Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Над 1000 души протестираха в София срещу борсовата търговия с дървесина

3 коментара

Над 1000 души, организирани от Коалиция на браншовите организации "Да спасим горското предприемачество в България", представители на малкия и среден бизнес в страната, протестираха в столицата срещу условията на търговия с дървесина.

С бурни възгласи "Оставка!" и "Мафия!" недоволните от новите регламенти протестираха пред сградата на Министерството на земеделието и храните. С автобуси дърводелци и дървопреработватели от Сърница, Доспат, Нова махала, Батак и Троян пристигнаха пред ведомството с искането да се променят правилата за търговия с дървесина. С надписи "Стокова борса плюс Найденов е равно на черна борса", "Министрите идват и си отиват, а горите и хората остават" и "Не ни отнемайте поминъка!" протестиращите се събраха пред вратите на агроминистерството. Черна катафалка с надпис "Найденов уби малкия и среден бизнес в горите" спря пред протестиращото множество.

Исканията на протестиращите от коалиция "Да спасим горското предприемачество в България" на браншовите организации от горския сектор са за спиране на продажбата на дървесина чрез стоковата борса, недопускане на текстове в Закона за горите, които ще доведат до фалит на малките и средни предприятия и възстановяване на годишните споразумения в бранша между земеделското министерство, предприятията и браншови организации, които касаят продажбата на дървесина и дейностите в горите.

Още във вторник земеделският министър Мирослав Найденов е помолил протестът да се спре, но след като това не стана, министърът категорично е отказал, по думите на председателя на коалицията Калин Симеонов, да застане пред протестиращите.

Ако министър Найденов беше излязъл пред вратите на земеделското министерство, протестът щеше да приключи там, увериха участниците, които се насочиха към Народното събрание, за да внесат петиция с исканията си.

В отговор на протестиращите в сряда директорите на шестте държавни горски предприятия заявиха, че обвиненията срещу тях са неоснователни. Според тях с новите правила ще бъдат спрени незаконни практики. Твърденията, че промените в Закона за горите ще убият малкия и среден бизнес са неверни, обясни директорът на Североизточно държавно предприятие - Шумен Йордан Радославов.

От БСП дадоха на правителството седемдневен срок, в който да бъде отменена наредбата за добив и търговия с дървесина чрез стоковата борса. Ако това не се случи, социалистите ще поискат оставката на земеделския министър.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #3

    ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА НЕ ОТСТЪПВА ! дървената мафия и циганите са яко настъпени от борсовата търговия! А ТРОЙНАТА ШАЙКА ЗАЩИТАВА ГОРСКАТА МАФИЯ.

  2. Анонимен
    #2

    xaxa яжно и ти си крадец!!!

  3. Анонимен
    #1

    Точно до сега беше черната борса! Куче влачи, диря няма! Само на стоковата борса, както е по белия свят, е истинската прозрачна търговия! Само там се знае кой какво и колко продава, кой какво купува и откъде взема парите! Точно дървената мафия и циганите са яко настъпени от борсовата търговия!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.