Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Натоварена програма и съмнения за здравословното състояние на папа Франциск

2 коментара

Новият папа Франциск започна първия си ден като глава на Римокатолическата църква с половинчасова молитва в римската църква Санта Мария Маджоре в 7 ч. сутринта местно време, предаде Франс прес. Папата, който в родната си Аржентина е почитател на градския транспорт, сега пристигна и си тръгна от църквата с кортеж от два автомобила. Той беше придружаван от Георг Гансвайн, личен секретар на папа Бенедикт Шестнайсети.

Папата слезе от кола без регистрационния номер на папите - CV1 /Ватикана 1/. Пред базиликата го очакваха почитатели и журналисти. Той влезе в църквата през страничен вход.

Първата нощ като глава на Римокатолическата църква папа Франциск прекара в хотела "Санта Марта" в пределите на Ватикана. В него бяха отседнали всички участвали в конклава кардинали.Според журналисти снощи папата се е оттеглил от Ватикана в "Санта Марта" пеша и е отказал предложената му кола.

В първите дни на понтификата си Франциск ще има много натоварен график, посочва Франс прес. По-късно в четвъртък папата ще ръководи литургия пред 114-те кардинали, избрали го начело на църквата. Литургията ще започне в 16 ч. по Гринуич в Сикстинската капела.

Утре в 10 ч. по Гринуич папата ще приеме всички кардинали във величествената зала Клементина в апостолическия дворец. Следобед в петък ще се срещне с журналисти и със служителите за връзките с обществеността във Ватикана.

В неделя Франциск ще произнесе традиционната благословия, която ще е първата в кариерата му. Това ще стане в 11 ч. по Гринуич.

В идните дни папата ще се срещне с Бенедикт Шестнайсети.

Интронизацията на папата ще бъде на 19 март, деня на Свети Йосиф, покровителя на Католическата църква. Тя ще започне в 8.30 ч. по Гринуич в базиликата Свети Петър.

Папата ще отслужи литургии за католическата Цветница и за католическия Великден.

Едно от първите му задгранични пътувания ще е през юли до Рио де Жанейро, където ще оглави традиционните Световни дни на католическата младеж.

По-късно в четвъртък се появиха съмнения, свързани със здравословното състояние на новия папа и доколко то ще му позволи да изпълнява задълженията си.

Първоначално бе съобщено, че единият бял дроб на Франциск е бил премахнат изцяло  в младежка възраст заради инфекция. "Той вече го усеща - каза авторът на оторизираната му биография Серхио Рубин. - Това не му позволява много да бърза, но той е добре".

Цитирани бяха лекари, според които липсата на по-голямата част от половината бял дроб не влошава здравословното състояние на папата, нито ще съкрати живота му. Това обаче означава, че той не може да се натоварва много физически, защото капацитетът на белия му дроб е по-малък.

"Вероятно няма да може да участва в маратони, но не мисля, че те ще са част от програмата му" - каза д-р Питър Оупъншоу от центъра по дихателни инфекции в лондонския Имперски колеж. – И половин бял дроб е достатъчен, стига да е здрав".

Папа Франциск все пак трябва да се пази от зарази. За него една пневмония би била по-опасна, отколкото за човек с цял бял дроб, отбелязва АП.

Единият бял дроб на новия папа Франциск е бил отстранен частично преди много години, потвърди говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, цитиран от Франс прес. В същото време отец Ломбарди увери пред журналисти, че това не създава проблеми на 76-годишния глава на Римокатолическата църква.

"Тези, които го познават, винаги са го виждали в добро здраве. (Тази операция) не е пречка в неговия живот", каза Ломбарди, който е йезуит като новия папа.

Според испански свещеник, присъствал на пресконференцията, единият бял дроб на новия папа е бил отстранен частично, когато той е бил на 21 години, т. е. преди около 55 години.

Междувременно на брифинг френските кардинали, участвали в конклава, изразиха резерви във връзка със здравето и възрастта на Франциск, след като предишният папа, 85-годишният Бенедикт Шестнайсети, се оттегли в края на миналия месец заради натрупаната умора и напредналата си възраст.

"Не трябваше ли да бъде избран по-млад папа?", попита архиепископът на Бордо Жан-Пиер Рикар. В същото време той припомни, че възрастни папи като Йоан Двайсет и трети са изиграли решаваща роля за бъдещето на Католическата църква.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #2
  2. Анонимен
    #1

    "... с половинчасова частна молитва ..." и то от първия ден бичи часпром, горкото!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.