Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Москва даде знак, че спирането на АЕЦ "Белене" може и да не е дружеско

И без скандала около ядрения проект, никой не бил обещавал газови отстъпки за България, твърдят руски издания

203 коментара
Москва даде знак, че спирането на АЕЦ "Белене" може и да не е дружеско

В преговорите с България Русия ще настоява да се изпълнят договорните задължения по АЕЦ "Белене", заяви пред журналисти в четвъртък руският министър на енергетиката Сергей Шматко, ден преди срещата с българския му колега Делян Добрев, който трябва да съобщи за отказа на страната ни от ядрения проект и да преговаря за "дружеското" му прекратяване, без Русия да ни съди.

"Своите решения и предложения ще формулираме, изхождайки от стриктното спазване на всички задължения на страните по съществуващите документи", каза Шматко по повод предстоящите в петък преговори с българската страна за АЕЦ "Белене".

В сряда правителството реши да прекрати ядрения проект, а ден по-късно това бе одобрено от парламента.

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че на преговорите в Москва министърът на икономиката ще настоява и за намаляване на цената на природния газ, сравнявайки как в Германия той струва 330 долара, а у нас – 600 долара за 1000 куб. м.

Според руското издание "Комерсант" обаче "Газпром" не смята да прави отстъпки на България.

След изявлението на Шматко вече не е сигурно дали Добрев ще успее в мисията за "дружеското прекратяване" на проекта "Белене" без съд, въпреки увереността на българския министър в това.

Шматко: Имаме ясна юридическа база на отношенията си

"По принцип нашата позиция е следната: имаме ясна юридическа база на взаимоотношенията със съответната упълномощена българска структура за строежа на АЕЦ "Белене". Отдавна се работи по това, поръчано ни е и е произведено оборудване за тази централа", каза Шматко.

Според руското издание "Ведомости" Русия няма да се откаже от съдебните си претенции към България, посочвайки иска на изпълнителя на проекта "Атомстройекспорт", заведен срещу НЕК за 58 млн. евро за поръчано, изработено и неплатено оборудване за АЕЦ "Белене". Според думите на Борисов от сряда страната ни ще плати всички дължими още около 140 млн. евро за реактора, който ще е напълно готов през април. Откъде НЕК ще вземе парите да се разплати с руснаците не е ясно.

"Газпром" не възнамерява да прави отстъпки от цената на газовите доставки за България. Това са заявили източници от компанията, цитирани от руския в. "Комерсант".

Изданието напомня неприятната за Русия новина, че след близо 5 години тежки преговори, Русия губи проект на стойност 6.3 млрд. евро за изграждане на АЕЦ "Белене", започната още през 1980-те години. Сега вместо атомна централа България иска да прави газова централа, а ненужният ядрен реактор да продаде или монтира в старата АЕЦ "Козлодуй". При това София, отказвайки се от втори крупен проект с Москва (след петролопровода "Бургас – Александруполис"), на всичкото отгоре са надява да получи по-евтин руски газ, пише "Комерсант" в статия под заглавие ""Росатом" изгуби България".

Отстъпки на България за газа не били давани

Източници на изданието уверяват, че и без скандала около "Белене", отстъпки на България никой не е обещавал.

Както съобщи Борисов, на площадката на АЕЦ "Белене" ще се изгради газова централа. За нея все още нищо не е известно, но според някои източници съоръжението или ще е на "Газпром" или руската компания ще гарантира доставките на газ за него. Така Путин щял да преглътне по-леко отказа от ядрения проект

"Комерсант" обаче извежда друг акцент. Централата ще може да работи както с газ от бъдещия газпоровод "Южен поток" (проект на "Газпром"), така и от "Набуко" (проект на ЕС), заяви премиерът Борисов, давайки да се разбере, че България има какво да извади на Русия, пише руското издание. Освен това, допълва "Комерсант", Борисов се опита да постави условия на Москва, искайки от Путин доставки на газ без посредници и отстъпки от сегашните цени.

Руският монополист "Газпром" отказа да коментира плановете на България за нова газова централа, но източници на "Комерсант" в компанията казват, че "никой не е гарантирал отстъпки от цената на газа за новия проект“.

Един от източниците на изданието напомня, че АЕЦ "Белене“ беше един от приоритетните проекти на Русия в България, "с който бяха обвързани доставки и други неща", а сега "хем няма доставки, хем - давайте отстъпки за газа“.

Още повече, че през декември 2011 г. България се отказа от още един голям проект с Русия – за строежа на нефтопровода "Бургас – Александруполис", пише руското издание.

В същото време България е един от ключовите партньори на "Газпром“ в проекта "Южен поток“, чието изграждане трябва да започне в края на годината. Тръбата трябва да излезе от Черно море именно в България. Но дори за това съдействие "Газпром“ не е обещавал на България отстъпки, тъй като "тя и без това ще печели от транзита на газа“.

Делян Добрев: Напрежение в Москва не очаквам

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев обаче демонстрира спокойствие преди визитата в Москва – първата му зад граница въобще, след като бе избран на поста само преди седмица. Вероятно се чувства уверен след проведения в понеделник телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с Владимир Путин, в който Борисов е съобщил за отказа от "Белене", а освен това е настоял за по-евтини цени на газа.

“Напрежение в Москва не очаквам, настроенията там се надявам да се уталожат. Не искаме да политизираме проекта. Руснаците имат аргументи да искат неустойки от нас. Ние също имаме аргументи, за да им обясним, че не е нужно да плащаме. Причините за отказа ни от втора АЕЦ са три - не успяхме да го диверсифицираме, не можахме да намерим финансиране и да намерим стратегически инвеститор”, обясни министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев в четвъртък сутринта пред ТВ7, преди да замине за Москва.

"На мястото на АЕЦ “Белене можем да построим газова централа, но държавата е добре да не се обвързва, по-добре е това да бъде частна централа. Продаваме площадката на “Белене”. Една нова газова централа ще бъде добре икономически осмислена. Последният ни конектор с Турция, който ни беше най-важен, се очаква да ни донесе газ до Белене", коментира Делян Добрев.

"Имаме по-добра алтернатива от това да печелим осем процента за "Южен поток", както беше планирано. Няма да бъде трудно да говорим по темата, няма да влизаме в пререкание за това. Трудната тема е “Белене” и цената на газа. “Газпром” си иска парите, трудно ще договорим по-ниска цена. Тази отстъпка от газа е 100 млн. долара”, надява се министър Добрев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

203 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #203

    До 199 А на теб какно ти пука дали го мяхат или не. Някакви доводи имаш ли? А що се отнася до това, че не ти пука дали е "дружеско", значи си т ъ п, защото иначе щеше да си наясно, че недружеското решение в икономиката засяга най-вече обикновените граждани, а не "умниците", взели решението. Но ти може би не си от обикновените граждани, а от дебелите вратлета.

  2. Анонимен
    #202

    До 202 Едната част не работят - мутри, а на другата им плащат.

  3. Анонимен
    #201

    Много гербер из форума бе, на работа ходят ли, или им плащат на ред.

  4. Анонимен
    #200

    Стягайте дупенцата, гербери, това е само началото на войната на руската мечка с българското каракачанче. Като се имат предвид и калабалъка дълбоководни руски червеи тука, няма да ви е хич лесно. Знайте, че това може да е началото на края ви. Но... това е единствения правилен път за България!

  5. Анонимен
    #199

    Дреме ми, че няма да е "дружеско"! Нали го спират - това ми е важно...

  6. doctus
    #198

    нямат пари

  7. Анонимен
    #197

    Явно ПОСРЕДНИЦИТЕ в закупуването на газ от Русия плащат не само на ДКЕВР, политици и държавни чиновници но и на форумни драскачи след като никой не взема отношение по същността на въпроса за ЦЕНАТА НА ГАЗА В БЪЛГАРИЯ И ЗАЩО ТЯ Е 2 ПЪТИ ПО ВИСОКА ОТ ГЕРМАНИЯ. Иначе може да продължите да си чешете крастата по форумите и ще продължат да ви скубят и за ГАЗ, ТОК, ВОДА, БЕНЗИН, ДИЗЕЛ и т.н.

  8. Анонимен
    #196

    Уважаемият форум да направи анализ на сричането на съпруга на Юлка - Роско на националния ни празник 3 март 2012 г. Та този смехурко е знаел за Белене още тогава и затова не спомена Русия!!! На позналите времето - честито?

  9. Анонимен
    #195

    Рекет по руски,няма да мине .

  10. Анонимен
    #194

    бившиот резидент Праванов сига най много ши квичи

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.