Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Некоректното решение на ВСС отекна в Брюксел

След правителството и президентът втвърди тона си към съдебния съвет

50 коментара
Некоректното решение на ВСС отекна в Брюксел

Ден след като правителството втвърди тона към Висшия съдебен съвет заради уволнението на съдия Мирослава Тодорова и президентът Росен Плевнелиев се изказва по-категорично по темата.

"Виждате как едно некоректно решение на ВСС отекна негативно не само в цялата страна, но и в Брюксел“, заяви държавният глава на въпрос за доклада на ЕК, който трябва да излезе през следващата седмица и уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

От друга страна, това е доклад за петгодишен период и се надявам Европа да бъде обективна и да види прогреса, който сме постигнали. Оптимист съм, че докладът ще бъде коректен, допълни президентът, цитиран от БНР.

В петък Плевнелиев заемаше значително по-мека позиция спрямо уволнението на съдия Тодорова. С типичния си оптимизъм той заяви, че "е обезпокоен от поредното решение на ВСС, което създава усещането и съмнения за степен на необективност". Не мога да не съм притеснен, когато съдиите в страната протестират, каза Плевнелиев от Варна, където присъства на Общото събрание на Варненския окръжен съд. Той уточни, че не може да навлиза детайлно в решенията на ВСС, но съмненията за необективност са проблем, който настоящият съвет произвежда до последните си дни.

 В същото време Плевнелиев декларира, че има доверие в българското правосъдие.

Часове по-късно пред БНТ той вече имаше по-твърда позиция. „"Силно съм обезпокоен от решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да уволни съдия Мирослава Тодорова, както и от начина, по който то бе взето. Ако една система работи добре, тя дава път напред на тези, които имат активна гражданска позиция, а не ги уволнява", каза президентът в предаването "Панорама“.

Според него, добрата новина е, че е заложена достатъчно прозрачна процедура за избор на нов ВСС. "Следващите пет години са важни, новият ВСС е лицето на системата на правораздаването в България", допълни той.

В ефира на БНТ държавният глава отрече върху него да е оказван натиск за наложеното вето върху Закона за горите. Ден преди Плевнелиев да наложи вето след едноседмични протести на млади хора срещу „Витоша ски“, премиерът Борисов обяви чрез министър Мирослав Найденов, че „ще изтегли закона“, след като той бе гласуван от НС.

„Докато аз съм президент, вето по поръчка няма да има“, заяви Плевнелиев. Изявлението му беше в отговор на въпрос дали не се притеснява, че върна законите за горите и съдебната власт, след като премиерът е намекнал, че иска това да стане.

Плевнелиев посочи, че юристите в президенството следят законите и решенията за налагане на вето не се взимат за няколко часа. Президентът беше категоричен, че и в бъдеще, ще връща на парламента закони тогава, когато има аргументи за това, а не обаждане от един човек на друг.

Плевнелиев смята, че е сериозен проблем фактът, че българите нямат доверие към политиците и институциите. Той обаче добави, че ще се стреми да е човекът, който не само поставя проблемите на масата, но и предлага решения за тях.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

50 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #50

    г-н Плевнелиев, пожелавам ви да попаднете в ръцете на Българското правосъдие, просто защото му имате доверие.

  2. Анонимен
    #49

    Плевнелиев,само ти имаш доверие в съдебната система.

  3. Анонимен
    #48

    Абе, там в ГЕРБ що не се разберете какво да приказвате? Сега един едно, друг друго, хората не са ви избрали, да си казвате личното мнение. Хората са ви избрали да изпълнявате заповедите на Бойко. Те за него гласуват, кой ви знаеше вас досега?

  4. Анонимен
    #47

    Doklada.shte gi razpori

  5. Анонимен
    #46

    В един ден три различни изказвания.Ужас.

  6. Анонимен
    #45

    Решението на ВСС е правилно. Брюксел трябва да знае, че съдебната система в България е корумпирана и не работи. Такива съдии като Тодорова са срам за професията.

  7. Анонимен
    #44

    ПЛЕВНЕЛИЕВ И НИКИ МЛАДЕНОВ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СМЕШНИЦИ,СЕДЯТ ,ОСЛУШВАТ СЕ И АКО НЕ ИДЕ ВЛАК ,МИНАВАТ.КОМСОМОЛСКА ШКОЛА!

  8. Анонимен
    #43

    До Цветан Цветанов
    Открито писмо
    от Гражданска инициатива Справедливост
    Господин Цветанов,
    С уволнението на съдия Тодорова, не ни оставихте и частица основание да използваме думата уважаеми пред името Ви. От друга страна ни дадохте предостатъчно основания да напишем това, което следва.
    Унижението, на което подложихте 19 от членовете на Висшия съдебен съвет е забележително и в голяма степен заслужено за тези дребни душици и най-вече нещастници, които по стечение на обстоятелствата и силата на парите

  9. Анонимен
    #42

    Кабакчиев що не вземеш машината на времето и не се върнеш 1989г и назад, там имаше място за такива фейлетони, дето приличат на файтони

  10. Анонимен
    #41

    Лицемери!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.