Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Недостиг на 500 млн. лв. отлага тв-цифровизацията за 2015 г

20 коментара
Недостиг на 500 млн. лв. отлага тв-цифровизацията за 2015 г

Правителството удължи срока за въвеждане на изцяло наземно цифрово телевизионно разпръскване. Съгласно евроангажиментите ни до края на 2012 година трябваше да отпадне аналогово радиоразпръскване. Новият график предвижда това да стане до 1 януари 2015 г., съобщиха от правителствената пресслужба след редовното заседание на Министерски съвет в сряда

Причините за отлагането на цифровизацията са “трудности от финансово, правно и пазарно естество“.

“Има редици проблеми с цифровизацията. Тя няма да се изпълни в срока, предвиден през 2008 г.“, обясни пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. По думите му трябвали няколкостотин милиона лева на Министерството на отбраната за освобождаване на честоти за цифровото радиоразпръскване.

Още през април военният министър Аню Ангелов обясни, ведомството му физически не може да извърши до края на 2012 г. освобождаването на честотен ресурс за цифровото разпръскване и, тъй като ни заплашва наказателна процедура, България ще поиска от ЕК да ни позволи отлагане до 2015 г.

Тогава Ангелов обясни, че за изпълнението на ангажимента са необходими 483 млн. лева. 76 млн. лв. за целта били заложени в бюджета за миналата година, но не са предоставени. Не са дадени и заявените през тази година 83 млн. лева за освобождаването на честотите.

От транспортното министерство обясниха пред Mediapool, че парите трябват на Министерството на отбраната за преоборудване на радиосъоръженията му поради необходимост от преминаване на друг честотен диапазон.

Цветков оправда отлагането на цифровизацията и с нуждата от провеждането на широка обществена кампания и заделянето на средства за социално слабите, за да си купят декодери за по-старите телевизионни приемници. “Не знаем колко ще струват декодерите през следващите години“, каза Цветков.

Компаниите, които извършват цифровизацията у нас, са коментирали, че цените на декодерите не надхвърлят 60 евро.

“В този кратък срок такива средства не са по силите. Освен това има правни проблеми - необходими са корекции на закони, наредби“, каза Цветков, без да навлиза в подробности.

Министърът обясни, че сегашният срок за цифровизация до края на 2012 г. бил препоръчителен и “неговото удължаване не е в разрез с правилата на ЕК“. “Последният пример е Румъния, преди това Великобритания“, допълни той.

От Министерството на транспорта заявиха още, че от страна на фирмите, които са ангажирани с изграждането на платформите за цифровото разпространение на частните и обществените телевизионни и радии програми, не са искали удължаване на срока.

Словашката “Тауърком“ взе миналото лято изграждането на два от мултиплексите за частните радиа и телевизии, а “Хану Про“ - другите три частни платформи и мултиплекса за разпръскването на държавните “Българска национална телевизия“ и “Българско национално радио“. През 2010 г. “ стана ясно, че “Тауърком“ се влива в Националното управление “Радиотелевизионни системи“ (НУРТС), в което след сделка собственици поравно са офшорката “Манселорд Лимитед“ представлявана у нас от Цветан Василев, собственик на Корпоративна банка и държащ контрола над медийната група, управлявана от бившата шефка на Тотото Ирена Кръстева и сина ѝ депутат от ДПС Делян Пеевски.

“Лицензиите за мултиплексите се издават от Комисията за регулиране на съобщенията, техният срок на валидност е по-голям, няма да има нужда от преиздаване. Предстои диалог със тях, не само с телевизиите и радиостанциите. Създаваме една работна група, която включва всички министерства, плюс КРС и тези, които трябва да се цифровизират. Ще се изготви екшън план, реалистичен и според финансовите възможности на държавата“, каза още Цветков.

Според правителственото решение новият график за цифровизацията трябва да е готов до 31 януари 2011 г.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

20 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #20

    Г-н, Цветков, защо не се ритнеш отзад .... Колко пари трябва да изкараш до 01.01.2015г., за да дадеш на този народ да гледа цифрова телевизия .... А ????? ...Това, което правите Вие с пълномощията на Вашата ПАРТИЯ е наистина сериозно престъпление ... Дали спите спокойно Вие и Вашето семейство .... Нямате ли никакви угризения... Кажете,Моля Ви ....

  2. Анонимен
    #19

    БСП - КОЛКО ПАРИ ИСКАТЕ ДА ВЗЕМЕТЕ ОЩЕ ОТ ТОЗИ НАРОД ... Нямате ли срам, БЕ .... Ненаситно, крадливо, лъжливо и долно племе .... ПУСНЕТЕ ЦИФРОВИЗАЦИЯТА БЕЗ ДА КРАДНЕТЕ И ОТ НЕЯ ... ЗАСРАМЕТЕ СЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Анонимен
    #18

    Това е корумпираната БКП ...За какво повече да говорим ....В този кратък срок такива средства не са по силите. Освен това има правни проблеми - необходими са корекции на закони, наредби“, каза Цветков, без да навлиза в подробности. БЕЗ ДА НАВЛИЗА В ПОДРОБНОСТИ - За какво говорим - Кой, КОЛКО ДАВА ? .... Докога така....Да си КУПИМ ПРОКУРОРИ И СЪДИИ ОТ ГЕРМАНИЯ ? А ????

  4. !!!!!
    #19

    ПОЗОР най-восокотехнологичната нация :P се оказа нация от некадърници и скапаняци дето могат да ручат държавни пари в комисийки, но не могат да се цифровизират години наред.Сега ще почнат едни врътки и напъни както в 112 само и само да се окраде колкот се може повече от хазната.

  5. Мунчо
    #18

    Просто големите ефирни телевизии и особено БТВ нямат полза от цифровизацията и техните мощни лобита ще отлагат това, докато могат.

  6. зрител
    #17

    ... заблуждаваш се - по-скоро насочи благородния си гняв, към кабеларките.

  7. user
    #16

    тотално грешиш. кабеларките нямат абсолютно никакво отношение към ефирната цифровизация

  8. user
    #15

    цитати: "Пълната тв-цифровизация се отлага с три години""предвиждаше до края на 2012-та година да отпадне аналогово радиоразпръскване. Новият график предвижда това да стане до 1 януари 2015 г.,"я да видим кой може да смята от 31.12.2012 следват 2013, 2014, и на 1.1.2015, т.е. отлагането е с 2 години

  9. И.Иванов, Швеция
    #14

    "Правителството удължи срока за въвеждане на изцяло наземно цифрово телевизионно разпръскване ......Новият график предвижда това да стане до 1 януари 2015 г. ...""Отлагат" ГЕРБ-ови некадърници "Да берат гайлетата на отлаганията ни други след нас ..."

  10. 07
    #13

    Сега!Добрият комунист е мъртвия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.