина Илиева, уволнена от него преди две години и осъдена впоследствие за използване на фалшива диплома. Найденов информира още, че след разговор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов доброволно се отказва да бъде издиган за депутат на предстоящите избори.

Въпросното дело излезе наяве месец след като правителството "Борисов" подаде оставка и седмица, след като шефът на Младежкото обединение на БСП Явор Гечев зададе няколко въпроса на главния прокурор Сотир Цацаров – дали срещу Найденов има сигнал от ДАНС за негово участие в престъпна банда за търговия с влияние, корупция и злоупотреба с евросредства и защо той не е обвинен.

В първата си реакция на отправеното питане прокуратурата съобщи, че подобно разследване действително се води в СГП, но срещу неизвестен извършител. По неофициална информация по делото не се е работело особено.

Цацаров разпореди проверка, резултати от която се очакваше да бъдат изнесени тази седмица. Вместо това прокуратурата съобщи, че Найденов вече е обвиняем, за което настояха на няколко пъти от левицата, изчислявайки само преди ден, че ексминистърът е нанесъл щети на държавния бюджет за поне 30 млн. евро.

Трите обвинения

Найденов е обвинен по общо три пункта. Първо, че през октомври 2010 г. е обещал подкуп от 200 000 лв. на на тогавашния шеф на ДФ "Земеделие" Светослав Симеонов, за да подпише платежни нареждания за неправомерно възстановяване на ДДС на дружествата "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.".

Найденов ще отговаря още за това, че на 2 ноември 2010 г. в София е принудил Симеонов да подпише предварително изготвен сигнал до ексшефа на Инспектората към ВКП Малена Филипова за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от Калина Илиева. Както и че злоупотребил в власт, като принудил Симеонов да подаде сигнал срещу прокурор Красимир Тренчев от СГП.

Според третото обвинение, през март 2010 г. той използвал служебното си положение, "за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на "ЧЕХ – Йосиф Новосад" ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за "Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.", обявена от ДФ "Земеделие" по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г."

Натиск върху свидетели и разкрития в последния момент

"По делото има един проблем, който ми стана ясен миналата седмица след разговор с г-н Борислав Сарафов, зам.-главния прокурор... Оказва се, че примерно тази преписка (за сигнала срещу Илиева и Тренчев – бел.ред.), която е била в Инспектората на ВКП – чак сега е открито, че има такава преписка. Просто по нея... може би трябва да попитате инспектората защо не се е работело... И в момента са установени тези данни от наблюдаващия прокурор за оказан натиск към онзи период по отношение на г-н Тренчев", опита се да изясни сложната хронология на разследването Джамбазов.

Помолен да поясни в какво точно се е изразявал натискът и какво е трябвало да установява инспекторатът, зам.-градският обвинител добави, че "става въпрос най-грубо казано за оказан натиск по отношение на бившия шеф на ДФ "Земеделие" и посредством този сигнал и по отношение на наблюдаващия прокурор, като явно целта е била наблюдаващият прокурор да се отведе и да не работи по това дело, защото по това дело е работено доста активно към онзи момент".

Джамбазов категорично отрече неочаквано бързият развой на делото през последната седмица да има нещо общо с публичните проява на младия социалист Гечев или с предизборната кампания. Забавянето на разследването от 2009 г. насам се дължи единствено на променливите свидетелски показания, уточни той.

"В края на 2010 г. са събрани доказателства, но вследствие вероятно на този натиск част от свидетелите, които са давали показания, са преценили, че не могат да твърдят нещата, които първоначално са били казани. Така че се е наложило прокуратурата да търси други начини, за да докаже своята теза... Това е наложило да се търсят други варианти, защото не може да се разчита, съгласете се, на показания само на свидетели, които веднъж са заявили едно, а впоследствие казват, че не биха потвърдили тези свои показания", каза още шефът на прокурорското спецзвено за борба с измамите с евросредства.

Той не пожела да коментира съдържанието на първоначалния сигнал на ДАНС, въз основа на който е образувано делото през 2009 г. Посочи единствено, че по него са използвани специални разузнавателни средства.

На директен въпрос дали уличаващите доказателства срещу Найденов са открити едва през последната седмица, Джамбазов заяви: "Не е така! Значи, вижте, едно разследване се води на базата на определена информация. За да повдигнем обвинение трябва да са налице достатъчно данни... От миналата седмица например е известно данните за сигнала, който е бил в Инспектората на ВКП... Другите е било необходимо да бъдат събрани доказателства, за да могат да се избегне капанът, който залагат свидетели, които веднъж дават едни показания, друг път дават други показания. Т.е. било е необходимо да се съберат и други доказателства..."

РЗС през декември 2010 г. разкрива схемата "пари срещу покровителство"

Интересно е, че данните за злоупотреби, по които е образувано досъдебното производство, са широко известни и през последните три години и половина са били съобщавани и от РЗС (докато Яне Янев беше опозиция на ГЕРБ), и от СДС.

На пресконференция на 3 декември 2010 г. лидерът на РЗС Яне Янев за първи път говори за връзките на Мирослав Найденов с фирмата "ЧЕХ-Йосиф Новосад". Тогава РЗС обявиха, че при оперативна разработка на ДАНС срещу шестима шефове и експерти от ДФ "Земеделие" за изнудване на кандидати за евросредства да минават през определени консултантски компании, за да им бъдат одобрени проектите, бил прихванат разговор с участието на Найденов.

Той искал да се включи в схема по модела "пари срещу покровителство", но пречка за това била Илиева. В нейно отсъствието била пусната фалшифицирана обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за социално слаби за 17 млн. лв. със завишени по нареждане на Найденов неколкократно финансови и икономически критерии и без обособени позиции.

Целта била конкурсът да се спечели от конкретно определената великотърновска фирма "ЧЕХ – Йосиф Новосад" ООД. Върналата се от командировка Калина Илиева обаче спряла обявлението на поръчката, която по-късно била спечелена от други фирми.

РЗС твърдяха, че разполагат с данни, според които шефът ДФЗ Светослав Симеонов, назначен на мястото на излязлата в отпуск по майчинство Илиева, е получил от Мирослав Найденов предложение за подкуп в размер на 200 000 лв., ако бъде изплатено ДДС на фирмите по тази обществена поръчка.

Информацията била подадена лично до премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов от специалните служби. За случая са били известени зам.-главният прокурор Бойко Найденов, както и ОЛАФ в Брюксел. Светослав Симеонов е дал показания пред следователи и прокурор срещу министър Найденов и те също са приобщени към досъдебното производство.

Бойко Борисов е "привикал" Мирослав Найденов и Светослав Симеонов и им е "разяснил", че на него в този момент скандали в земеделието не му трябват – да си раздават каквито щат пари, но това да не става обществено достояние, твърдяха от РЗС още преди три години.

СДС през март 2011: Има чудовищни данни за корупция в МЗХ

През 2011 г. СДС обявиха публично, че разполагат с "чудовищни" данни за корупция в земеделското министерството, които засягат пряко Мирослав Найденов. На пресконференция от партията цитираха писмо на Светослав Симеонов до Калина Илиева.

В него Симеонов казваше: "Многократно съм получавал обаждания от кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на проекти на тези, както и на други консултантски фирми, като голяма част от тези проекти са били с проблеми и неотговарящи на правилата на програмата".

Това писмо е писано, когато Симеонов е бил зам.-шеф на Държавен фонд "Земеделие". Малко след това той става шеф на фонда без конкурс, а този ход беше коментиран като опит за успокояване на духовете. Същата кореспонденция бе показана публично и от БСП миналата седмица.

Найденов: Не се притеснявам от доносите на Калина Илиева

"Вчера (понеделник – бел.ред.), в 15.00 часа, получих призовка за разпит в качеството ми на обвиняем. Реших да не се възползвам от правото си да се явя след 3 дни и за това се явявам незабавно днес в Софийска градска прокуратура по доносите, които Калина Илиева години наред разнасяше по различни инстанции и политически партии", посочва Мирослав Найденов в писмото си до медиите, разпространено буквално минути след съобщението за повдигнатите му обвинения.

"Още веднъж заявявам категорично, че не се притеснявам нито от Калина Илиева, нито от СРС-тата, с които е била окичена, нито от твърденията на други лица, свързани с това дело, които са склонявани да свидетелстват срещу мен", се казва в изявлението на Найденов пред агенция Фокус, използвана ексклузивно от бившия министър и при други случаи, когато е бил обвиняван за злоупотреби.

Той смята, че атаките срещу него са продиктувани от желанието на БСП да се върне на власт, добавяйки, че "за съжаление", очевидно социалистите "са прибрали тази измамница (Илиева – бел.ред.) в своите редици".

"Вчера разговарях с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и го уведомих, че се отказвам от номинациите на партийните организации за предизборните листи на ГЕРБ. Той прие решението ми като единственото правилно. Не искам да се възползвам от бъдещ депутатски имунитет, тъй като желанието ми е за бързо и честно приключване на това досъдебно производство", обявява още Найденов.

Той уверява и, че до завършването на разследването няма да говори публично, "за да не преча на следствието".

ГЕРБ: БСП използва прокуратурата предизборно

БСП използва прокуратурата за политически цели, обявиха от ГЕРБ и изразиха надежда, че разследването ще е обективно.

"Свидетели сме на безпрецедентен политически натиск от страна на БСП върху редица институции в държавата. За всички е ясно, че от "Позитано" 20 се опитват да вкарат прокуратурата в предизборната битка. Използваме случая за пореден път да призовем всички партии да спрат да използват българските институции в предизборната надпревара", казват бившите управляващи.

Те препоръчаха на БСП да проявят същата активност, което бе проявена за Найденов и за министрите и скандалите на кабинета "Станишев“. Изброени поименно са Румен Овчаров, Емилия Масларова, Корнелия Нинова, Асен Гагаузов, Петър Мутафчиев, "Цанков камък", "Водното огледало", случая "Хохегер" и ремонта на социалния център в Стара Загора.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

294 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #294

    БНТ, снимката на статията Ви не е обективно издържана. Колкото до съдържанието - ако в България са останали достатъчно хора с поне малко разум (визирам тези които служат за контраст на псевдо-грамотните протестиращи тайфи), БСП няма да види власт. От друга страна, това е опасно, защото те все повече ще се озлобяват, което ще води до още по фанатични нападки и то най-вече към стабилността. Към момента, социалистите могат да бъдат оприличени на едно разглезено дете, което изпада в бяс , когато нещо

  2. Анонимен
    #293

    Новата Масларова

  3. Анонимен
    #292

    Няма да му се размине. Ясен е и прокурорът дето го е прикривал по поръчение на Боко Тиквата. Да знаете, че това е само началото на големия скандал

  4. Анонимен
    #291

    В крайна сметка на Миро ще му се размине. Ще го повъртят известно време из коридорите и ще установят, че няма данни за извършено престъпление (или за повдигане на обвинение). В най-тежката фаза този фарс може да стигне до съда, където ще оправдаят M., поради недостатъчно доказателства. Да не забравяме кой е Цацата...Размахването на лопатата все още нищо не означава, докато схемите за укротяване на селяшкия гняв са ясни дори на първолаците.

  5. Анонимен
    #290

    За въпросния “Миро” да не се заблуждаваме, нито е отрязан, нито ще му се случи случка. Щом делото е замазано вече трета година, то от него няма да излезе нищо. Вече се разбра, че свидетели се отказват от показанията си, имало е достатъчно време да се унищожат и писмените доказателства. Пропагандна шумотевица, точно да убеди драгия зрител, че за бойковчетата няма чадър. Да, ама не, па и ние не ядем доматите с колците…

  6. Анонимен
    #289

    За малко да се сбъдне мечтата на мафията - България да е кочина, пълна с щастливи прасета и кокошки.

  7. Анонимен
    #288

    Калинката винаги е червена.Няма спор по това.Колко се присмиваха от БСП с тази женица -Калинка, а сега си я прибраха и нищо не говорат за фалшивата й диплома. Много замирисахте бе другари.За Вас тези избори са на живот и смърт и вие сте готови на всичко.Знаем го това и няма този път да ви мине номера.

  8. Анонимен
    #287

    Найденов , човекът който създаде стандартите на сиренето,млякото,каимата,разкри дупенцата,със закон забрани водата в пилетата,разкри всички мръсни хранителни делавери,даде здравословна храна на децата ни ,Който беше трън в очите на всички мръсни СПЕКУЛАНТИ и ОТРОВИТЕЛИ на българската нация за последните 20 години,едва ли има министар ,който е направил толкова много, всичката тази мръсотия е очквана да се изсипе срещу него . Eйй другари , Герб работеха , строиха има кой да оцени това , поне 2,5 милиона избиратели ще имат ГЕРБ на 12/05 .

  9. Анонимен
    #286

    Ако е истина всичко,а не скалъпена работа от БСП-ДПС,този нека да не види бял свят! Но кога ще видим Румен Петков и Румен Овчаров с повдигнати обвинения?!? Кога ще видим Ахмед Доган с повдигнати обвинения?!? Явно всичко отново мирише на скалъпена история с цел печелене на гласоподаватели! Поредния цирк,в който отново имат пръст ДПС-БСП!!!

  10. Анонимен
    #285

    ГЕРБ е най- извратената, популистка и крадлива партия. Вижте ги сама: Боко, Цоко, Фидосова, Монката, първият министър даден на прокурор... Да продължавам ли?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.