Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Набуко" преговоря за разширяването си с акционери от "Шах Дениз"

Борисов пак поиска българо-турската газова връзка да стане част от газопровода и да се построи с европейски пари

18 коментара
След срещата комитетът "Набуко" прие декларация за подкрепа на газопровода.

Участници в консорциума, разработващ каспийското газово находище "Шах Дениз", разговарят с компанията за строежа на газопровода "Набуко" за включването им в изграждането на първия тръбопровод за доставка на азерски газ в Европа. Това съобщи австрийският министър на икономиката и енергетиката Райнхолд Митерленер в понеделник след среща във Виена на комитет на енергийните министри на страните, през чиято територия ще минава тръбата, и акционерите в проекта.

 

В дискусията от българска страна, освен министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, се включи и премиерът Бойко Борисов. Участвал е и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщиха от "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл".

 

"Водят се много конкретни разговори (с акционери в "Шах Дениз")", каза Митерленер, цитиран от Ройтерс, след разговорите за съдбата на "Набуко Запад", който в края на юни бе посочен като една от предпочитаните опции за пренос на газ от Азербайджан през Грузия, Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия за Европа.

 

Така проектът остана да се състезава за суровината от "Шах Дениз" с Транс-адриатическия газопровод(ТАП), който трябва да свърже гръцкия град Солун с южноиталианския Бриндизи, минавайки през Албания. Решението за избрания маршрут ще бъде взето до средата на следващата година.

 

След срещата във Виена е била подписана декларация на министрите за подкрепа на "Набуко" и потенциалното присъединяване на членове на консорциума "Шах Дениз” към международна компания "Набуко” с цел разширяване основата на проекта, информираха и от българската правителствена пресслужба.

 

В документа се посочва, че ще се търси печелившо и за двете страни споразумение, което да позволи и на двата проекта да бъдат продължени.

 

От съобщението става ясно още, че премиерът Бойко Борисов е поставил пред комисията "Набуко" исканията на българската страна в "Набуко" да се интегрира газовата връзка между мрежите на България и Турция.

 

Още бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков повдигна въпросът този интерконектор да стане част от "Набуко", вместо да се изграждат тръба до тръба на едно и също място и с отпуснатите 200 млн. евро за "Набуко" от европейския възстановителен фонд да се финансира строежът на българо-турското съоръжение.

 

"Ако искате нашият проект - интерконекторна връзка между България и Турция да бъде част от първи етап „Набуко”, Комитетът може да подкрепи финансово страната ни, ако обаче не се ангажирате, тя ще бъде построена само за аварийни нужди, преди 2018 г., с инвестиция в размер на около 100 млн. лв. от “Булгартрансгаз”, заявил пред комисията Борисов, цитиран от пресслужбата си.

 

"Искаме реална диверсификация. "Набуко" е жизнено важен за представените днес тук страни, той е проект, чиито измерения имат не само регионално, но и общоевропейско значение. Той е един от водещите проекти на "Южния газов коридор”, който е в състояние да гарантира реална диверсификация на газовите доставки не само за страните, през които минава трасето, но за Европа, като цяло”, казва Борисов.

 

"С моето участие на министерската среща днес искам ясно да заявя ангажимента и подкрепата на България за своевременното реализиране на този стратегически проект. Изпълнили сме всички критерии по “Набуко”, като сме ратифицирали Междуправителствено споразумение и Споразумения за подкрепа на проекта на териториите на държавите, през които ще преминава трасето на газопровода.”, допълва още той.

 

По думите му, въпреки че партньори по проекта са големи енергийни компании от държави-членки на Европейския съюз и проектът има подкрепата на Европейската комисия, България очаква реални действия за реализиране на проекта преди 2018 година.

Тогава консорциумът "Шах Дениз" трябва да започне да доставя азерски газ в Европа по който и да е от двата маршрута – "Набуко Запад" като продължение на турско-азерския проект за Транс-анадолския газопровод (ТАНАП) или ТАП.

 

В международната проектна компания "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" с равни дялове участват австрийската ОМВ, германската RWE, унгарската МОЛ със своя газов оператор FGSZ, румънската "Трангаз", "Българският енергиен холдинг" и турската БОТАШ.От МОЛ заявиха преди време,че са готови да продадат своето участие в "Набуко", но Митерленер каза в понеделник, че унгарският политически интерес към проекта се запазва , а директорът на ОМВ Герхард Ройс обясни, че не са водени разговори за оттеглянето на МОЛ и няма знаци компанията да иска да се оттегли като акционер.

 

В консорциума "Шах Дениз" основни акционери са британската "БиПи" и норвежката "Статойл" с по 25.5 на сто, По десет процента държат азерската СОКАР, френската "Тотал", иранската NICO, руско-италианската LUKAgip, и девет на сто са на турската TPAO.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #18

    Този Набуко мина през такива перипетии, че едва ли някой си спомня първоначалния замисъл. Ясно е, че може да стане, а може и да не стане. Не е ясно ще има ли тръба и ако да, какво ще минава през нея. Но все пак нещо примърдва, а за ЕС това е голямо постижение.

  2. Анонимен
    #17

    Много ми хареса частта от интервюто между агента Кеворкян и мин.предс. Виденов(500% инфлация!)-за такова нещо народа е казал "дявол на магаре"! Не случайно тази сутрин Бареков препитваше А.Томов("Лупи"-дето открадна сума милиони от "ЦСКА_Кремиковци") как Костов бил в съюз с БСП?!?!Ето кяде е страхът на разните видове леви(БСП,ГЕРБ,АТАКА,ДПС и т. н.)

  3. Анонимен
    #16

    Консорциума "Шах Дениз", азърбейджански газ ли ще доставя? Щото, ако е така, той е английска собственост. И изобщо обемът на доставките, достатъчен ли е за всички страни?

  4. Анонимен
    #15

    Владимир Путин.

    Уважаеми дами и господа! Скъпи колеги, приятели!Днес се случи голямо, значимо събитие за всички нас. Завършено бе строителството на втората линия и газопроводът „Северен поток” започва да работи на пълна мощност. Европейските потребители ще могат ежегодно да получават до 55 милиарда кубически метра руски газ.
    „Северен поток” е мащабен многостранен проект. Маршрутът му преминава през териториалните води на 5 балтийски държави. В строителството и доставките на оборудване взеха участие

  5. Анонимен
    #14

    Брей, спинозните пак осмърдяха чата! И смешката за авторитета на крадльото Станишев, осигурил на жена поръчка с пари на Министерския съвет!

  6. Анонимен
    #13

    И така, отново информация за ранимирани "мъртвородени деца" - газови проектчета....

  7. Анонимен
    #12

    Виновното минало на Младенов
    Интересно - откога да те питат за родителите ти е "комунистически заговор"? Или пък откога въпрос за миналото на собствения ти баща минава в графата "комунистическа конспирация"? Мисли в точно този стил обяви външният министър Николай Младенов в сутрешния блок на една телевизия. Той не само си изпусна нервите, а дори кресна на водещите, че нямат никакво право да го питат за миналото на родителите му, защото ставали част от схеми и се държали като комунисти.
    Ти да видиш!

  8. Анонимен
    #11

    Виденов: Русия държи политика на свръхвисоки цени към България
    Плоският данък е резил, но Станишев получи кариера на международен чиновник

    Грешните макроикономически решения от началото на 90-те години са водоразделът, от който трябва да се търсят разбойниците на прехода. Всички важни решения за България се взеха през пролетта на 1990 г. -за мораториума върху външния дълг, за плаващия курс на лева и за безпределната кредитна експанзия. Търсеше се лично забогатяване и ново икономическо бъдеще за

  9. Анонимен
    #10

    какво прави Тиквата на среща на министрите от Набуко? Пълен тестис

  10. Анонимен
    #9

    "ВР" смята, че газопроводът не е рентабилен! Това значи, че България ще участва в неговото построяване. Срещу съответна завишена комисионна за подписващите от българска страна. Разбира се, това е диверсификация - но на комисионните. Евааала Бокич.....и Цвети.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.