Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НЕК дава далекопроводите си за пренос на интернет и телевизия

0 коментара
НЕК дава далекопроводите си за пренос на интернет и телевизия

Да разговаряш, да браузваш и да гледаш телевизия през далекопровода може да изглежда някому нелепа шега, но е напълно реална възможност, която "Националната електрическа компания” (НЕК) възнамерява да предложи на българските потребители. Не, НЕК не смята да става телекомуникационна компания, а да предложи капацитета на далекопроводната си мрежа на операторите, които могат да я ползват например под наем.  

През последните години при рехабилитацията на електропроводната си мрежа, НЕК полага като мълниезащита оптични кабели с 24 влакна, които в момента се използват за пренос на данни за нуждите на самото дружество.  Така то в момента разполага с близо 3 хил. км оптична мрежа, от която обаче ползва само 30 на сто и възнамерява да обяви още през 2011 г. процедура за отдаването на останалия ѝ капацитет под наем, съобщиха от ръководството на НЕК пред журналисти.

Все още идеята е в много начална фаза, но проучванията на дружеството сочат, че далекопроводите може да се използват не само за пренос на данни и за разговори, но и за ускоряване на цифровизацията на радиоразпръскването. Отпадането на аналоговите телевизии и радио трябваше да стане до края на 2012 г., но бе отложено заради липсата на средства в държавата за освобождаване на радиочестотен ресурс от военните и затова цифровизацията бе отложена.

От НЕК очакват към бъдещата процедура интерес да проявят не само телекомуникационните оператори, но и фирмите, които трябва да изграждат мултиплексите за цифровизацията на радиоразпръскването. От компанията твърдят, че не им е необходимо за целта да разполагат с лиценз от Комисията за регулиране на съобщенията.

В същото време с приходите от отдаването на оптичната мрежа по далекопроводите дружеството разчита да стабилизира допълнително финансовото си състояние, което бе значително влошено след неразумната му инвестиционно политика в предходните години заради проектите за строеж на АЕЦ "Белене” и хидровъзела "Цанков камък”. След като държавната компания приключи 2009 г. със загуба от над 13 млн. лв., сега дружеството ще се отчете с нетна печалба от над 150 млн. лв.

Според шефа на дружеството Красимир Първанов това се дължи както на новата политика на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която този юли повиши значително таксите за пренос на НЕК и на дъщерното ѝ дружество "Електроенергиен системен оператор”, но и на силното свиване на оперативните разходи на компанията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.