Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

МО ще прекрати договора си със собственика на гръмналите складове

5 коментара

Военното министерство ще прекрати договора с "Берета трейдинг" и ще поиска неустойки за неизпълнението му, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов в петък.

Той уточни, че фирмата е унищожила доста по-малко боеприпаси от количеството, което е трябвало да утилизира. Все още обаче не е ясно за какво обезщетение ще претендира държавата и дали ще има правни аргументи да го получи.

По думите на Ангелов всички изисквания и клаузи на договора между МО и "Берета трейдинг" са спазени.

Според него не е работа на българската армия да утилизира боеприпаси. Не е ясно обаче защо Ангелов не е направил нищо до момента, за да освободи ведомството от това задължение, а дори вкара разчети за утилизацията в плана за развитието на въоръжените сили.

"Берета трейдинг" от своя страна съобщи преди ден, че инцидентът е причинен от грешка на служител, предхождана от гаф на военното министерство. От фирмата съобщиха, че МО е доставило в гръмналите складове боеприпаси, които не са били описани в протоколите и са се различавали от договорените. Именно при обработката на подобен боеприпас се е стигнало до първата експлозия.

"Берета трейдинг" обясни, че до това се е стигнало, тъй като предаването на боеприпасите ставало само в присъствието на комисия от представители на ведомството без служители на фирмата. По-късно от МО обявиха обаче, че всички боеприпаси, дадени на фирмата, били приети от комисия, в която е участвал представителят ѝ Васил Трифонов и неговият подпис фигурира върху приемо-предавателните протоколи.

В петък от фирмата отново реагираха, като този път обявиха, че Трифонов е подписал протокола в качеството си на "получател", а не като "член" на комисията. Представителят на фирмата не е бил допускан в поделението, тъй като никой външен няма достъп до техническия район при товаренето на боеприпасите съгласно заповед на министъра.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. СС
    #5

    Ако е нормален договор /съгласно ЗЗД/, и МО го пракрати, то самото министерство трябва да плаща неустойките, а не т да търси такива. Друг е въпроса кой ще плаща за пропуснатите ползи от земеделските земи, дето сега търсят снаряди в тях. И кой ще плаща на военна полиция и сапйорите за изчистване на терена.

  2. Анонимен
    #4

    Не се съмнявайте - договорът нарочно ще бъде прекратен по юридически некомпетентен начин, така щото фирмата да може да осъди МО и да си прибере парите, които биха й платили иначе. -

  3. Анонимен
    #3

    Дядката се прави на ощипан - държавата трябва да приеме такива закони и наредби, че да се гарантира безопасността на хората. Така че трябва в тези правила трябва да фигурира проверка на технологията за утилизация, преди да се дават лицензи за това. Не може единствено фирмите да си самозаписват и самоконтролират оръжейните технологии. Така че Аню, като член на правителството и министър чиято техника се утилизита, е трябвало да предложиш промяна в процедурата за даване на лицензи.

  4. Анонимен
    #2

    Всички си траят, защото идват избори и трябват пари за партийната каса, ще се избира нов главен прокурор, ще се назначава нов шеф на отбраната, а и фирмата също ще си трае.

  5. Анонимен
    #1

    Тиквата, Цецко и дедо Аню са виновни. Те е трябвало да променят законите така, че да се гарантира безопасността на хората. Главният прокурор обаче си трае и ще си трае до последно, въпреки че има убийство на трима души и маса щети. Няма и виновни за убийствата в Бисер. ГАТИ СКАПАНАТА ДЪРЖАВА!!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.